Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Eko DeLuxe Phantom Recycle Sensor Bin 20+20L – Vuilnisbak met stijl

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Uiterlijk
  • Bouw, afwerking
  • Praktische sensoropties

THE BAD

Vuilnis is niet perse iets waar we enorm over nadenken in ons huishouden. Je zet een bak neer, gooit daar wat in en als deze vol is haal je de zak eruit en… Nou ja, het routine is de meesten wel bekend. We zochten naar wat opties die een betere ervaring kunnen opleveren als het om de vuilnisbak-gebruik gaat. Net alleen vanuit het opzicht een leuke gadget te kunnen bespreken, maar ook met het oog op vuilnismanagement. We kregen van Eko de DeLuxe Phantom Recycle toegestuurd.

Ok, dus een vuilnisbakreview op GadgetGear? Jazeker! Uw reviewer was benieuwd naar de laatste innovatietrends op het gebied van vuilnisbakken met het oog op specifieke factoren. Ten eerste een gadget-gehalte waarmee met een nuttige functie iets toegevoegd wordt aan wat een vuilnisbak als product is. We hebben een bak met een volwassen sensor-implementatie, dus chéck. Verder wordt het recyclingvraagstuk steeds belangrijker in tech en zien we verschillende fabrikanten hier niet alleen een punt over maken, maar ook daadwerkelijk beleid in deze doorvoeren wat terug te zien is in uitgebrachte producten. Denk aan de verwerking van verschillende soorten plastic die in hun samenstelling gerecyclede elementen bevatten of verpakkingen die 100% van papier zijn (minus hechtingsmaterialen). Dus ook een check voor de bredere techrelevantie. Daarnaast relateren we als GadgetGear veel van de besproken producten aan een stuk lifestyle. Recycling, design en gebruikservaring komen hierin samen.

 

Eko

Eko, een nieuw merk in de reviewcategorie op GadgetGear, dus daar willen we even een beeld van schetsen. Eko is internationaal georganiseerd met sub-vestigingen gericht op de VS, Japan, China, het VK, Rusland en daarnaast ‘Eko Europe’ dat zich richt op de rest van Europa.

VEPA BINS - | EKO

Het merk produceert een verscheidenheid aan producten, maar kent in vuilnisbakken haar core-business. Naar eigen zeggen is dat het productsegment waar men kansen zag om de hedendaagse oplossingen te herinterpreteren met als uitgangspunt dat kleine veranderingen van groot effect kunnen zijn voor de gebruikservaring. Op het gebied van vuilnisbakken is Eko dan ook uitgegroeid zijn naar een van ‘s werelds leidende merken.

Eko profileert zichzelf in meer algemene zin als een merk dat onder het motto van ‘sensible eco living’ producten aanbiedt die iets toevoegen aan je dagelijkse leven en voldoen aan alles wat je zou willen in termen van design, kwaliteit en betrouwbaarheid terwijl ook de service op niveau moet zijn. Een beetje generiek en iets dat iedereen zou kunnen roepen? Sure. Maar we hebben het over een merk dat hun eigen producten ontwerpt en fabriceert en dit uitgangspunt daadwerkelijk mee kan nemen en monitoren. Bij uitzondering fungeert Eko ook als ODM (original design manufacturer) voor andere merken die hun merk op een Eko-ontwerp plakken en marketen als een eigen product.

Ondanks dat Eko met veel van hun producten bijdraagt aan een milieuvriendelijkere afvalbeleid, missen we opmerkelijk genoeg een specifiek statement hieromtrent op hun website. Hetzelfde geldt overigens voor een algemeen corporate social responsibility statement alsmede een uitleg over milieuvriendelijk proces-beleid. Al kan het natuurlijk zijn dat dat er niet centraal naar gekeken wordt, of omdat Eko ervoor kiest om hier geen controleerbaar beleid achter in te stellen.

Edit: Naar aanleiding van de laatste alinea kregen we vanuit Eko de reactie dat het aangesloten is bij het Business Social Compliance Initiative, een organisatie opgericht via de FTA welke zich inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen op verschillende vlakken. Hiervoor worden (door een onafhankelijke instantie) audits uitgevoerd terwijl ook workshops aangeboden worden en het dialoog met interne en externe stakeholders opengehouden wordt.

 

Sleutelfeatures

  • Tweedelige sluitklep
  • Intelligente sensor-functie
  • Simpele panaplex display interface
  • Makkelijk verwijderbaar dekselelement
  • Twee bakken intern voor het splitsen van afval
  • Softclose-construct

 

Samenstelling

De Deluxe Phantom is in de basis een plastic container met een mat-chromen afwerking aan de buitenzijde. Dit geldt voor zowel de bak zelf als het deksel met het sluit-mechanisme. Ook de kleppen van het sluitmechanisme zijn met mat-chroom afgewerkt, waar de meeste van dit soort oplossingen het houden bij plastic elementen. Niet dat dat perse verkeerd is, maar we vinden dat een grotendeels metalen bovenzijde toch extra bijdraagt aan een premium ervaring.

In het deksel zitten ook de sensor en touch-sensitive knoppen voor het openen en sluiten van de kleppen verwerkt. Dit deel is in glossy-zwart afgewerkt, wat er goed uit ziet en bijdraagt aan de uitstraling van de bak, maar als nadeel wel heeft dat in bepaalde gevallen vingerafdrukken te zien zijn. Dit terwijl de metalen delen voorzien zijn van een resistieve coating om vingerafdrukken zo veel mogelijk te voorkomen; iets dat ook prima lijkt te werken.

Als we het deksel omdraaien zien we de batterijklep waarachter we de zes AA-batterijen (niet meegeleverd) kunnen plaatsen. Daarnaast zien we een switch voor het inschakelen van het mechanisme als geheel, plus een losse switch waarmee je de sensor kan uitschakelen. Een grappig weetje is dat Eko ervoor koos een losse switch toe te passen voor het sensordeel, omdat vanuit de Amerikaanse markt de feedback geleverd was dat in veel gevallen het huisdieren (vooral honden) makkelijk werd gemaakt de vuilnisbak te openen door met hun snuit boven de sensor te hangen en op deze manier makkelijker bij etensresten konden komen.

We zien ook een waarschuwing dat niet te ruw de klep met de hand gesloten dient te worden, wat waarschijnlijk met het oog op het heel houden van het motorconstruct gedaan is.

Binnen de bak vinden we twee losse bakken met een inhoud van 20 liter die naar keus gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten afval. Aan de dikte van het gebruikte materiaal is te merken dat niet bezuinigd is op degelijkheid. We zien verdere een opening waarmee voorkomen kan worden dat de geplaatste zak strakgetrokken kan worden en niet naar beneden glijdt. Ook is rekening gehouden met de mogelijkheid ze goed vast te kunnen houden en herkenbaarheid om ze op de juiste wijze terug te kunnen plaatsen.

De bak wordt aan de onderzijde stabiel en op zijn plek gehouden met een viertal rubberen poten. Dit werkt op zich prima en de bak maakt niet al te veel geluid wanneer je deze ergens wil neerzetten wat bijdraagt aan de ervaring van degelijkheid. Nadeel is dat je dus niet even met je voet de vuilnisbak verplaatst wanneer deze in de weg staat.

 

Gebruik

Ok, klinkt leuk, maar hoe is de Eko DeLuxe Phantom in gebruik dan? We hadden onze reserveringen bij twee dingen. Ten eerste het formaat. We vroegen ons af of de opening geen belemmeringen zou vormen bij het weggooien van restjes die uit een kom of bord geveegd zouden worden. Je hebt immers een scharnier aan twee zijden, wat betekent dat je iets  daaroverheen moet gooien, of langs één van de korte zijden. Verder vroegen we ons af of je niet perse Eko’s eigen zakken nodig hebt.

Weggooien

Het formaat blijkt geen probleem. De korte zijde is dermate ruim dat het naar redelijkheid voor niemand een probleem zal vormen. Ja, van die grote vierkante borden zal je wat tactisch moeten draaien met de punt naar voren, maar dit moet ook bij de meeste andere vuilnisbakken. Wanneer je iets over de langere zijde in de bak wil deponeren vergt dit een beetje tact, maar ook dan zal het naar redelijkheid geen probleem moeten zijn. We hadden verwacht dat met iets lomper gebruik iets over klep kon vallen, waarbij je iets dat op de rand aan de lange zijde ligt niet zomaar alsnog de bak in kan vegen. In de praktijk gebeurde dit alleen als we expres mis mikten. De afstand tussen de twee kleppen blijkt ruimvoldoende, en buiten algemene schoonmaakheden, hebben we de bak eigenlijk nooit hoeven schoon te maken wegens vuil dat naast de container terechtgekomen was.

Nieuwe zakken

Het formaat van de bakken van de DeLuxe Phantom maakt dat je inderdaad het beste gewoon de zakken van Eko zelf kan gebruiken. Echter, zakken van 50 cm breed passen eigenlijk altijd prima. We hebben de bak getest met van die goedkope pedaal-emmerzakken (die eigenlijk te kort zijn), en normale vuilniszakken die wel strakgetrokken dienden te worden, maar ze vielen prima te gebruiken in combinatie met de geteste bak.

 

Sluitmechanisme met sensor

Zoals uit de volledige naam van de vuilnisbak blijkt hebben we het over een optie met een sensor. De bak werkt hiermee volledig aanraakloos als je wil. We zijn inmiddels natuurlijk grotendeels voorbij de corona-periode, maar het bewustzijn rond het aanraken van oppervlakten en het overbrengen van ziektekiemen is iets dat hopelijk aardig is toegenomen. Zeker op meer publieke plekken profiteer je hiervan, maar extra hygiëne is natuurlijk ook iets waar mensen thuis van profiteren.

De bediening is simpel. Door over de sensor te zwaaien opent de vuilnisbak en kun je je afval deponeren, waar je tussen de 6 en 7 seconden voor krijgt. Voor veruit de meeste deponeringen een prima tijdsinterval. Blijf je met een hand of bijvoorbeeld een bord boven de sensor hangen, dan blijft de bak open. Heb je behoefte aan meer tijd terwijl je ook wegloopt, dan kun je via de touch sensitive knop ingeven dat de bak open moet blijven staan, waarop je met de sluit-knop zelf de bak kan sluiten.

In de video lijkt het misschien alsof de klep sluit met een soort blikkerig geluid of een hoorbare echo van de plastic container. In werkelijkheid gaat het echter om een veel doffer geluid dat duidelijk gedempt is. We zien verder in de video het display in actie. Dit betreft een display dat opgemaakt is uit panaplex-verlichting wat het een en ander toch een eigenzinnigheid geeft en designtechnisch bijdraagt aan een wat luxere ervaring.

 

Conclusie

We hebben op het moment van schrijven ongeveer twee weken ervaring met de Eko DeLuxe Phantom Recycle Sensor Bin 20+20L kunnen opdoen. Alles bij elkaar kunnen we opmerkelijk genoeg weinig opmerken aan de bak dat ons niet bevalt. Het is een elegante vuilnisbak, die ook als het om het praktische gebruik gaat, overheid blijft. We denken dat de bak in geen enkel interieur zou misstaan en het leren begrijpen van hoe de sensor zich precies gedraagt bij welke ingeving is iets dat je zo goed als meteen door hebt wanneer je de bak in gebruik neemt.

We hebben de prijs niet meegenomen in ons overdeel over de DeLuxe Phantom, om het simpele gegeven dat de huidige marktprijs dermate veel lager ligt dan de adviesprijs, dat dit hoe dan ook geen issue is voor een bak als dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.