Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sennheiser Momentum True Wireless 3 – Boomy in-ears in het hogere segment

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Degelijke ANC prestaties
 • Degelijke transparantie-modus
 • Prima geluid
 • Prima microfoon
 • Uitgebreide app met o.a. handige Sound Check-functie

THE BAD

 • Geluid vergt tuning voor maximale prestaties
 • Niet voor alle genres
 • Equalizer in app te simpel
 • Geen multipoint-verbinding mogelijk
 • Force-connecten alleen via de app

De Momentum True Wireless 3 is vanzelfsprekend de 3e iteratie van deze serie van Sennheiser wat de topserie moet zijn van het Duitse merk. We hebben de in-ears de afgelopen drie weken mogen testen.

Sleutelfeatures

 • Ruisonderdrukking en transparantie geluids-modi
 • Tot 7 + 21 uur batterijduur uit resp. de earbuds en case (zonder ANC ingeschakeld)
 • Ongeveer 1,5 uur voor 100% opladen, 10 minuten voor 1 uur speeltijd
 • IPX4 waterresistent (geen functionele problemen bij besproeiing met 10 l/min onder elke hoek)
 • Switchen van connectie met verschillende apparaten in de app
 • Gewicht 5,8 g per earbud en 66,4 g voor de laadcase

 

Uitpakken

Als we de Momentum TWS 3 uitpakken vinden we drie extra maten eargels, twee extra maten oorvinnen (of eigenlijk een grotere maat en een ‘maat’ die voor de mensen is die geen oorvin willen) , een korte USB-C laadkabel en uiteraard de in-ears (waar de medium eargels en oorvinnen al op aangebracht zijn) met laadcase.

 

Ontwerp

Bouw

De Sennheiser Momentum TWS 3 zijn volledig opgetrokken uit plastic. De buitenste zijde geven sommigen een idee van metaal, door de afwerking, maar daar is geen sprake van. Niets waar we ons aan storen overigens; de in-ears zien er prima uit naar onze mening, met een eigenzinnig design dat toch sober is. Ze voelen qua bouw verder stevig genoeg aan. De bouw voldoet aan de IPX 4-norm. Dit betekent in de praktijk dat wat zweet of een regenbui wel ok zou moeten zijn, maar ermee zwemmen hoef je niet te proberen, terwijl ook douchen waarschijnlijk een slecht idee is.

Eargels

De eargels die gebruikt zijn hebben we eveneens niets over te klagen. Ze zijn niet al te stroef, dus op basis van wrijving zullen ze niet voor iedereen even goed blijven zitten. Wel voelen ze comfortabel in het oorkanaal. Interessant vinden we ook dat er een kruis en schuim in de holte toegepast is. We merken dat dit goed werkt tegen oorsmeer dat wel eens op de gril van een bud terecht komt waardoor het geluid beïnvloed wordt. Dit mag van ons de standaard worden.

Comfort

Sennheiser heeft ervoor gekozen de Momentum TWS 3 te voorzien van oorvinnen. Voor uw reviewer werkte dit wel positief voor de pasvorm. Er worden twee extra maten meegeleverd; een grotere en een voor mensen die eigenlijk geen oorvinnen willen. We kunnen de Sennheisers makkelijk een paar uur inhouden.

Case

Sennheiser is er in de regel niet bang voor wat bulk mee te geven aan de cases van haar TWS-opties. In het geval van de Momentum is de case ook daadwerkelijk groter dan die van veel concurrerende opties tot op het punt dat mensen die graag strakkere kleding dragen dit wellicht een probleem zullen vinden. De vorm is daarbij niet dusdanigdat je deze makkelijk in je zak wegsteekt.

Toch kunnen we positief zijn over het uiterlijke ontwerp van de case. Sowieso door de stoffen afwerking welke de case een unieke look en feel mee geeft, terwijl de ervaring van het open en sluiten lekker dof klinkt. Dit laatste wordt beïnvloed door de stoffenafwerking, maar ook het gebruik van wat dikker materiaal, en de zachte stopper. Door de uitsparing rondom is de klep makkelijk te openen en door het stevige veerconstruct wordt deze goed open- en dichtgehouden en zal deze nimmer onbedoeld dichtvallen.

We hebben geen voering in de klep, maar gezien de overige keuzes is de ervaring met de case er een van degelijkheid, wat in deze prijsklasse best mag (of eigenlijk moet). De uitsparingen voor de earbuds zijn herkenbaar vormgegeven en de earbuds worden magnetisch op hun plek gehouden. Draadloos laden wordt ondersteund.

Controls

De Momentum TWS 3 maakt gebruik van touchsensitive-knoppen. Een goede keus omdat je met fysieke knoppen de buds vaak te veel in je oren drukt. De gevoeligheid van de knoppen hebben we niets over te klagen. De inputs worden alleen gedetecteerd wanneer je de oortjes op het deel met het Sennheiser-logo aanraakt. Pak je ze van de zijkant vast om ze wat in je oren bij te stellen, geef je niet per ongeluk wat in. De beschikbare controls zijn compleet, inclusief volumecontrols en terugskippen (functies die soms weggelaten worden). Een mute-functie is het enige dat we kunnen bedenken dat sommigen zullen missen.

De feedback van een input wordt ingegeven met piepjes die bij meervoudig keer tikken variëren qua klankhoogte. Handig, want op deze manier weet je wanneer je bijvoorbeeld te snel gedrukt hebt. Minder ideaal vinden we dat sommige functies begeleid worden met een stem en andere niet. ‘No connection’ of ‘call ended’ worden vormgegeven met een stemgeluid, maar het inschakelen van transparantiemodus en ANC wordt een pieptoon voor gebruikt. Zeker in het geval van ANC kan dit vervelend zijn, omdat het niet altijd duidelijk is of deze aan staat in een omgeving waarin het meestal sowieso stil is en je de ANC wil gebruiken om wat incidentele geluiden weg te filteren of af te zwakken.

Connectie

Het connecteren van de Momentum TWS 3 ging zonder moeite zowel op ons testtoestel als de PC en bluetooth transmitter/receiver. Qua connectiesterkte hebben we ook geen negatieve zaken op te merken. De set beschikt helaas niet over multipoint-connectie om twee apparaten tegelijkertijd te kunnen gebruiken in combinatie met de headset. We hebben via de app wel de optie om te force-connecten; de mogelijkheid waarmee we kunnen kiezen met welk apparaat connectie gemaakt moet worden zonder dat je apart een connectie met het eerste apparaat ongedaan moet maken. Dit werkt overigens wel echt alleen via de app en niet via de algemene bluetooth settings van je apparaat zoals bij verschillende Sony-opties.

De in-ears werken via bluetooth 5.2 waarbij AAC, aptX, aptX Adaptive en SBC worden ondersteund. Specifiek voordeel van de ondersteuning van AptX is dat je onder Windows het dus niet met SBC hoeft te doen (zoals in het geval van bijvoorbeeld de nieuwere Sony-opties wél het geval is).

Geen automatische connectie met beschikbaar apparaat

Een beetje een vreemde eigenschap van de  Momentum TWS3 is dat deze niet automatisch verbinding maken met een beschikbaar bluetooth apparaat waar het voorheen al eens mee gekoppeld was wanneer het apparaat waar de in-ears het laatst mee verbonden waren, niet beschikbaar is. Heb je dus voor het laatst je Sennheisers gebruikt in combinatie met je PC en ben je op pad met je telefoon, dan zul je handmatig de koppeling moeten maken. In ons geval hadden we de in-ears voor het laatst gebruikt in combinatie met een Nvidia Shield, en ondanks dat een desktop, notebook en telefoon allemaal aan stonden met bluetooth ingeschakeld, maakten de Sennheisers met geen van deze eerder verbonden apparaten connectie. Wel was het mogelijk om via de algemene bluetooth-instellingen handmatig een verbinding te maken en hoefden we niet via de app te werken.

 

Smart Control app

De Sennheiser Smartcontrolapp biedt de gebruiker de mogelijkheid je in-ears te configureren en updaten. De app is redelijk rechttoe-rechtaan gehouden en we zouden zeggen dat de meeste mensen er wel mee uit de voeten zouten moeten kunnen. Het aantal opties is niet super uitgebreid, maar alsnog voldoende. De manier waarop de controls aangepast kunnen worden is overzichtelijk en doordat overal een kleine uitleg bij staat, spreken de opties voor zich. De equalizer is op zich een fijne toevoeging, maar het is wel jammer dat deze niet meer gedetailleerde aanpassingen toelaat.

Sound Check

Nieuw (voor uw reviewer in ieder geval) is de soundcheck waarbij het signatuur zo veel mogelijk voor jouw oren wordt aangepast op basis van drie opties die je meermaals krijgt terwijl je je eigen muziek afspeelt. Deze aanpak is een dikke plus, omdat je natuurlijk je eigen muziek het beste kent. En de feature werkt nog best aardig ook. Je zal in eerste instantie misschien moeite hebben met het horen van het verschil tussen de verschillende opties in de eerste fase, maar de verschillen worden gedurende het proces wel duidelijk. Vervolgens wordt een equalizer-setting weergegeven als resultaat die je naar eigen inzicht kan aanpassen.

Voor toegang tot de Sound Check moet je je overigens wel eerst registreren. Beetje jammer. We begrijpen dat Sennheiser waarschijnlijk op deze manier data wil verzamelen (dit is giswerk, we hebben de voorwaarden er niet op nageslagen) over wat mensen een prettig geluid vinden, maar toch.

Sound Zones

Ook nieuw is de Sound Zones-feature waarmee op basis van locatiegegevens de instellingen van je in-ears worden aangepast. Je moet dan denken aan de mate waarin de transparantiemodus of ANC werkt en welk geluidsprofiel je wil. Zo kun je als je bijvoorbeeld in de buurt van de sportschool bent automatisch ANC aanzetten en het signatuur van wat meer bas voorzien, terwijl je thuis ANC minder ver aan zet en voor een meer neutraal signatuur gaat.

 

Geluid

Sennheiser heeft voor de Momentum TWS 3 standaard gekozen voor een redelijk bass-heavy signatuur. Het laag is overduidelijk benadrukt in de mate dat we niet meer zouden spreken van een warm signatuur. We vinden de keus niet bepaald op zijn plaats, omdat zelfs voor een bass-heavy set in-ears er niet perse goede keuzes gemaakt zijn. De bass klinkt te ‘punchy’ en het helpt niet bij het benadrukken van detail in het laag. Stel je in de equalizer de bas een beetje naar beneden bij, dan klinkt het een en ander wat meer in balans en blijft eigenlijk een prima klinkende set in-ears over.

Op het gebied van imaging komen de Momentum TWS 3s’ redelijk voor de dag. Wanneer we Yosi Horikawa’s album ‘Spaces’ afspelen komt het directionele effect van de verschillende nummers aardig door. Toch missen we wat ergens in de midden-hoge regionen. Met name vrouwelijke vocals en zeker hoog-klinkend instrumentwerk lijkt hier onder te lijden. Gitaarwerk of bekkens tijdens drumwerk missen definitie. Het is alsof je slechts een deel van de omringende tonen hoort. Wanneer we op Drumeo een sessie van Jonathan Moffet van Michael Jackson’s Threatened beluisteren, komt deze zwakte goed door wanneer ‘Sugarfoot’ de bekkens aanslaat en zijn choke-kunsten vertoont. Ben je een liefhebber van bijvoorbeeld jazz-muziek of rockmuziek met veel gitaarsolo’s, dan zijn dit niet de in-ears voor jou.

Let wel, we hebben het hier over nuances. De Momentum TWS3 is (na wat tuning) gewoon een goed klinkende set, ook voor zijn prijsklasse. Echter moeten we naar details kijken en opmerken wanneer voor specifieke elementen de prestaties wat ondermaats zijn.

Het volume is prima. Het is niet de luidste set in-ears die we gehoord hebben, maar het luidste volume zal voor iedereen ok zijn.

Ruisonderdrukking

De active noise cancellation van de Sennheisers is indrukwekkend. We hebben de beschikking over een specifieke wind-reductie setting die goed werkt, maar ook de algemene ANC werkt erg goed en zouden we in dezelfde klasse plaatsen als de beste opties, zowel als het gaat om monotone geluiden als minder voorspelbare geluiden. Misschien ietsje minder dan de echte toppers, maar we hebben het dan echt over details die in de praktijk weinig uitmaken.

Transparantiemodus

Ook de transparantiemodus van de Momentum TWS 3 is goed voor elkaar. Omgevingsgeluid komt helder door, maar er is wel een merkbare ruis die hoorbaar is en erger wordt wanneer je de transparantiemodus meer ‘open’ zet (dus meer omgevingsgeluid doorlaat).

Microfoon

Een demo:

We kunnen tevreden zijn over de microfoon. De typisch vervelende klanten worden prima weergegeven en zonder moeite zou met de Momentum TWS 3 een langer gesprek gevoerd moeten kunnen worden. Een topperformer zouden ze de in-ears niet noemen als het gaat om het wegfilteren van omgevingsgeluid, maar het is tegelijkertijd ook geen reden om de set te laten liggen.

 

Batterijduur

Sennheiser geeft 7 uur via de in-ears en 21 uur via de case op als batterijduur (zonder ANC). Het laatste hebben we niet getest. Het eerste wordt in de praktijk gehaald wanneer we de Sennheisers 7 uur lang laten afspelen op 50% volume waarop in de app nog 8% werd opgegeven. De batterijduur is hiermee niet top, maar we zien het ook niet als een beperkend probleem.

 

Conclusie

De Momentum TWS 3 van Sennheiser bewijst zich als een degelijke speler in het segment. Het geluid is prima, de microfoon eveneens, de transparantiemodus werkt goed en de batterijduur is wel aardig. Ondertussen zijn we ook erg tevreden over het comfort.

We zijn op basis van onze ervaringen wat kritischer geweest over de tuning waar Sennheiser voor koos. Deze is bij te stellen voor hen die de hoge en midden tonen wat meer ruimte willen geven en minder op hebben met een punchy bas. Echter voor hen die graag luisteren naar muziekgenres waar dit deel van het spectrum met detail aangesproken wordt, is het wellicht een idee om verder te kijken.

We hebben het uiteraard wel over details. In brede zin heb je aan de Momentum TWS 3 een zeer degelijke set TWS in-ears die hun geld waar zijn en waar de meesten gewoon tevreden mee zullen zijn.

Sennheiser Momentum True Wireless 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Prima review, dank daarvoor.
  Wat betreft de tuning en sound stage van de Momentum 3, welke earbuds zou u als beter klinkend alternatief aanraden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.