Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Logitech ERGO K860 – Voor een betere houding

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Bouw
  • Featureset
  • Afwerking polssteun

THE BAD

  • Ondanks PBT-toetsen snelle slijtage
  • Niet leverbaar als US Int. ANSI in heel Europa

Ergonomische toetsenborden, is dat nog een ding? Jazeker, en Logitech introduceerde recent de ERGO K860.

Sleutelfeatures

  • Ergonomische layout
  • PBT toetsen met scissorswitches
  • Draadloos via Unifying dongle en bluetooth
  • Switchen tussen drie verschillende apparaten
  • Beklede, zachte polssteun

 

Uitpakken

De Logitech ERGO K860 wordt geleverd met een Logitech Unifying dongle en twee AAA-batterijen die al in het toetsenbord geplaatst zijn.

 

Ontwerp

Uiteraard hebben we het over een ergonomisch toetsenbord met een curved ontwerp, met een layout zoals we deze eigenlijk al tientallen jaren kennen. Het idee achter dit soort toetsenborden was altijd dat ondanks dat het enige tijd kost om eraan te wennen, ze uiteindelijk zouden helpen met het verminderen van de fysieke stress op de polsen en het algemene comfort. Daarbij zou het gebruikers ook bewegen tot het aannemen van een betere zithouding.

Het toetsenbord is ondanks de volledig plastic bouw prima gebouwd. Wanneer we het materiaal een beetje stressen, merken we wel wat flex, maar het is niets dat merkbaar is tijdens het typen of qua algemene degelijkheid ooit als een probleem zouden omschrijven.

Polssteun

De polssteun is volledig geïntegreerd en niet te verwijderen. Er is gekozen voor een zachte uitvoering welke bestaat uit een halve millimeter geweven stof als oppervlakte met een vlek bestendige, gladde coating, een 2 millimeter dikke schuimlaag met hoge dichtheid en een 4 millimeter dikke laag traagschuim. Het resulteert in een comfortabel aanvoelende polssteun die nagenoeg perfect is. Niet te zacht en niet te hard, terwijl je polsen en palm van je handen er makkelijk overheen glijden.

Zoals op bepaalde foto’s in deze review te zien is, kun je wel wat vlekken krijgen op de polssteun, maar deze laten zich eigenlijk altijd wegvegen.

Onderzijde

Wanneer we het toetsenbord omdraaien, vinden we zogenaamd negatieve voetjes. Dus in plaats van dat de achterzijde omhoog wordt gebracht, wordt de voorzijde omhoog gebracht om een meer natuurlijke stand van je handen en polsen te krijgen. De voetjes bieden twee extra standen op 4 en 7 graden.

We zien verder ook de opening waarachter we de batterijen vinden alsmede een plek waar een Unifying dongle bewaard kan worden. Handig als je het toetsenbord wil vervoeren, al is het jammer dat we niet ook iets van een sleeve meegeleverd krijgen. Zeker met een ergonomisch toetsenbord die niet overal beschikbaar zal zijn, is het niet geheel onlogisch hier wat meer over na te denken.

 

Toetsen en typervaring

De K860 is uitgerust met platte PBT toetsen. Een interessante keus, aangezien Logitech zelfs voor de vrij prijzige G915 koos voor het goedkopere ABS. Dat gezegd hebbende hadden wel op de spatiebalk al slijtagesporen na de testperiode van ongeveer twee weken. Backlight is afwezig.

Voor de switches is gekozen voor scissor switches. Hoewel ze prima aanvoelen, hebben we twijfels bij de keuze voor het druk-signatuur. Je merkt dat je voor het actuatiepunt (het punt waarop de toetsen daadwerkelijk inpunt uitgeven) eerst over een soort drempel heen drukt wat naar ons idee iets te veel kracht vergt. De travel distance (hoe diep je de toetsen indrukt) is vrij hoog voor platte toetsen. Een issue zal het voor de meesten niet zijn, aangezien je voorbij het actuatiepunt schiet doordat je over die drempel heen moet.

We kunnen het ons echter voorstellen dat met dit signatuur, mensen die van een lichtere en soepelere typervaring houden voorbij de K860 moeten kijken voor hun ideale toetsenbord. Wellicht dat het een idee is om een dergelijk concept ook met platte mechanische switches uit te voeren zodat mensen de keus hebben voor een specifiek toetsgedrag. Al wordt het dan lastig om een van de andere voordelen van de K860 in stand te houden, namelijk dat het ook een erg stil toetsenbord is.

Hoe dan ook, alles bij elkaar heeft uw reviewer een prima typervaring uit de K860 gekregen. De layout is iets waar aan gewend moest worden, maar sneller dan je zou zeggen geen probleem meer. Je wordt ook enigszins gedwongen om ‘correct’ te typen. Niet perse met tien vingers, maar de toetsen die net aan de linker of rechterzijde vallen, kun je uiteraard niet meer met de verkeerde hand gebruiken.

 

Draadloos, switchen tussen apparaten, gamen

De K860 is een draadloos toetsenbord en werkt op twee AAA-batterijen. Er is geen optie om deze in het toetsenbord op te laden zoals dit bij muizen vaak kan. De K860 ondersteunt ook bluetooth en biedt de optie om tussen drie verschillende apparaten te switchen via de Unifying receiver of bluetooth.

Draadloos betekent latency en in het geval van de K860 zouden we zeggen dat deze te hoog is om serieus op de gamen. Natuurlijk moet iets als een RTS geen probleem zijn, maar voor actievolle games zoals shooters en fighters (ja, we kennen mensen die dit op een toetsenbord spelen) komt de K860 tekort.

 

ANSI vs ISO

Logitech kiest ervoor om in Europa hun toetsenborden de US international-layout te leveren in de ISO-layput in plaats van de ANSI-layout die we meestal zien bij andere merken. Dit betekent dus dat je een grotere enter-toets hebt en een kleine linker-shifttoets. Voor mensen die veel typen op een ANSI-layout is dit een lastig gegeven, zeker in combinatie met de ergonomische layout. Het is namelijk niet alleen zo dat je handen in een andere stand gaan staan, ze staan voor de meesten ook op een andere positie en voor specifieke vingers is door jarenlange gewenning het zo dat deze eveneens anders staan.

Uw reviewer was gewend om de rechterzijde van de langere shifttoets te gebruiken wat in het geval van een ISO-toetsenbord een probleem is. Nu was dit na een periode van ongeveer een week wel te overkomen, maar er zat toch een periode van fysieke stress aan vast waarbij de linkerpink meer uitgestoken diende te worden. Een ander probleem was echter de positie van de rechterhand. Deze staat normaal te veel aan de rechterkant (mede door veelvuldig gebruik van het numerieke veld) waardoor bepaalde automatismen gewoon niet een op een over te zetten zijn wanneer je de hand draait naar de hoek die dit ergonomische toetsenbord vergt. Als daar ook nog eens een andere ‘enter’-toets bij komt, is dat een extra factor waaraan gewend moet worden, zeker wanneer de wens er niet is om ‘correct’ te typen waarbij je iedere toets met de juiste vinger raakt.

Waar deze ISO-layout geen enorm probleem was op specifieke notebooks die we getest hebben of o.a. de Logitech G195, werd dit een groter probleem op de ERGO K860 door de aangepaste hoek.

 

Logitech Options-software

Via de Logitech Options-software zijn de functietoetsen toe te wijzen aan aangepaste functionaliteit. Interessant gegeven is dat dit ook kan werken in combinatie met een muis die door dezelfde software ondersteund wordt. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld alle mediatoetsen tot onze beschikking hebben op onze muis. Dat werkt toch een stuk beter dan dat we naar de mediatoetsen op het toetsenbord moeten reiken, ook al moeten we hierbij de fn-toets inhouden.

De instellingen kunnen als een account ingesteld staat gesynct worden over verschillende systemen.

 

Conclusie

Hoewel de K860 voor mensen die geen ergonomische toetsenborden gewend zijn een periode van gewenning zal vergen, denken we dat Logitech een prima toetsenbord neergezet heeft. Zeker voor de mensen die last hebben van de gerelateerde fysieke stress, denken we dat de K860 zomaar de ideale oplossing zou kunnen zijn. Het toetsenbord is stil, dus voor een kantooromgeving of overige plekken waar je de mensen om je heen niet tot last wil zijn, ideaal. De featureset is zowel qua mediafunactionaliteit als de aanpasbaarheid in de Options-software prima voor elkaar.

De typervaring was al met al prima te noemen met fijne een toetsimplementatie.  al kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die vinden dat het te veel druk nodig is om een toets in te drukken.

De keus van Logitech om in Europa geen ANSI-layout te leveren vinden we erg jammer en zelfs vervelend. Voor de toetsenbordtijgers die een ANSI layout gewend zijn en verder nooit op een ISO-toetsenbord typen is dit gegeven reden om misschien naar een alternatief te kijken.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.