Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Sony introduceert WH-1000XM5

Sony heeft de nieuwste telg uit de 1000X-serie aangekondigd met de weinig verrassende naam ‘WH-1000XM5’.

Design

Het eerste dat ons opviel bij deze aankondiging is uiteraard het nieuwe design. De koptelefoon is afgewerkt met een (synthetisch) leren pasvorm en een traploze maat-verstelling waarmee men de hoge standaard rond comfort en het uitsluiten van geluid die door de voorgangers neergezet is, wil vasthouden.

Multipoint connectie

Wat ook nieuw is voor de 1000X-serie is de ondersteuning van multipoint connectie. De WH-1000XM5 kan via bluetooth met twee apparaten tegelijkertijd verbonden worden waarbij als een oproep binnenkomt, het apparaat meteen herkend wordt en verbinding gemaakt wordt. Muziekspelen op het eerste apparaat en vervolgens op het andere apparaat een gesprek aannemen moet dus mogelijk zijn.

Met aandacht voor het milieu

We waren eerder al positief over de trend die we in de techindustrie bij in ieder geval geselecteerde fabrikanten terugzien. Sony is een van de spelers die hier een punt van maakt, zo ook omtrent het ontwerp van de WH-1000XM5 en de verpakking. De verpakking voor de WH-1000XM5 bevat geen plastic en is ontworpen op basis van principes voor lage giftigheid en een maatschappelijk verantwoorde ‘Made to be Remade’-filosofie. De productverpakking is geproduceerd met gerecylede en duurzame materialen, speciaal ontwikkeld voor Sony. Voor de WH-1000XM5 wordt onder meer gerecycled plastic materiaal van auto-onderdelen gebruikt.

ANC

Ook met deze nieuwe generatie zou weer een stap gezet worden op het gebied van Active Noise Cancelling (ANC) en algemene audio-output.

De koptelefoon beschikt over acht microfoons welke toegepast worden voor de ANC via Sony’s bekende QN1-processor. Focus hierbij zou specifiek liggen op het gebied van het midden en de hoge frequenties wat middels de Auto NC Optimizer geoptimaliseerd wordt op basis van de omgeving.

Audio

De WH-1000XM5 bevat een nieuwe 30 mm driver toe waarin volgens Sony met de toepassing van een koolstofvezelcomposiet de gevoeligheid verhoogt wordt wat zou zorgen voor een natuurlijke weergave bij het weergeven van de hoge frequenties. Een betere geleiding en optimale bedrading zou zorgen voor een consistente weergave, wat mede gerealiseerd is door het gebruik van loodvrij soldeermateriaal met een goudelement. Uiteraard ondersteunt de WH-1000XM5 Sony’s eigen LDAC-codec voor de weergave van ‘high-res audio’ en DSEE voor de verbetering van over-gecomprimeerde muziekbestanden.

Ook 360 Reality Audio wordt weer gepusht, wat te beluisteren is via één van de ondersteunende streamingdiensten.

Gesprekskwaliteit verbeterd

Extra focus zou nu ook uitgegaan zijn naar de gesprekskwaliteit, voorheen altijd een ondergeschoven kindje bij de 1000X-serie. Sony Voice Pickup-technologie gebruikt vier bundelvormende microfoons en een op AI-gebaseerde noice cancelling om stemgeluid te isoleren. We hebben dit construct eerder gezien toen we de Sony LinkBuds reviewden en waren toen positief over de werking. Extra ontwikkeling zou gezeten hebben in het verminderen van windruis.

Slimme controle functies

Een paar andere zaken die we terugzien bij de WH-1000XM5 zijn de Adaptive Sound Control-functie waarbij het geluid zich aanpast aan de omgeving, Quick Access om eenvoudig een app of functie te starten via twee of drie tikken op de oorschelp en Speak-to-Chat waarbij muziek automatisch gestopt wordt wanneer de gebruiker begint te spreken. Draagdetectie waarbij de koptelefoon stopt met spelen zodra je deze afdoet is eveneens aanwezig. Verder is er ondersteuning voor Google Assistent en Amazon Alexa. Via Find My Device en Fast Pair vinden we ondersteuning van twee extra Googlediensten terug.

Batterij

De WH-1000XM5 zou een batterijduur hebben van 30 uur (met bluetooth en ANC ingeschakeld). Met snelladen kan na 10 minuten laden de koptelefoon 5 uur vooruit, maar de WH-1000XM5 ondersteunt ook Power Delivery (PD) waarmee je na 3 minuten laden 3 uur door kan (uiteraard met gebruik van een PD-ondersteunende lader).

Prijzen en beschikbaarheid

De WH-1000XM5 wordt geleverd met een inklapbare draagtas die dunnergemaakt kan worden. Vanaf deze maand zal deze koptelefoon beschikbaar zijn in het zwart en platinumzilver voor €420,-

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.