Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snijdt erg mooi
  • Snijdt in redelijk dikke takken
  • Stevige constructie
  • Zeer complete levering

THE BAD

  • Eigenlijk zou je de kop van deze tool ook direct willen kunnen gebruiken als heggenschaar

Heggen snoeien zonder met ladders te klooien. Dat is het idee achter deze 0640 CS telescopische heggenschaar van Skil. Zoals je mag verwachten anno 2022 is deze tuintool ontwikkeld op basis van het Skil Energy Platform.

Uitgepakt

In de verpakking van de Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar is nogal veel te vinden. Deze tuintool is namelijk zo modulair mogelijk opgebouwd. Zo bestaat de tool zelf uit drie delen. De tussenstaaf en het handvat zijn dezelfde die je krijgt bij de Skil 0650 CA Telescopische Accuzaag. Het eindstuk is echter de heggenschaar in plaats van de kettingzaag.

Natuurlijk krijg je ook hier weer klemmen voor het easystorage systeem van Skil, waarmee alle tools compact aan de wand gehangen kunnen worden. We kwamen er echter niet heel goed uit hoe we nu om moesten gaan met de beugels. Dat had van ons in de handleiding mogen staan.

Tenslotte krijg je ook nog een schouderband die het gebruik van deze telescopische heggenschaar een stuk comfortabeler maakt.

Batterijen en een lader zitten niet in de doos. Dit maakt deze tool lekker goedkoop. De batterijen zijn precies dezelfde als voor alle andere Skil Energy Platform tools, waar ik het verderop in detail over heb.

Ontwerp

De Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar is vooral een driedelige buisconstructie. De buis bevat ook de stroomleiding om stroom tussen de batterij en de tool te transporteren. De onderdelen zijn snel en gemakkelijk aan elkaar te zetten. En ja, ik heb in de video stiekem een extra tussenstuk gebruikt die ik van de telescopische kettingzaag heb liggen. Dat werkt, al moet je wel wat voorzichtiger werken om te voorkomen dat de constructie breekt. Let wel, wij zijn hier gewoon lekker eigenwijs en nemen hier bewust risico’s. Doe dit niet thuis, want je kunt met dit soort stunts geen garantie claimen.

Het handvat is mooi smal en bevat rubber om vibraties tegen te gaan. Echter houden die, door de lengte van de buis, niet zo gek veel tegen. Dat doet de lange constructie toch vooral zelf.

De schouderband is vitaal wanneer je niet recht omhoog aan het werken bent, maar in een hoek waarbij de heggenschar ver moet reiken. Dan zorgt de schouderband ervoor dat je heel wat minder gewicht op de armen hebt staan.

Waar ik heel blij mee ben, is de mespuntbeschermer. Die zorgt ervoor dat je niet per ongeluk in je schutting of muur staat te snoeien. Dat beschermt jouw mes, maar ook jouw muur of schutting tegen schade.

Het mes zelf is 450mm lang en is in staat om takken tot 18mm te snoeien. De kop zelf is in 8 posties in te stellen voor een optimale hoek ten opzichte van de heg. Met de drie delen moet de gemiddelde tuinman/vrouw met deze tool tot 3 meter hoogte kunnen snoeien.

Snoeiervaring

De kwaliteit van het blad van de heggenschaar is duidelijk een stuk beter dan die van de compacte Skil 0630 CA Accustruik- en Grasschaar. Dat is niet raar, want we zitten echt wel in een andere prijsklasse en een veel zwaarder gebruiksscenario.

Ik ben vooral bezig geweest om de hoge heg in de video te snoeien. Daar liep ik een paar keer tegen het probleem aan dat zo’n oude heg ook echt wel heel dikke stammen heeft. Daarbuiten sneed hij overal moeiteloos doorheen. In mijn eigen 6-jarige beugenhaag ging het snoeien helemaal hard met deze heggenschaar. Daarmee is de beleving helemaal in lijn met mijn persoonlijke verwachtingen.

Het Skil Energy Platform

Het Skil Energy Platform valt op door het gebruik van 20V Max baterijen. Dit wil zeggen dat de batterijen kunnen pieken op 20 Volt, maar in de basis wel gewoon 18 Volt leveren.

Het Skil Energy Platform systeem bestaat uit vier verschillende batterijen verdeeld over twee behuizingen die op alle Energy Platform gereedschappen passen. Het gaat om batterijen met een capaciteit van 2.0Ah, 2.5Ah, 4.0Ah en 5.0Ah. Daarvan zijn 2.0Ah en 4.0Ah het meest gangbaar en gemakkelijk in de winkel te vinden. De 2.5Ah en 5.0Ah batterijen zijn op dit moment vooral online te vinden. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je door kunt werken op dezelfde batterij, maar ook hoe groter het gewicht.

Skil Energy Platform Batterijen

De batterijen van het Energy platform zijn allemaal voorzien van een LED indicator die over vijf niveaus laat zien hoe vol de batterijen nog zijn. Daarnaast zijn alle batterijen voorzien van KeepCool technologie. Dit wil zeggen dat de accucellen in de batterijen op enige afstand van elkaar zijn gemonteerd, zodat hiertussen een luchtstroom kan plaatsvinden. Daarnaast zijn de batterijbehuizingen voorzien van geperforeerde roosters om die luchtstroom de vrijheid te geven zich door de batterij te bewegen.

De KeepCool technologie zorgt ervoor dat de accucellen minder snel te warm worden tijdens intensieve klussen of tijdens het snel opladen. Warmteopbouw zorgt immers voor slijtage van de accucellen. Een andere technologie die oververhitting ook tegen moet gaan is de ActivCell technologie die Skil toepast in deze batterijen.

Conclusie Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar

Wat al snel opvalt aan de Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar, is dat deze constructie erg sterk is. Zowel recht omhoog als in een hoek laat de buisconstructie zien erg stevig te zijn. Het draagcomfort ligt ook erg hoog, waardoor langdurig snoeien echt geen straf is.

Er is eigenlijk maar één ding dat jammer is. Eigenlijk zou je de kop van de unit af willen kunnen halen om direct op de accu te zetten. Dan zou je deze ook als comfortabele, compacte heggenschaar kunnen gebruiken. Dat had deze tool net wat meer flexibiliteit in gebruik mee kunnen geven. Dat is het enige minpunt dat we konden ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.