Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 0650 CA Telescopische Accuzaag

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Handig easystorage systeem
  • Oersterk

THE BAD

  • Handleiding kan duidelijker

Stukje bij beetje een boom uit een tuin verwijderen? Dan moet je al snel met een ladder en een kettingzaag aan de slag. Met de Skil 0650 CA Telescopische Accuzaag ben je heel wat minder gevaarlijk bezig.

Uitgepakt

In de verpakking van de Skil 0650 CA Telescopische Accuzaag is nogal veel te vinden. Deze tuintool is namelijk zo modulair mogelijk opgebouwd. Zo bestaat de tool zelf uit drie delen. De tussenstaaf en het handvat zijn dezelfde die je krijgt bij de Skil 0650 CA Telescopische accuheggenschaar. Het eindstuk is echter de kettingzaag in plaats van de heggenschaar.

Natuurlijk krijg je ook hier weer klemmen voor het easystorage systeem van Skil, waarmee alle tools compact aan de wand gehangen kunnen worden. We kwamen er echter niet heel goed uit hoe we nu om moesten gaan met de beugels. Dat had van ons in de handleiding mogen staan.

Tenslotte krijg je ook nog een schouderband die het gebruik van deze telescopische kettingzaag een stuk comfortabeler maakt.

Batterijen en een lader zitten niet in de doos. Dit maakt deze tool lekker goedkoop. De batterijen zijn precies dezelfde als voor alle andere Skil Energy Platform tools, waar ik het verderop in detail over heb.

Voor het in elkaar zetten van de zaag, geeft de handleiding helaas echt te weinig informatie. Het is niet lastig als je dit soort tools al kent, maar voor een beginner zal het in elkaar zetten echt te lastig zijn.

Opvallend is dat dit de eerste tool is die ik test, die niet meteen klaar is voor gebruik. Okay, de batterijen buiten beschouwing gelaten. Een kettingzaag is een zaag die heel veel last krijgt van frictie en die ook op een zeer hoog tempo zaagt. Hij is dus zeer slijtagegevoelig.

Wat je absoluut nodig hebt is olie voor de kettingzaag. En dan bij voorkeur biobased zodat je jouw tuintje niet aan het vervuilen bent tijdens het werk. Er zit geen proefflacon in de verpakking. Dus dat moet je er meteen bij kopen.

Ontwerp

De Skil 0650 CA Telescopische Accuzaag is vooral een driedelige buisconstructie. De buis bevat ook de stroomleiding om stroom tussen de batterij en de tool te transporteren. De onderdelen zijn snel en gemakkelijk aan elkaar te zetten.

Het handvat is mooi smal en bevat rubber om vibraties tegen te gaan. Echter houden die, door de lengte van de buis, niet zo gek veel tegen. Dat doet de lange constructie toch vooral zelf.

De schouderband is vitaal wanneer je niet recht omhoog aan het werken bent, maar in een hoek waarbij de heggenschar ver moet reiken. Dan zorgt de schouderband ervoor dat je heel wat minder gewicht op de armen hebt staan. Nu is een kettingzaag een gevaarlijke tool. Ook wanneer je laag moet zagen is het stiekem wel heel lekker dat je een flinke afstand tot jezelf en de zaag kunt bewaren.

De olietoevoer is eigenlijk een open constructie. Wanneer je de kettingzaag niet gebruikt, moet je hem dus leeg laten lopen om te voorkomen dat hij langzaam leeg druipt in jouw schuur of klusbus. Dit is heel normaal bij kettingzagen, dus zeker geen minpunt. We benoemen het vooral zodat je hier alert op bent.

De slijtagegevoelige onderdelen zijn het zaagblad en de ketting. Vervanging is volop te vinden op internet. Dus daar hoef je geen zorgen over te hebben.

Zaagervaring

De boom die ik weg moest halen had een relatief dunne stam. Met het 20CM zaagblad kwam ik daar prima doorheen en ook best vlot. Wat wel opvalt is dat deze machine de batterijen van het Energy Platform heel vlot leegzuigt. Na 12 keer een stuk uit de boom te hebben gezaagd, was de 5.0Ah batterij echt wel leeg. Met recht een powertool dus.

Qua stevigheid van de zaag kan ik ook echt wel wat vertellen. Een aantal segmenten van de boom heb ik vlak doorgezaagd. Na het zagen bleven deze keurig op het restant van de stam staan. Met andere woorden, tijdens het zagen kon het gewicht van het segment van de boom moeiteloos op het zaagblad blijven leunen.

Doordat de zaagkop in 8 standen geplaatst kan worden, kun je bovendien ook op lastiger te bereiken plekken komen met de zaag.

De enige wens die we zouden hebben, is dat we de accu ook direct op de kop kunnen plaatsen. Dan heb je een handzame mini kettingzag. Handig om bijvoorbeeld pallets uit elkaar te zagen.

Het Skil Energy Platform

Het Skil Energy Platform valt op door het gebruik van 20V Max baterijen. Dit wil zeggen dat de batterijen kunnen pieken op 20 Volt, maar in de basis wel gewoon 18 Volt leveren.

Het Skil Energy Platform systeem bestaat uit vier verschillende batterijen verdeeld over twee behuizingen die op alle Energy Platform gereedschappen passen. Het gaat om batterijen met een capaciteit van 2.0Ah, 2.5Ah, 4.0Ah en 5.0Ah. Daarvan zijn 2.0Ah en 4.0Ah het meest gangbaar en gemakkelijk in de winkel te vinden. De 2.5Ah en 5.0Ah batterijen zijn op dit moment vooral online te vinden. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je door kunt werken op dezelfde batterij, maar ook hoe groter het gewicht.

Skil Energy Platform Batterijen

De batterijen van het Energy platform zijn allemaal voorzien van een LED indicator die over vijf niveaus laat zien hoe vol de batterijen nog zijn. Daarnaast zijn alle batterijen voorzien van KeepCool technologie. Dit wil zeggen dat de accucellen in de batterijen op enige afstand van elkaar zijn gemonteerd, zodat hiertussen een luchtstroom kan plaatsvinden. Daarnaast zijn de batterijbehuizingen voorzien van geperforeerde roosters om die luchtstroom de vrijheid te geven zich door de batterij te bewegen.

De KeepCool technologie zorgt ervoor dat de accucellen minder snel te warm worden tijdens intensieve klussen of tijdens het snel opladen. Warmteopbouw zorgt immers voor slijtage van de accucellen. Een andere technologie die oververhitting ook tegen moet gaan is de ActivCell technologie die Skil toepast in deze batterijen.

Conclusie Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar

Wat al snel opvalt aan de Skil 0640 CA Telescopische Accuheggenschaar, is dat deze constructie erg sterk is. Zowel recht omhoog als in een hoek laat de buisconstructie zien erg stevig te zijn. Het draagcomfort ligt ook erg hoog, waardoor langdurig snoeien echt geen straf is.

Er is eigenlijk maar één ding dat jammer is. Eigenlijk zou je de kop van de unit af willen kunnen halen om direct op de accu te zetten. Dan zou je deze ook als comfortabele, compacte heggenschaar kunnen gebruiken. Dat had deze tool net wat meer flexibiliteit in gebruik mee kunnen geven. Dat is het enige minpunt dat we konden ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.