Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 0630 CA Accustruik- en Grasschaar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Modulaire opbouw
  • Twee tools in één
  • Wandbeugel meegeleverd
  • Energy Platform tool

THE BAD

  • Geen stootbeugel op de heggenschaar

Skil produceert al jaren compacte buxusscharen voor iedereen die het vrolijke struikje mooi in vorm probeert te snoeien. De afgelopen periode mocht ik aan de slag met de nieuwste uit deze serie, die nog net iets meer kan. De modulaire Skil 0630 CA Accustruik- en grasschaar.

Uitgepakt

Ze zijn lekker bezig bij Skil. Binnen de nieuwe accu-tuingereedschappen doen ze hun best alle tools zo modulair mogelijk op te bouwen. Dit zien we terug in de uitrusting. Keurig het Skil ophanghaakje dat in de hele series wordt gebruikt. De twee opzetstukken zijn ook compleet uitwisselbaar.

De verpakking van de Skil 0630 CA Accustruik- en grasschaar bevat geen batterij en lader. Dit maakt de verpakking een stuk goedkoper. De Skil 0630 CA Accustruik- en grasschaar is compatible met alle batterijen uit het Energy Platform systeem van Skil. Daar vertel ik zo meer over.

Ontwerp

Zoals je mag verwachten bij dit soort tools, is Skil voor een zo compact mogelijk ontwerp gegaan. Het handvat plaatst het gewicht van de batterij achter jouw hand en het motorgewicht ervoor. Het motorgewicht en het gewicht van de tools zijn relatief laag. Hierdoor ligt de tool het lekkerst in de hand wanneer je de 2.0Ah of 2.5Ah batterijen gebruikt. De 4.0Ah en 5.0Ah batterijen maken de tool echt wat zwaarder aan de achterkant wat tijdens het maken van buxussculturen wellicht wat onhandig kan zijn.

Wat Skil ook goed doet, is het opvangen van trillingen met het handvat. De donkere delen zijn zachter en Skil is er altijd op gebrand handvatten wat smal te houden. Hierdoor hou je perfect grip op de machine. De power knop is goed bereikbaar onder de duim.

De grasschaar en de heggenschaar zijn uitwisselbaar. Hiervoor moet je twee knoppen op de zijkant indrukken. Het vraagt wel een klein beetje handigheid om de tools snel te kunnen verwisselen. Hier zal je in het begin echt even aan moeten wennen. Het verwisselen van de batterij gaat natuurlijk wel op en top soepel.

Voor de 200mm heggenschaar krijg je een hard-plastic koker meegeleverd. Zo kun je deze netjes opbergen. Het 120mm grasmes komt met een soort plastic envelopje. Dat is echt een onding. Het werkt, maar het is gewoon wat onhandig om het mes erin te plaatsen. Hier zou Skil nog iets beter over mogen nadenken.

Wat ik mis bij de heggenschaar is een plastic stootkap op het einde om te voorkomen dat je per ongeluk in je schutting of muur snoeit. Dat is voor zowel de schutting en muur als voor de heggenschaar slecht. Helaas is dit een gebrek bij vrijwel alle merken die dit soort compacte heggenscharen leveren. Wellicht in een volgende premium uitvoering?

Schoonmaken en slijtage

We hebben nog lang niet de meters gemaakt om de tools te verslijten. Advies is wel om ze zelf na gebruik een beetje te smeren. Dit kan gewoon met een biobased gereedschapolie. Druppel het op de messenbladen en zet de machine kort aan zodat de olie haar weg kan vinden. De messen slijpen is niet aan te raden, maar we weten dat Skil bezig is haar onderdelen aanbod aan haar webshop toe te voegen. We maken ons hier dus geen zorgen over. Het schoonmaken van de messen kan gewoon met een borstel.

Het Skil Energy Platform

Het Skil Energy Platform valt op door het gebruik van 20V Max baterijen. Dit wil zeggen dat de batterijen kunnen pieken op 20 Volt, maar in de basis wel gewoon 18 Volt leveren.

Het Skil Energy Platform systeem bestaat uit vier verschillende batterijen verdeeld over twee behuizingen die op alle Energy Platform gereedschappen passen. Het gaat om batterijen met een capaciteit van 2.0Ah, 2.5Ah, 4.0Ah en 5.0Ah. Daarvan zijn 2.0Ah en 4.0Ah het meest gangbaar en gemakkelijk in de winkel te vinden. De 2.5Ah en 5.0Ah batterijen zijn op dit moment vooral online te vinden. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je door kunt werken op dezelfde batterij, maar ook hoe groter het gewicht.

Skil Energy Platform Batterijen

De batterijen van het Energy platform zijn allemaal voorzien van een LED indicator die over vijf niveaus laat zien hoe vol de batterijen nog zijn. Daarnaast zijn alle batterijen voorzien van KeepCool technologie. Dit wil zeggen dat de accucellen in de batterijen op enige afstand van elkaar zijn gemonteerd, zodat hiertussen een luchtstroom kan plaatsvinden. Daarnaast zijn de batterijbehuizingen voorzien van geperforeerde roosters om die luchtstroom de vrijheid te geven zich door de batterij te bewegen.

De KeepCool technologie zorgt ervoor dat de accucellen minder snel te warm worden tijdens intensieve klussen of tijdens het snel opladen. Warmteopbouw zorgt immers voor slijtage van de accucellen. Een andere technologie die oververhitting ook tegen moet gaan is de ActivCell technologie die Skil toepast in deze batterijen.

Conclusie Skil 0630 CA Accustruik- en grasschaar

De Skil 0630 CA Accustruik- en grasschaar is een tool voor het precisie werk in de tuin. Met zowel een grasschaar als een heggenschaar in één tool, kun je vrijwel alle detailafwerking in de tuin uitvoeren. De combinatie met het Energy Platform is heel slim net als het modulaire opbergsysteem dat Skil heeft bedacht. We hebben wel een paar wensen voor deze tool, maar op geen enkel punt zijn we teleurgesteld in de resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.