Logo GadgetGear.nl
Picture of Peter Willemse
Peter Willemse

Review: Philips Latte Go 5400

Peter Willemse beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Melk karaf zonder slangetje
  • Snelheid
  • 12 soorten Koffie
  • Schoonmaak

THE BAD

  • Heb geen minpunt gevonden

Toen Philips haar nieuwe koffiemachines in de Latte Go series lanceerde, stond de stond de wereld van de koffie apparaten even stil. Want er is een enorme ontwikkeling geweest in het ontwerp van deze machine. Het gaat om de Philips Latte Go 5400. Deze uitvoering lijkt de meest uitgebreide in de series en hebben we mogen testen.

Philips, al vanaf het begin leider op het gebied van volautomatische koffiemachines op basis van koffiebonen. Dit deed Philips vooral onder het merk Saeco. De laatste jaren laat Philips steeds vaker hele goed machines zonder het Saeco merk de markt op komen. Maar het hart van de machines, lijkt toch echt hetzelfde te zijn. Dus de bekende kwaliteit van Saeco onder het merk Philips. Top dus!

Unboxing

De unboxing is dan ook precies wat we van de Phillips machines gewend zijn. Van een koffiekwastje tot smeerolie, een teststrip voor waterhardheid, maar ook een AquaClean filter om kalk en andere rotzooi uit jouw koppie koffie te houden. Op de koffiebonen na, is echt alles aanwezig. Dit is wat je wilt, wanneer je gaat voor een degelijke machine gaat als deze.

 

Melk opschuimen opnieuw uitgevonden

Al jaren is Philips (en niet alleen Philips) bezig een oplossing te zoeken voor het siliconen slangetje dat in de melkkaraf moest om de melk naar de stoomkamer te transporteren. De hete stoom moet namelijk de eiwitten in de melk verstevigen tot de basis voor een mooi en stevig schuim.

De nieuwe melkkaraf bestaat nog maar uit twee delen. Dat wil zeggen, als je het dekseltje niet meetelt (die gebruiken we in de praktijk niet). Door de twee delen tegen elkaar te klemmen, ontstaat een slangetje dat de melk van onder, naar boven transporteert. Daar komt het in een transparante stoomkamer terecht waardoor je het hele proces nu ook echt kunt zien.

Wanneer de twee delen weer van elkaar worden gescheiden, kun je het geheel super gemakkelijk schoonmaken. Philips zet de nieuwe standaard.

Bereidingen

De Philips Latte Go 5400 legt zich toe op 12 bereidingen!!!  Vanaf het bedieningspaneel kun je de espresso, koffie en Americano meteen als een dubbele laten uitvloeien. Omdat je twee shots wilt of omdat je twee kopjes onder de dubbele uitloop hebt gezet. Bij een bereiding met de melkopschuimer, passen er geen twee kopjes onder.

De cappuccino en de late macchiato lijken qua bereiding natuurlijk erg sterk op elkaar. Het is vooral een verschil in de hoeveelheid melk (dus calorieën) die wordt uitgeschonken, alvorens de koffie in het glas gaat.

Hoe dan ook, alle bereidingen kunnen gemakkelijk en snel worden aangepast. Deze aanpassingen worden ook onthouden door de machine. Dus hoe sterk de maling moet zijn, hoeveel water je wilt gebruiken en hoe veel melk, alles is snel en gemakkelijk aanpasbaar.

Voor theedrinkers, is het mogelijk om ook heet water uit de machine te tappen. Hierdoor krijg je een apart spruitstuk meegeleverd met de machine. Daar zet je jouw kopje onder, en je hebt theewater zonder dat je ook maar iets van koffie proeft.

Gebruik

Het allereerste gebruik was heel makkelijk. De machine zit erg logisch in elkaar en de verschillende onderdelen zoals het melkkaraf, en waterreservoir vinden gemakkelijk hun beoogde plek. De bediening is duidelijk aangegeven en het menu is een logische opvolging van verschillende opties. Ik kies voor een sterke kop “gewone” koffie om het apparaat voor het eerst te gebruiken en die smaakt écht heel erg goed. Als liefhebber van sterke koffie ben ik bij de Latte Go 5400 aan het juiste adres, want de eerste kop koffie is echt perfect van smaak en lekker sterk.

Schoonmaak

De schoonmaak van de Philips Latte Go 3200 stelt eigenlijk ook niet meer zoveel voor. Vrijwel alle onderdelen die vervuilen, zijn vaatwasser bestendig. Nog nooit hoefde je zo weinig met de hand schoon te maken. Bovendien lijkt de machine zelf ook minder te vervuilen.

De machine denkt ook na over de eigen reiniging. Wanneer het Aquaclean filter vervangen moet worden, krijg je een seintje van de machine. Wanneer een ontkalkingsprogramma nodig is, ook. Wanneer het koffiebakje vol zit, laat de machine het ook weten zodat je dit gemakkelijk kunt legen. Bovendien is het gros van de onderdelen van voor bereikbaar. Je hoeft dus niet de hele machine te verplaatsen om de onderdelen eruit te halen. Alleen het reinigen van de zetgroep vraagt net iets meer werk. Maar dat doe je ook niet iedere week… laat staan iedere maand.

Conclusie: Philips Latte Go 5400

Mooie smaken, snelle bereidingen, minder lawaai, minder schoon te maken en vooral een fantastische melkkaraf. Vanaf het begin voelde ik al dat ik te maken had met een echt geweldig apparaat. De machine ziet er schitterend uit en heeft klasse. De verschillende onderdelen zijn heel gemakkelijk los en aan te koppelen en dit ervaar ik als een zeer groot pluspunt. Het oog wil ook wat, maar als het niet lekker werkt dan ga ik me er aan irriteren en dat is nu zeer zeker niet het geval! Wat ook een groot pluspunt is dat de koffie smaak, sterkte en verhouding melk allemaal gemakkelijk aan te passen en op te slaan zijn. Smaken verschillen nou eenmaal en het is dus mogelijk om voor iedereen een heerlijke kop koffie te zetten! Ik heb de machine nu ruim een maand in gebruik en ben er helemaal weg van. Beste feature is toch écht wel de melkkaraf. Wat een uitvinding!  Vaak stappen mensen weer van een vol automatisch koffiezetapparaat af vanwege het omslachtige schoonmaken van slangetjes en buisjes, maar dat is bij de Latte Go 5400 dus echt niet meer nodig. Gemak dient de mens.

 

 

Philips LatteGo 5400 serie EP5441/50 - Espressomachine - Zwart/RVS kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

  1. Kun je de Philips LatteGo 5400 serie ook verbinden met een App ?
    via Blue tooth ?
    Kun je de machine ook besturen met de App ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.