Logo GadgetGear.nl
Sony Xperia 1 Mark III
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Indruk: Sony Xperia 1iii, Android foto en video voor fijnproevers in Europa

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • camera's
  • eigenzinnig fijn formaat
  • Android gebruik
  • Sony features
  • accu
  • Mini-jack

THE BAD

  • leercurve Sony apps
Sony blijft innoveren met nieuwe Android smartphones. Eens was Sony een serieuze speler met smartphones op de Nederlandse markt. Het Chinese en Koreaanse geweld heeft deze Japanse tech innovator op smartphones, in Nederland weggedrukt. Met de Sony Xperia 1iii laat het zien wat het kan.

Dit is geen diepgravende review van de Xperia 1iii, maar meer een indruk van deze telefoon met het oog op foto en video gebruik. Tot zo’n 8  jaar geleden was Sony mn favoriete Android telefoon. In de tijd waarin andere merken nog heel veel eigen versies van Android gebruikten en er rommelsoftware op plaatsen, was Sony een verademing met een robuuste redelijk kale maar zeer eigen versie van Android. Het was kwaliteit vergeleken bij alle andere hype telefoons die na een jaar weer ouderwets bleken. Mijn Sony telefoons zijn allemaal lang meegegaan en werden lang nog geupdate door Sony. Kortom Sony was en is een stabiel merk qua visie en invulling van hun smartphone technologie. Echter heeft Android One  veel veranderd. Ook zijn  de andere merken gaan inzien dat een kale Android versie in vele opzichten beter wordt omarmd door de gebruiker. Gooi daar nog eens het marketinggeweld van Samsung en de Chinese merken bij en je snapt waarom Sony in deze markt in Nederland naar de zijlijn is geduwd. In hun eigen markt zijn ze nog steeds relevant en als toeleverancier van componenten aan de andere smartphonemerken is Sony haast onmisbaar. Vandaar dat er Sony smartphones blijven komen en gelukkig ook in Nederland.

 

Nieuwe generatie

Als Android telefoon gebruik ik zelf de Sony Xperia 1. Een fijne slanke smartphone met een afwijkend formaat. De lengte en dikte is vergelijkbaar met een iPhone 13 Pro Max.  Deze telefoon is echter smaller en ligt daarmee onbetwist fijner in de hand. 21:9 content kijken is heerlijk op deze gsm. Daar is ie namelijk voor gemaakt. De Mark iii is de derde editie van deze telefoon en daarmee fysiek redelijk vergelijkbaar met de eerste generatie de Xperia 1. Er zijn enkele verschillen, maar het is duidelijk dat de Xperia 1 III, Xperia 1 II en Xperia 1 deel uitmaken van dezelfde familie. Het beeldscherm van de 1iii is erg fraai met 6.5-inch grootte, 4K, HDR, 21:9, CineAlta, 120Hz ondersteuning. In dagelijks gebruik merk je dat het beeldscherm rustig en haarscherp is. In deze tijd van mondkapjes mis ik op mn iPhone echt een vingerafdruk. Al honderden keren heb ik mn toegangscode moeten intikken. Niets van dat. De Xperia 1 heeft een vingerafdruk sensor aan de zijkant om m snel te ontgrendelen. De Mark iii heeft een indrukgevoelige vingerafdruk sensor waarmee je m met 1 druk op de knop aanzet en laat herkennen. Heerlijk! Een bonus is de mini-jack uitgang voor hoofdtelefoons. Helaas is deze mini-jack niet geschikt voor een microfoon. Een beetje gemiste kans.

Foto en video

De Xperia 1 III, Xperia 1 II en de Xperia 1 hebben een drievoudige camera aan de achterzijde die bestaat uit drie 12-megapixelsensoren. De Xperia 1 III heeft ook een periscooplens. Deze periscooplens van de Xperia 1 III heeft twee verschillende telelengtes. Zo kan je switchen tussen 70 mm (f / 2.3) en 105 mm (f / 2.8) voor twee verschillende telefoto-opties van ongeveer 3x en 4,4x, zowel optisch als beide met optische beeldstabilisatie (OIS). Dit maakt de Xperia 1iii qua telelens mogelijkheden een stuk beter dan de beste iPhone van dit moment. Handig voor als je bijvoorbeeld straks weer een optreden van een afstand wilt filmen. De stabilisatie werkt super. De macro optie van de Xperia 1iii is goed maar helaas echt minder  dan de nieuwe iPhone 13 Pro Max.
Voor wie met Sony camera’s werkt zijn de foto en video app herkenbaar. De bedieningsknoppen van de hardware foto en video camera’s van Sony zitten in de software. Voor wie eenvoudig mik en druk gebruik wenst, is dit zeker een stap te ver. Ook dat kan met de eenvoudige Android app. Voor mij was het bekijken van deze telefoon vooral gericht op de video mogelijkheden. Waar ik op de iPhone extra software moet installeren om de framerate in te kunnen stellen, is dit al mogelijk in de Sony video app. Dit is nodig om flikkerend led licht te voorkomen. Bijzonder irritant wanneer je binnen filmt of een beeldscherm filmt of fotografeert. Ik snap niet waarom de Android en Apple telefoons dit nog steeds niet goed kunnen. Alles is afgestemd op de Amerikaanse manier van belichten en elektriciteit. Wij hebben hier 50 en 100 herz en daarom flikkert video vaak wanneer je met een smartphone filmt met led licht. En dat led licht is haast overal tegenwoordig. De Xperia 1iii kan 25 herz standaard filmen. Dus wanneer je binnen filmt zie je geen flikkering.Zo hoort t.
De Sony app voor foto en video is gericht op de interface die op hun camera’s zit. De video app heeft ook mogelijkheden om projecten te filmen en clips te beoordelen. Dit zijn functies die uit de professionele wereld komen. Maar ga je dat ook in een smartphone gebruiken? Na drie weken spelen met de app moet ik toch tot de conclusie komen dat de leercurve te doen is voor wie veel filmt en edit, maar voor beginners is dit echt een no go. Je wordt door de app niet meegenomen naar een andere wereld. Wie helemaal in het Sony ecosysteem zit zal smullen van de foto en video app, maar voor beginners is het gewoon te complex.
De mini jack is helaas niet geschikt voor een externe microfoon. De Cinema Pro- of Xperia Camera-app biedt ook niet de optie om audio op te nemen met een draadloze externe microfoon. Een bedrade microfoon is wel via de USB-C aansluiting aan te sluiten. Het zou logischer zijn geweest als Sony een draadloze eigen lavier microfoon zou ondersteunen met deze telefoon. In dat geval zou Sony een unieke feature hebben.

Android

Sony blijft heel dicht bij Android zoals Google het bedoeld heeft. Er is weinig eigen interface en de Google-apps voor  Agenda, Berichten en Fotogalerij zijn rechtstreeks van Google. Je moet nog steeds betalen voor Google One als je alle verbeteringsopties van Foto’s wilt, maar deze versie van de app hindert je tenminste niet om te upgraden. Met een speciale Google Assistent-knop is het helemaal duidelijk dat Sony op de Google route zit. Er zitten dus wel enkele Sony eigen apps op de telefoon en in het menu zitten enkele Sony eigen opties. Onder andere voor het accu beheer. De accuduur van deze smartphone is genoeg voor een hele dag zwaar gebruik. Echt jammer dat die draadloze microfoon er niet is of wij die niet gevonden hebben. Met zo’n mic heb je een goed interview en live streaming setje. Nu is het nog rommelen met draden.

Conclusie

Sony toont met de Xperia 1iii dat het nog steeds prachtige en functionele smartphones kan maken. Het beeldscherm, de accu en de lenzen zijn van topkwaliteit. Maar dat mag je ook verwachten van het merk dat toeleverancier is voor veel andere A-merken. Het is jammer dat de video app niet gemakkelijker is om zo nieuwkomers aan te trekken. Nu blijft de Sony Xperia 1iii een perfecte smartphone voor wie al qua foto en video in het Sony ecosysteem hebben geïnvesteerd. Dat zijn er inmiddels wel heel veel.

Foto’s gemaakt met Xperia 1iii – zonder correctie

Foto’s gemaakt met iPhone13 ProMax – zonder correctie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.