Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Airy Sports TWS

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Voor de juiste genres een zeer prettig klinkende headset
 • Kwaliteit microfoon

THE BAD

 • Signatuur slechts voor specifieke genres
 • Comfortproblemen door implementatie oorhaken
 • Meegeleverde eargels te zacht en glad
 • Geen app-ondersteuning

Een sportkoptelefoon die klinkt als een hifi-koptelefoon, dat belooft Teufel als het gaat om de Teufel Airy Sports TWS: “De AIRY SPORTS TWS is in Berlijn ontwikkeld door onze soundengineers en heeft dezelfde basprestaties, dynamiek en resolutie die je bijvoorbeeld ook hoort bij onze POWER HIFI of DEFINION systemen. Eens een Teufel, altijd een Teufel.” Dat schept verwachtingen…

Uiteraard verwacht niemand dat deze woorden ook daadwerkelijk waargemaakt worden en moet je het meer lezen in het kader van ‘binnen de beperkingen van het concept’. Een true-wireless set inears gaat immers natuurlijk nooit zo goed klinken als een degelijk bedraad setje, laat staan dat ze ook maar in de buurt kunnen komen van losse speakers. Maar je kunt wel bepaalde inzichten toepassen. Denk aan de keus voor het geluidssignatuur en dat je kiest voor degelijke drivers in plaats van de toepassing van extra features als active noise cancelling en een transparantiemodus om zo toch binnen een bepaalde prijsklasse een bepaalde audiokwaliteit te bieden. Vreemd genoeg is zelfs ondersteuning door Teufel’s eigen Headphones-app iets dat ontbreekt.

 

Sleutelfeatures

 • Bluetooth 5.0 met aptX en AAC
 • 8 mm lineaire drivers
 • 7 uur luisteren, 24 uur extra via de laadcase
 • IPX3 spatwaterdicht (geen schade bij besproeiing onder een hoek van -60° tot 60° met 10 l/min)
 • Ondersteuning Qualcomm cVc (clear voice capture) voor betere handsfree-ervaring
 • Eén oor-modus
 • Dimensies: 5,68 * 3,85 * 2,64 cm (earbuds), 9,34 * 3,55 * 7,10 cm (laadcase) (b * h * d)
 • Gewicht: 16,4 g per earbud, 70,6 g van de laadcase

 

Uitpakken

In de verpakking van de Teufel Airy Sports TWS vinden we uiteraard de in-ears en laadcase. Daarnaast worden drie extra maten eargels meegeleverd. Extra punten voor de milieuvriendelijke verpakking waarin Teufel tegenwoordig ook haar kleinere producten levert. Al zouden ze in principe wel een oplossing moeten vinden voor de zaken die nog wel in plastic verpakt worden.

 

Ontwerp

Uiterlijk

De Airy Sports TWS zien er lekker eigenzinnig uit en het design straalt ook uit dat het niet gaat om een goedkopere optie. Ook de materiaalkeuze en de afwerking hebben we niets negatiefs over te zeggen. De indicatieleds liggen wat dieper in de behuizing en schijnen naar schuin onderen als je de earbuds in hebt. Ze branden niet te fel en vallen niet op. Je ziet aan dit soort details dat je te maken hebt met een optie die wat hoger in de prijs ligt, gemaakt door een fabrikant die wat meer nadenkt over het ontwerp.

Comfort

Voor de oorhaken koos Teufel voor een optie van rubber die vrij ver doorloopt. Ze zijn niet aanpasbaar. Als ze goed passen voelen ze comfortabel aan. Probleem in het geval van uw reviewer was echter zo dat door de hoek waarin de oorhaken lopen de eargels steeds deels uit het oorkanaal getrokken worden. Vooral aan de linkerzijde was dit een probleem dat dermate groot was dat het de geluidservaring schaadde.

We dachten eerst dat het te maken had met de eargels, maar welke maat we ook probeerden, de Airy Sport TWS biedt gewoon niet zo’n beste pas-ervaring. Hierbij moet opgemerkt worden dat dit links erger was dan rechts. Hoewel we rechts eveneens last hadden van de earbud die uit het oorkanaal schoof, duurde dit wel een stuk langer.

Jammer dat er geen bepaalde mate van aanpassing mogelijk is gemaakt voor de oorhaken. Want zoals de implementatie nu is, kon uw reviewer het geluid het beste boordelen door de oorhaken maar buiten de oren te laten lopen. De earbuds blijven dan namelijk redelijk zitten. Echter wil je natuurlijk de zekerheid hebben van de oorhaken.

Voor alle duidelijkheid, oren zijn zo uniek als vingerafdrukken, dus wat voor uw reviewer een probleem was, hoeft niet perse het geval te zijn voor een andere gebruiker.

Eargels

We denken dat het geholpen had wanneer voor de eargels voor een stroevere optie gekozen was. Nogmaals, dit kan liggen aan een specifieke vorm van het oor dat toevallig net niet goed samen gaat met de keuzes die Teufel maakte voor deze set in-ears. Echter hadden we ook rechts zo nu en dan last van een eargel die uitschoof.

Voorkeuren voor typen eargels zijn natuurlijk persoonlijk. De voorkeur van uw reviewer gaat uit naar iets hardere eargels. Wellicht dat de meegeleverde eargels door Teufel voor een specifieke groep goed werken, maar naar de ervaring van uw reviewer zijn ze te glad en zacht. Iets dat het uit het oor schuiven bevordert en daarmee een keus die niet bijzonder logisch over komt voor een sport-headset. Het is namelijk ook niet van een type dat zich echt vormt naar het oorkanaal met een goede afsluiting.

Zeker in combinatie met het eerder genoemde probleem met de oorhaken hadden we dus last van van eargels die steeds (deels) uit de oren schoven. Links in grotere mate dan rechts, maar het is redelijk als algemeen probleem te omschrijven.

Het gebruiken van een andere eargel was een gedeeltelijke oplossing. Nog steeds niet ideaal door de genoemde problemen met de hoorhaak, maar wel beter. Met foamen eartips leek het zo goed als opgelost (hoewel je nog steeds voelt dat ze uit je oren gewipt willen worden), maar ook met de wat hardere eartips van de Blitzwolf FYE7 die we toevallig in de buurt hadden liggen, merkten we een verbetering.

Laadcase

De laadcase van de Teufels is een flinke. Dit is er niet een die ze zomaar effe wegstopt in je broekzak. In principe is het idee dan ook waarschijnlijk om hem ergens in je sporttas weg te stoppen, maar wanneer je dit bedrag uitgeeft aan in-ears, is de kans aanwezig dat je deze ook elders wil gebruiken. De klep van de laadcase is niet ‘gevoerd’. Teufel probeert de een hol geluid bij het sluiten en wanneer je bijvoorbeeld op de case tikt tegen te gaan door een rubberlaagje in de klep te plaatsen. Dit lijkt redelijk te werken. De klep blijft in zijn uiterste stand open staan door een extra wrijving in het scharnier en blijft op basis van een magnetische werking gesloten.

De lading wordt weergegeven middels drie leds aan de voorzijde. Ondanks dat we niet erg kritisch zijn over de vele laadcases die slechts één led gebruiken, is dit wel de duidelijkste manier die in één oogopslag laat zien wat de status is.

Draadloos opladen ontbreekt.

Controls

De controls van de Airy Sports TWS zijn vrij compleet. Qua muziekcontrols hebben we eigenlijk alles inclusief volumecontrols en zowel skippen naar het volgende nummer als het vorige nummer (het skippen is niet beschikbaar wanneer je slechts één earbud gebruikt). Het starten en stoppen van de spraakassistent is ook een optie. We vinden we ook de meeste functies terug qua gesprekscontroles; sommigen zullen een mute-functie missen.

 

Batterijduur

De opgegeven batterijduur gaat om 7 uur voor de inears en een extra 24 uur voor de laadcase. De 7 uur werd tijdens onze tests gehaald, en we hebben drie maal de headset kunnen opladen. Bij de vierde keer totdat de case leeg was, gaf Windows voor de headset 42% aan. Kortom, het lijkt allemaal overeen te komen met opgave.

 

Geluid

Om het geluid te beoordelen zijn we uitgegaan van een goed passende headset en hebben we de pasproblemen die we hadden niet meegenomen.

Signatuur

Teufel kiest in de regel voor wat dynamiek in hun audio-oplossingen, maar niets te gek. Geen stampende bas of schreeuwende hoge tonen, gewoon een weergave om een neutraal signatuur wat op te leuken, om het zo maar even te zeggen. Voor de Airy Sports TWS lijkt men een soortgelijke keus gemaakt te hebben. Dit betekent dat de Airy Sports TWS niet voor mensen is die tijdens het sporten op basis van lekker agressieve tonen zichzelf willen motiveren.

Geen beukende bas of snijdende hoge tonen van opzwepende gitaren dus. Dit neemt niet weg dat het gekozen signatuur alsnog als prettig beoordeeld kan worden. De boel lijkt in balans en heeft een bepaalde soepele afrol. Dit betekent overdreven gezegd dat alles een soort van casual-luisterervaring wordt. Misschien moeten we gewoon stellen dat er een soort warmte in het geluid getuned is hoewel we ook niet zouden zeggen dat we een zgn. bruinkleurig geluid krijgen uit de Airy Sports TWS. De 8 mm-drivers weten over een flink deel van het geluidsspectrum degelijke tonen te produceren.

Prestaties

Voor verschillende genres werken de gemaakte keuzes qua signatuur niet goed. De separatie van elementen valt tegen en de ruwe en scherpe aspecten van bepaald instrumentwerk worden dermate geraakt dat het bedoelde effect van bepaalde riffs en hooks gewoon niet 100% over komt. Twee genres die uw reviewer graag gebruikt om audio-producten te testen zijn ‘new jack swing’ en ‘new wave’. Het eerste wegens drukke ritmes en het feit dat het een fusion is van verschillende stijlen zodat veel instrumentwerk afgewisseld wordt. Het tweede wegens de afhankelijkheid van hooks. Beiden genres stellen de Airy Sports TWS’ voor flink wat uitdagingen waarin ze niet overeind blijven. De separatie van elementen is niet dusdanig dat het maximale uit deze genres te halen valt. Iets dat in mindere mate ook terugkomt bij het luisteren van hedendaagse pop. En eigenlijk alle genres met veel elektrische gitaren en scherper drumwerk worden in negatief opzicht geraakt door de zwaktes van de Teufels.

Waar doen de Airy Sports TWS’ het wel per definitie goed mee? Akoestische muziek in zijn algemeenheid zijn ze ideaal voor. Jazz, klassieke muziek, Caribische stijlen als reggae en meringue brachten de Airy Sports TWS’ een zeer prettige ervaring mee. Niet bepaald de stijlen die flink vertegenwoordigd zijn op menig sport-playlist. We moeten echter zeggen dat ook elektronische stijlen zeer goed klinken. De soepele afrol van tonen en het feit dat de lagere basregionen geraakt worden komt deze genres ten goede. Helaas is het niet zo dat muziek dat zwaar op vocals leunt geweldig klinkt. Het is gewoon ok.

Microfoon

De microfoonprestaties zijn goed tot zeer goed. De microfoon heeft weinig last van omgevingsgeluid. Bewijs dat allerlei ingewikkelde filter-constructen niet perse nodig zijn om de voice in orde te houden. We denken dat de Teufels prima te gebruiken zijn voor langere telefoongesprekken of conference calls.

Volume

Het volume van de Airy Sports TWS gaat hoog zat. Dat wil zeggen dat het maximale volume onprettig is voor iemand met normaal werkend gehoor. Overigens blijft de weergave op hoger volume in orde.

Lag

Teufel stelt dat de Airy Sports TWS beschikken over iets dat ze ‘lipsync’ noemen. Hiermee zou videogeluid van o.a. apps en games in sync zijn. In de reguliere apps waarin we dit altijd hebben met draadloze koptelefoons zoals YouTube en MXPlayer, klopt dit. Niet in de games die wij getest hebben, zowel op de PC als onze telefoon. VLC is een van de bekende videospelers die het sync-construct van Android eveneens niet ondersteunt. En inderdaad, met de Airy Sports TWS liep het geluid ook daarmee niet in sync. Ook tijdens het typen van een bericht hebben we de bekende syncproblemen waarbij het geluid van het toetsenbord achterloopt. Kortom, we hadden dezelfde ervaring als met eigenlijk de meeste draadloze koptelefoons met bluetooth 5.0 en hoger. De Teufels doen het prima, maar niet beter dan gemiddeld.

 

Conclusie

De Teufel Airy Sports TWS zijn in de basis een prima set in-ears. De drivers lijken capaciteit te hebben en het uiterlijk is in orde. We hebben echter een probleem op het gebied van comfort. De oorhaken trekken de earbuds voor een deel uit je oren wat een negatief effect heeft op de geluidservaring. De keus voor het meeleveren van eargels met een glad patroon helpt in deze niet. Door het toepassen van alternatieve eargels hebben we dit probleem kunnen slechts deels oplossen. We hebben uiteindelijk maar besloten de geluidstest te doen door de in-ears te dragen met de oorhaken buiten de oren omdat we zo de beste geluidservaring kregen.

De geluidservaring die we hadden met de Airy Sports TWS kon onder voorwaarden een zeer prettige zijn. Het gaat dan over specifieke genres. Liefhebbers van akoestische muziek en de elektronische stijlen hebben aan de headset een goede optie. Echter, door bepaalde keuzes in de tuning is het zo dat de weergave van veel andere muziekgenres een vrij matige ervaring oplevert. Dit gaat dus ook over veel genres waar mensen voor kiezen, juist tijdens het sporten. Het effect van een harde muzikale rif of hook komt in veel gevallen niet met het juist effect door.

Het rare is eigenlijk dat de Airy Sports TWS’ het meeste geschikt lijken te zijn voor muziek (met uitzondering van elektronische muziek) waar je lekker naar gaat zitten luisteren. Dat de in-ears het beste klinken met de oorhaken buiten je oren, komt dus goed uit, maar lijkt ons natuurlijk niet de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.