Logo GadgetGear.nl
Picture of Ben van Zijl
Ben van Zijl

Getest: De samenwerking tussen Hue en Yale Connect

Eerder schreven we op Gadget Gear al over het Yale Linus Smart Lock, om bestaande deursloten ‘slim’ te maken. In deze review eerst een korte opfrisser wat het systeem is en doet, om daarna in te zoomen op een nieuwe functie: een koppeling met de slimme verlichting van Philips/Signify Hue.

Hoe zat het ook al weer?

De basis van het systeem is de Yale Linus Smart Lock. Een vrij grote en redelijk zware module die je met bijgeleverde plakstreep dan wel met het bijgeleverde bevestigingsplaat over je huidige slot (incl. sleutel) plakt/schroeft. Vervolgens verbind je het slot met de Yale Connect Wi-Fi Bridge met je thuisnetwerk, en configureer je de installatie kinderlijk eenvoudig via de Yale access app. Optioneel is het Yale Smart Keypad, welke je buiten op de sponning plakt of op de muur schroeft. Hiermee kun je mensen op basis van een pincode toegang tot de woning verschaffen.

Vervolgens verbind je het slot met de Yale Connect Wi-Fi Bridge met je thuisnetwerk, en configureer je de installatie kinderlijk eenvoudig via de Yale access app. Optioneel is het Yale Smart Keypad, welke je buiten op de sponning plakt of op de muur schroeft. Hiermee kun je mensen op basis van een pincode toegang tot de woning verschaffen.

Korte conclusie van bovenstaande producten: De installatie is erg eenvoudig. Het slot is vrij zwaar en lomp en valt best in het zicht. Zeker als het slot niet strak op het hout zit omdat het interne deurslot wat naar buiten komt. Hey keypad lijkt soms wat traag en lijkt de ingevoerde code niet altijd te pakken. Het doet wat het moet doen, maar laat naar mijn idee wat steken vallen

De koppeling met Philips Hue

Het idee is goed – zodra de deur op slot wordt gedraaid gaan de lampen aan, zodra het slot ontgrendeld wordt gaan de lampen aan, zodra je afsluit gaan de lampen weer uit. En dat is in feite ook precies zoals het werkt, maar er zijn wat haken en ogen.

Om de koppeling met Hue te maken open je vanuit de Yale op het hamburgermenu (linksboven in de app), en kies je voor ‘werkt met’. Hier zie je met welke diensten er een koppeling beschikbaar is, waaronder de Hue app. Bij het eerste gebruik maak je een koppeling met je Hue account, waarna je drie opties krijgt voor het aanzette van je Hue verlichting op basis van ontgrendelen van het slot via de app dan wel het keypad, dan wel het uitzetten van de verlichting wanneer het slot met het keypad vergrendeld wordt. Je kunt vervolgens een keuze maken welk slot (in het geval van meerdere aangesloten sloten) met welke Hue kamers en/of zones moeten schakelen.

De Hue koppeling werkt dus enkel via gebruik van de app of het keypad, en daar komt voor mij ook het eerste gebrek naar voren – ik zie het als voordeel van het Yale slot dat je ook met de sleutel de deur vanaf buiten op slot en open kan maken, en van binnenuit met de draaiknop op het slot. Maar wanneer je dit doet zullen je lampen daar niet op reageren, waardoor je een situatie krijgt dat je de verlichting soms toch nog op een andere manier uit moet zetten. Perfect voorbeeld van een ‘first world problem’, maar hierdoor krijg je naar mijn mening geen automatisme dat het licht áltijd meteen automatisch aangaat wanneer je binnenkomt, en uitgaat wanneer je vertrekt en blijf je de schakelaar of andere manieren van bediening voor het licht nodig hebben.

Dat ‘meteen aangaan’ brengt mij op een groter issue. De reactietijd tussen ont/vergrendelen en het inschakelen van de verlichting was op zijn best zo’n 4-5 seconden, als het een beetje tegenzit rond de 15 seconden. Dat betekend dat je reeds op goed geluk je schoenen geveegd hebt en op de tast je jas opgehangen hebt voordat het licht aan is. Voor het uitschakelen is een significante delay geen enkel probleem, maar voor het inschakelen bij binnenkomt maakt de delay de koppeling naar mijn idee waardeloos.

Mijn testoordeel voor deze nieuwe functionaliteit: 2 sterren (doet wat het moet doen, maar…)

Yale Connect kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.