Logo GadgetGear.nl
Yale Linus
Picture of Bas
Bas

Review: Yale Linus Smart Lock

Bas beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Snelle installatie
 • Uitstekende app
 • Veel opties

THE BAD

 • Forse unit

Het huis in zonder sleutel? Je ouders even snel naar binnen laten, en je deur automatisch op slot? Hier is het slimme slot van Yale de  Yale Linus!
In deze tijden kan je alles in je huis smart maken en je voordeur is de volgende slimme toevoeging aan het assortiment van smart home producten.

Uitgepakt
In de doos die ik heb ontvangen zaten drie producten, het Linus Smart Lock, de Yale connect Wi-Fi bridge en het smart keypad.
Allemaal keurige verpakkingen die met stemmig geel visueel mooi op elkaar aansloten. In de onderstaande unboxing kan je zien wat er allemaal bijgeleverd is, fijn om alvast te weten is dat Yale zijn producten compleet aflevert dus ook inclusief gereedschap en batterijen!

Design
Het slimme Linus slot ziet en goed ontworpen uit, het geheel straalt een zeker degelijkheid uit en dat is ook wel fijn voor een veiligheidsproduct. In eerste instantie was ik wel wat verbaast over de dikte van het het apparaat, maar later bij de installatie bleek dat dit noodzakelijk is om jouw huissleutel in het systeem te kunnen herbergen.
De connect Wi-Fi bridge ziet er uit als een product wat bij Apple is weggelopen, mooi wit en een keurig strak design voorzien van een Yale logo.
Het smart keypad is een mooi klein zwart langwerpig blokje voorzien van de cijfers 0-9, deze kan je buiten hangen om het slot te openen met een pincode.
De Linus is beschikbaar in het matzwart en grijs, de reviewer had beschikking over de matzwarte versie.

Installatie
Voordat je de Linus Smart Lock gaat installeren moet je welk even goed kijken of je slot geschikt is om het Linus systeem te accepteren. Hieraan zijn een paar eisen verbonden waar de meeste sloten wel aan voldoen. Zo mag je sleutel bijvoorbeeld niet meer dan vier centimeren uit het slot steken, en wordt het aangeraden om een slot te gebruiken waarbij er twee sleutels tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, dus zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Ook mag je sleutel niet dikker zijn dan zes millimeter.
Voldoe je aan de bovenstaande criteria? Dan is de installatie van het slot kinderspel, Yale heeft een bevestigings plaat meegeleverd die je met een bijgevoegde mini inbussleutel kan vastmaken op de cilinder van je slot. Zit deze eenmaal vast dan open je de twee vleugeltjes op de achterzijde van de Linus en plaats je deze op de cilinder. Echter voor dat je dit doet steek je eerst je sleutel nog in het slot. Daarna duw je de vleugels weer naar binnen en bijna klaar is de reviewer. Als laatste plaats je de doorsense magneet naast het slot op het kozijn en dan kan de technische installatie beginnen!

Technische installatie
Goed om te weten is dat de Linus op meerder wijzes kan gebruiken, zo kan je hem stand alone installeren waarbij het slot via bluetooth contact maakt met je telefoon. Maar je kan ook kiezen voor de connect Wi-Fi bridge als add-on zodat je het slot via de bridge kan koppelen aan je thuis wifi. De voordelen hiervan zijn natuurlijk enorm daar de Linus geschikt is voor Google assistant, Apple homekit en Amazon Alexa!
De technische installatie verloopt via de Yale acces app welke te vinden is in de diverse appstores. Voor het gebruik van deze app dien je een account aan te maken, vervolgens kan je in de app aangeven dat je een nieuw apparaat wilt instellen. Dan komt het makkelijke deel, je opent het batterij klepje van de Linus en scant via de app de QR code die daar verborgen was en voila verbinding.
In de app zelf heb je diverse functies maar de belangrijkste om als eerste te doen is de kalibratie, door een aantal stappen door te lopen die voorzien zijn van handige plaatjes kalibreer je het slot voor gebruik. Zo draai je hem helemaal open, helemaal dicht, bijna dicht en bijna open zodat de Linus de draaibewegingen van jouw slot kan leren.
Via de app kan je vervolgens Connect Wi-Fi bride installeren, die je binnen vijf meter van de Linus ergens in een stopcontact moet plaatsen. Ook dit proces kan je starten via het scannen van een QR code, hulde voor Yale!

Gebruik
Via de app kan je vervolgens vrij makkelijk familieleden toevoegen om deze weer toegang te geven tot hun eigen woning :-), Het slot is vervolgens weer op diverse slimme wijzes te gebruiken. Zo kan je het slot openen door in de app op je raadt het al…slot openen te drukken. Maar je kan het een en ander ook instellen via geofencing, waarbij het slot openend als je binnen een bepaalde radius van het slot bent, uiteraard moet je voor alles wel je smartphone meenemen.
Als extra optie is het de Yale Smart Keypad, deze kan je aan de buitenkant van je deur installeren en via de app kan je vervolgens pincodes toekennen om het slot te ontgrendelen.
Heel fijn is het dat, mocht je toch nog je analoge sleutel willen gebruiken, dit ook mogelijk is.
De Linus draait soepel en relatief snel je slot open van volledig op slot naar volledig open inclusief dagbouw. Een fijne extra feature is dat de Linus je slot volledig kan automatisch kan vergrendelen, dus nooit meer nadeken of je slot nu echt op slot is.

 

De goede app voorziet in diverse mogelijkheden, zoals een gastenlijst, slim ontgrendelen, slim vergrendelen en je kan push berichten krijgen over wie, wat en wanneer het slot is gebruikt.
Fijn om te weten is dat Yale behoorlijk wat tijd heeft besteed aan de veiligheid van hun product, zijn omschrijven dit zelf als volgt: Je Yale Access account wordt beschermd door tweevoudige verificatie. Dit betekent dat je jouw identiteit moet verifiëren met een wachtwoord én een mailadres of telefoonnummer. Tevens maakt ons slimme deurslot Linus® gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE)-encryptie. Naast de beveiliging die Bluetooth biedt, maken wij gebruik van AES 128- en TLS-encryptie. Deze beveiliging is vergelijkbaar met internetbankieren. Als je je telefoon kwijtraakt, kun je je Yale Access account en alle virtuele sleutels op elk gewenst moment uitschakelen.

De toevoeging van de diverse home assistant van Apple, Google en Amazon dragen bij aan een totale integratie van je smart home producten. Zo kan je de assistenten vragen of ze je slot kunnen sluiten, openen of vragen naar de status van het slot.
Zijn je batterijen bijna op? Geen nood je krijgt automatisch een bericht als je batterijen (4xAA) op nog maar 20% van hun levensduur zijn.

Conclusie
De Yale Linus Smart Lock en zijn vriendjes Connect Wi-Fi Bridge en Smart Keypad, zijn een leuke en handige toevoeging voor iedere deur. Het is een enorm fijn idee om te weten dat je deur automatisch altijd op slot gaat. Daarbij kan je door de push meldingen monitoren of er iemand binnen is die er niet mag zijn, maar bijvoorbeeld ook of jouw kind thuis is gekomen. Het geheel is zeer eenvoudig te installeren zowel de hardware als de software. Dit laatste is altijd een enorm pluspunt. De Linus Smart Lock en in combinatie met de Yale acces app een heel goed doordacht stukje technologie die op een simpele wijze echt iets toevoegen aan je woning.

Specificaties:

 • Compatibiliteit van het slot: Past op bijna alle deuren – Is jouw slot compatibel? Ga naar www.yalelock.nl/linus-check voor aanbevelingen met betrekking tot de verschillende cilinders die in jouw land beschikbaar zijn.
 • Vereisten: Gratis Yale Access App voor iOS of Android.
 • Communicatie-frequentie tussen Linus® en accessoires: Bluetooth-versie: 4,2 – 2,4 GHz.
 • Technologie tussen het Linus® deurslot en smartphones: Bluetooth rechtstreeks of via Bluetooth en WiFi indien een Yale Connect WiFi Bridge gekoppeld is.
 • Tweevoudige verificatie: Je Yale Access account is beveiligd met tweevoudige verificatie. Dit betekent dat het systeem – naast je wachtwoord – ook je identiteit controleert op basis van een e-mailadres of telefoonnummer.
 • Dubbele encryptie: Het slimme deurslot Linus® maakt gebruik van Bluetooth Low Energy
 • (BLE)-encryptie, naast AES 128-bits- en TLS-encryptie, ook wel te vergelijken met de beveiliging van internetbankieren.
 • Afmetingen van het product: 58mm breed, 58mm diep en 150mm lang.
 • Gewicht van het product: 623g (incl. batterijen).
 • Type batterijen: 4xAA (Alkaline aanbevolen) voor het slimme slot. Batterijen inbegrepen.

Inhoud verpakking:

 • – Linus® slim deurslot
  – Muurbevestiging
  – DoorSense™ magneet
  – Inbussleutel
  – 4x AA batterijen
  – Snelstartgids

Yale Linus Smart Door Lock kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.