Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Apple introduceert de nieuwe MacBook Pro: betere chip, accu, beeldscherm en aansluitingen.

Apple heeft vandaag de volledig herziene MacBook Pro met de gloednieuwe M1 Pro en M1 Max onthuld, de eerste professionele chips die speciaal voor de Mac zijn ontworpen.

De nieuwe MacBook Pro is verkrijgbaar in een 14‑inch en 16‑inch model en levert weer betere CPU-, GPU- en machine learning-prestaties, ook als hij alleen stroom van de batterij krijgt. Die batterij gaat nu extra lang mee. De nieuwe MacBook Pro heeft ook een Liquid Retina XDR-display, een hele serie geavanceerde poorten, een 1080p FaceTime HD-camera en een hoogwaardig audiosysteem. En omdat macOS Monterey de M1 Pro en M1 Max volledig benut, heb je hiermee een notebook in handen die ongeëvenaarde prestaties levert. Deze MacBook Pro verlegt volgens Apple alle grenzen en is dan ook bij uitstek geschikt voor iedereen die beroepsmatig software, foto’s, films, 3D-kunst of muziek maakt, of gewoon de allerbeste notebook ter wereld wil hebben. Samen met de 13‑inch MacBook Pro met M1 vormt de nieuwe MacBook Pro de krachtigste notebookserie voor professionals. De nieuwe 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen en vanaf dinsdag 26 oktober verkrijgbaar.

“We hadden één doel voor ogen: de beste professionele notebook ter wereld maken. Dat is de gloednieuwe MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max geworden, die we vandaag onthullen. Deze gamechanger levert fenomenale prestaties, bevat een batterij die ongekend lang meegaat en heeft een hele serie baanbrekende features”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “De volledig vernieuwde MacBook Pro heeft onder meer een adembenemend XDR-display, een MagSafe 3-poort en diverse andere poorten, een geavanceerde 1080p-camera en een sensationeel audiosysteem met zes speakers. Al dat moois is bovendien vervat in een prachtige nieuwe behuizing. De nieuwe MacBook Pro is verreweg de beste professionele notebook die we ooit hebben gemaakt. Geen enkele notebook komt er ook maar bij in de buurt.”

Twee nieuwe professionele chips, ongeëvenaarde prestaties

M1 Pro en M1 Max zijn verantwoordelijk voor de baanbrekende prestaties van deze MacBook Pro en zijn een enorme stap vooruit in de omschakeling naar Apple Silicon voor Mac. MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max is de eerste professionele notebook met een SoC-architectuur (system on a chip), die garant staat voor supersnel centraal geheugen en meer geheugen­bandbreedte. Daardoor zijn de prestaties per watt ongeëvenaard en is het energieverbruik toonaangevend laag.

M1 Pro tilt de toch al baanbrekende architectuur van M1 naar een compleet nieuw niveau. Dankzij de krachtige CPU met maximaal 10 cores – acht high-performance-cores en twee high-efficiency-cores – zijn de CPU-prestaties van M1 Pro tot wel 70 procent sneller dan die van M1, en de GPU met maximaal 16 cores van M1 Pro levert tot twee keer zo snelle prestaties. Daarnaast heeft M1 Pro een geheugenbandbreedte van maximaal 200 GB/s, bijna drie keer zoveel als M1, en ondersteunt de chip tot 32 GB snel centraal geheugen. Verder bevat de media-engine van M1 Pro een ProRes-versneller, waardoor videomateriaal ongelooflijk snel wordt verwerkt zonder de batterij onnodig te belasten. Voor professionele video-editors betekent dit een wereld van verschil.

M1 Max is de krachtigste chip die je in een professionele notebook tegenkomt. Deze chip is gebaseerd op de toch al indrukwekkende M1 Pro en gaat nog een stap verder. M1 Max bevat dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en een GPU met maximaal 32 cores, waardoor de GPU tot vier keer zo snel is als die van M1. Verder heeft M1 Max een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – twee keer zoveel als M1 Pro en bijna zes keer zoveel als M1 – en tot 64 GB snel centraal geheugen. Zelfs de allernieuwste pc-laptops bevatten maximaal 16 GB videogeheugen, dus met deze enorme hoeveelheid geheugen boek je als professional een enorme tijdwinst en kun je dingen doen die voorheen gewoon niet mogelijk waren. Als je 3D-kunst maakt, kun je met de nieuwe MacBook Pro moeiteloos aan de slag met extreme geometrische vormen en texturen die een professionele pc-laptop simpelweg niet kan verwerken.1 M1 Max bevat bovendien een verbeterde media-engine met twee ProRes-versnellers, voor nog betere multistreamprestaties. Daardoor kun je in Final Cut Pro nu tot 30 streams 4K ProRes-video of tot zeven streams 8K ProRes-video editen. Dat zijn er meer dan een 28-core Mac Pro met Afterburner aankan. Verder is dit de eerste Mac waarop je de kleuren van 8K ProRes 4444-video in HDR kunt corrigeren zonder hem op een stopcontact te hoeven aansluiten: ideaal als je niet in de buurt van je studio bent.2

Gemaakt om topprestaties te leveren

De volledig vernieuwde 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro zijn speciaal ontworpen om op twee punten uit te blinken: prestaties en bruikbaarheid. De gloednieuwe aluminium behuizing is van binnen geoptimaliseerd om er nog meer in kwijt te kunnen en de prestaties verder te verhogen. Het geavanceerde koelsysteem kan nu bijvoorbeeld 50 procent meer lucht verplaatsen dan de vorige generatie, zelfs als de ventilator op lage snelheid draait. Dankzij dit nauwgezette ontwerp kan MacBook Pro langdurig fenomenale prestaties leveren zonder warm te worden of geluid te produceren. En omdat de Apple chips zo ongelooflijk efficiënt zijn, gaat de ventilator in de meeste gevallen niet eens aan.

Het Magic Keyboard van de nieuwe MacBook Pro heeft nu een zwarte, dubbel geanodiseerde omlijsting, waardoor de verlichte toetsen nog beter tot hun recht komen, en bevat een rij met functietoetsen die even hoog zijn als de overige toetsen. De Touch Bar is vervangen door reguliere mechanische functietoetsen, waaronder een verbrede Escape-toets, die professionele gebruikers doorgaans prettiger in het gebruik vinden. Behalve een nieuw toetsenbord bevat deze MacBook Pro ook het toonaangevende Force Touch-trackpad, dat ideaal is voor professionele toepassingen.

Het beste notebookdisplay ter wereld

MacBook Pro is voor het eerst verkrijgbaar met het indrukwekkende Liquid Retina XDR-display. In dit display is de mini‑ledtechnologie van iPad Pro verwerkt, met als resultaat een algehele helderheid tot 1000 nits, een piekhelderheid van maar liefst 1600 nits en een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dankzij het extreme dynamische bereik komt HDR-content helemaal tot leven: de donkere delen hebben ongekend veel detail, de lichte delen komen spectaculair tot hun recht en de kleuren zijn sprankelender dan ooit. Andere voordelen zijn de brede kleurweergave (P3) en ondersteuning voor een miljard kleuren, waardoor die soepeler in elkaar overlopen. Dit nieuwe display bevat ook ProMotion-technologie met een adaptieve refresh-rate van maximaal 120 Hz, een unicum voor de Mac. ProMotion past de refresh-rate automatisch aan de bewegingen op het scherm aan. Daardoor gaat de batterij langer mee en ziet alles er nog beter uit. Wanneer je video edit, kun je ook een vaste refresh-rate instellen die goed bij je beeldmateriaal past. Dankzij de uitmuntende XDR-prestaties en de vloeiende ProMotion-technologie is dit simpelweg het allerbeste notebookdisplay.

Beide modellen hebben een groter display dan de vorige generatie. Het 16‑inch model bevat een ruim 16,2‑inch display6met 7,7 miljoen pixels en heeft daarmee het grootste aantal pixels van alle Mac-notebooks. En op het 14‑inch model heb je eveneens meer ruimte: het actieve schermgedeelte meet 14,2 inch7 en telt 5,9 miljoen pixels. Dat zijn er meer dan in het scherm van de vorige 16‑inch MacBook Pro. Het display heeft nog dunnere randen en is aan weerszijden van de camera iets hoger, zodat je nog meer van je content ziet. En of je nu een film kijkt of de kleuren van 8K-videomateriaal corrigeert, op het nieuwe display is het beeld altijd van bioscoopkwaliteit.

Meest geavanceerde aansluitingen van alle MacBook Pro’s

De nieuwe MacBook Pro bevat de meest geavanceerde en gevarieerde collectie poorten die je tot nu toe op een Mac-notebook bent tegengekomen. Beide modellen zijn voorzien van drie Thunderbolt 4-poorten voor snelle randapparatuur, een snelle SDXC-kaartsleuf, een HDMI-poort om een display of tv op aan te sluiten en een verbeterde mini-jack-aansluiting die geschikt is voor koptelefoons met een hoge impedantie. Ook MagSafe is terug van weggeweest: MacBook Pro heeft nu een MagSafe 3-poort, die er niet alleen anders uitziet maar ook meer vermogen doorgeeft. MagSafe 3 is een snelle en makkelijke manier om de oplaadkabel aan te sluiten en beschermt meteen ook je MacBook Pro. Bovendien zit er nu voor het eerst een snellaadfunctie op Mac: de batterij tot 50 procent opladen kost slechts een half uurtje. Op modellen met M1 Pro kun je nu tot twee Pro Display XDR-schermen aansluiten, en op modellen met M1 Max zelfs drie Pro Display XDR-schermen én een 4K-tv. En voor draadloze verbindingen bevat MacBook Pro wifi 6 en Bluetooth 5.0.

Beste camera en audio van alle Mac-notebooks

De nieuwe MacBook Pro bevat een 1080p FaceTime HD-camera met een twee keer zo hoge resolutie en twee keer zo goede prestaties bij weinig licht. Dit is dan ook de beste camera van alle Mac-notebooks. Het camerasysteem maakt voor computational video gebruik van de krachtige beeldsignaalprocessor en Neural Engine van de M1 Pro en M1 Max, waardoor je scherper en met een natuurlijker ogende huidskleur in beeld bent.

Ook de audioprestaties mogen er zijn. Zo bevat de nieuwe MacBook Pro toonaangevende microfoons van studiokwaliteit die nog minder ruis produceren, waardoor gesprekken en spraakopnamen beter tot hun recht komen. Het hifi-audiosysteem met zes speakers bestaat uit twee tweeters voor een uitermate helder geluid en vier force‑cancelling woofers die 80 procent meer lage tonen opleveren. Het audiosysteem is ook geschikt voor ruimtelijke audio, wat een driedimensionaal geluid oplevert. Als je dus naar muziek luistert of naar een film in Dolby Atmos kijkt, lijkt het wel alsof je in een concertzaal of bioscoop zit. Kortom, dit is het beste audiosysteem dat je in een notebook aantreft.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De nieuwe MacBook Pro-modellen met M1 Pro en M1 Max zijn vanaf vandaag te bestellen op apple.com/nl/store en in de Apple Store-app. Vanaf dinsdag 26 oktober worden ze bezorgd bij klanten en zijn ze verkrijgbaar in bepaalde Apple Stores en bij erkende Apple resellers. De nieuwe 14‑inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 2249 (en nog voordeliger voor het onderwijs) en de 16‑inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 2749 (en nog voordeliger voor het onderwijs). Aanvullende specificaties, maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/mac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.