Samsung Galaxyz Z Fold3 5G
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung’s eerste under screen camera, hoe bevalt dat?

Gisteravond las je al even de complete review van de Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Het eerste toestel op de Europese markt met een under screen camera. Hoe is deze technologie bij ons bevallen?

Heel eerlijk. In al het specs geweld van de presentatie van Samsung, heb ik die under screen camera toch een beetje over het hoofd gezien. In de renders van deze top smartphone, valt hij ook niet op. Of hij verdwijnt in het zwart, of hij is netjes weggepoetst. Tsjah… dat is marketing.

Samsung Galaxyz Z Fold3 5G

Weggepoetst? Ja, inderdaad. Want de underscreen camera verdwijnt niet volledig, maar wel genoeg om dit heel tof te vinden. De under screen camera zit namelijk onder het vouwbare AMOLED display van Samsung. Een AMOLED display bestaat uit allemaal kleine lichtpuntjes die samen het scherm vormen. Deze kleine lichtpuntjes zitten op het hele scherm strak tegen elkaar gemonteerd. Zo wordt een zo hoog mogelijke resolutie behaald, waardoor jij dan weer onder de indruk bent van hoe scherp het beeld op zo’n smartphone is.

Het voordeel van deze technologie is dat Samsung in staat is om bepaalde gebieden van het scherm ook helemaal te doven. Iets dat bij LCD niet kan, omdat de pixels daar van opzij verlicht moeten worden. Een camera onder het display zou dan enorm veel last krijgen van de lichtspreiding.

Voor de cameralens, zitten bij dit display dus ook een aantal van die lichtpunten. Alleen zet Samsung ze op die plek niet strak tegen elkaar aan. De resolutie wordt verlaagd op de plek waar de camera achter zit. Zo kan de camera langs de pixels op kijken. Super slim.

Wanneer de pixels aan staan omdat ze beeld moeten geven, valt de camera al snel minder op. Toeval wil dat Samsung een gat in de screenprotector van het flexibele display heeft gemaakt ter hoogte van het gat. Hierdoor valt het extra op. Maar dit is vooral bij witpartijen. Ben je aan het Netflixen of gamen, heb je hier geen last van.

Samsung Galaxyz Z Fold3 5G

Wanneer het display zwarte beeldpartijen moet laten zien, gaat het display op die plekken uit. Net als wanneer je de selfiecamera wilt gebruiken overigens. Op dat moment valt de selfiecamera wel direct op. Dit komt door de weerspiegeling op de lens. Maar op dat moment heb je er eigenlijk nauwelijks last van.

Conclusie is dus dat een under screen camera voorlopig echt nog geen onzichtbare camera is. Daarvoor is deze technologie nog niet ver genoeg ontwikkeld. Is het vooruitgang? Ja, dat zeker wel. Is het een flinke investering waar? Nee, dat misschien nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.