Oppo zet nieuwe stappen in snellaadtechnologie

Oppo Find X3 Pro 5G

Oppo heeft nieuwe stappen in de ontwikkeling van snelle laders aangekondigd. Vandaag geeft het merk meer vrij over de technologie die we in aankomende Oppo en OnePlus smartphones mogen verwachten.

Snellaadtechniek is enigszins controversieel. Het snel laden van accu’s levert een zekere slijtageslag. Daarnaast loop je bij slechte accutechnologie het risico dat een toestel explodeert. Denk aan de blamage van Samsung met de Galaxy Note7. Het is dan ook logisch dat Oppo niet alleen nieuwe technologie presenteert om sneller te laden, maar ook om het proces veilig te houden.

Dit begint al meteen met een nieuw zekeringontwerp. De nieuwe zekering heeft een lagere impedantie. Bij een te hoge stroomtoevoer, sluit deze de accu meteen af van de stroomtoevoer. De zekering maakt deel uit vaan een vijfvoudig beveiligingssysteem.

We zien al een tijdje GaN laders op de markt. Dit zijn kleine USB laders op basis van Galiumnitride. Deze zelfde stof wordt nu door Oppo toegepast in plaats van MOSFET schakelaars. Hierdoor worden laadsystemen kleiner en worden ze minder warm. Warmte is niet alleen energieverlies, maar zorgt ook voor slijtage van onderdelen.

Oppo komt ook met een nieuw bi-cell ontwerp. Deze maakt het mogelijk om batterijen veiliger op te bouwen, maar ook om zo’n 5% extra capaciteit op dezelfde hoeveelheid ruimte kwijt te kunnen.

Ook nieuw is Oppo’s eigen Battery Safety Detection Chip. Deze chip analyseert met behulp van AI wat de gezondheid is van de accu. Deze kan op basis van spanningswisselingen bijvoorbeeld weten of de accu schade heeft opgelopen. Zo ja, zal het besturingssysteem de gebruiker hierover informeren en adviseren hoe hiermee om te gaan.

Het lijkt er echter op dat de kans op schade relatief beperkt zal zijn. Oppo heeft een nieuw composietmateriaal voor haar batterijen dat tussen de aluminiumlagen komt te zitten. Met nog een extra coating op deze laag ontstaat een vijflaags sandwich die de batterij tegen kortsluiting door externe schade beschermt.

Oppo gaat ook de strijd aan met ongebruikelijk snelle veroudering van de accu. Iets dat kan komen door laadstress. Met de Oppo Find X3 Pro ervaarden we al stappen van Oppo. Bij nachtelijk laden gaat die smartphone standaard al op een veel lagere snelheid laden dan overdag.

Met de nieuwe 65W SuperVOOC technologie zou de batterij na 1.500 laadsessies nog 80% van haar capaciteit behouden. Op basis van dagelijks opladen zouden we het hebben over een levensduur van meer dan 4 jaar. Ondanks deze technologie duurt het volledig laden van een 4.500mAh batterij minimaal een half uur. De snelheid zal afhankelijk zijn van de conditie van de telefoon en de batterij.

Ook bij extreme weersituaties kan deze technologie worden ingezet. Dan zal de technologie worden gebruikt om de temperatuur van de accu eerst omhoog te brengen naar 10 graden Celsius. Vanaf dat moment kan het toestel op een veilige en vlotte manier worden opgeladen. Dit kan zelfs vanaf een temperatuur van -20 graden.

Oppo liet tijdens de presentatie ook zien hoe belangrijk haar ontwikkelingen zijn. Zo liet het weten dat haar technologie al door 40+ partners in licentie is genomen en dat 185 miljoen mensen wereldwijd gebruik maken van een apparaat met Oppo technologie erin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.