Xiaomi Redmi Mi 10 5G
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi Redmi Mi 10 5G, groot 90Hz display voor weinig

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede main camera
  • Lekker vlot voor dagelijks gebruik
  • 90Hz display

THE BAD

  • Display presteert matig in de zon

Afgelopen week las je al over de goedkope Mi 11 Lite. Vandaag laten we je de Xiaomi Redmi Mi 10 5G zien. Deze Android smartphone is nog goedkoper en komt wel met 5G. Uiteraard worden daar andere offers voor gemaakt om het prijskaartje te behalen.

Met de Redmi Note richt Xiaomi zich al wat sterker op de onderkant van de markt. Daarbij lijkt het erom te gaan belangrijke technologie, betaalbaar in de markt te zetten. Zo is de aanwezigheid van 5G in deze smartphone zeker een heel belangrijke.

Unboxing

De Xiaomi Redmi Mi 10 5G komt lekker compleet. Een screenprotector, een backcover, USB-A lader, USB-A naar USB-C Kabel, simtool en documentatie. Alles is aanwezig in het doosje.

Design

Één van de offers die Xiaomi maakt om de prijs laag te houden is de keuze voor een plastic achterkant. Dat deed Samsung ook met haar Galaxy S21, en net als Samsung laat Xiaomi zien dat je van plastic echt wel wat moois kunt maken. Gezien je er een backcover bij krijgt, kun je deze zachtere achterkant prima tegen krassen beschermen.

Het camera-eiland bestaat keurig uit één verdieping en heeft een echt, eigen ontwerp. Het laat duidelijk zien dat dit toestel met een AI Vision camera komt en een 48 megapixel main camera. In totaal krijg je drie camera’s achterop.

Aan de randen weinig bijzonders… behalve dat je gewoon een analoge 3,5mm audio-aansluiting op het toestel krijgt. Iets dat we steeds minder zien en nog steeds wel een beetje missen bij vele andere toestellen. Het frame is overigens van plastic en de power knop is meteen de vingerafdruksensor.

Display

De voorkant van de Xiaomi Redmi Mi 10 5G bestaat uit een 6,5 inch groot IPS LCD display. Er zit één gaatje in het midden voor de selfiecamera. Ondanks de lage prijs zet Xiaomi er toch een display in dat op 90Hz draait. Hierdoor voelt het toestel zeer vloeiend aan. Iets dat gamers ook zal aanspreken.

Xiaomi Redmi Mi 10 5G

Het display draait netjes op een FullHD+ resolutie. Het heeft een lichtopbrengst van 400 nits. In de volle zon is het scherm functioneel bruikbaar, maar niet meer dan dat. Het display wordt beschermd met gorilla glass 3.

Chipset

Onder de motorkap ligt de MediaTEK MT6833 Dimensity 700 chipset. Dit is een relatief zuinige 7nm chipset. Deze komt met een 5G modem. Door het 90Hz display moet het toestel wel wat harder werken, maar dat levert een prima gebruiksbeleving op. Mede door de 4GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen telt, afhankelijk van de uitvoering, 64GB of 128GB UFS 2.2 opslagruimte. UFS 2.2 is wat aan het verouderen, maar is in de praktijk nog steeds heel vlot. Je kunt een microSD kaart plaatsen om meer opslagruimte te krijgen.

Android 11 met IMIU 12

De Xiaomi Redmi Mi 10 5G draait op Android 11. Daaroverheen knalt Xiaomi haar IMIU 12 grafische schil. Een grafische schil met heel veel leuke, kleine grapjes en andere zaken die de aandacht trekken. Hier en daar zien we wel dat Nederlandse teksten niet altijd even lekker passen, maar daar maken ze enorme stappen mee.

Opvallend is de hoeveelheid bloatware die Xiaomi op het toestel zet. Bloatware zijn apps die de fabrikant ongevraagd plaatst, waardoor doorgaans door de makers van de apps wordt betaald. Facebook, Booking.com, Amazon Shopping, Agoda, LinkedIn, Netflix en PubG vinden we op het toestel. In vergelijking tot de Xioami Mi 11 Lite is dat best beperkt. Xiaomi levert zelf informatie over hoe je de apps definitief kunt verwijderen.

Voor de streamer

Met een FullHD+ resolutie op 6,5 inch is het prima films en series kijken. Stereospeakers lijken er niet in te zitten, maar dat is prima op te lossen met een hoofdtelefoon.

Voor de audiofiel

Eindelijk weer eens een smartphone waar je een analoge headset op kunt aansluiten. Hoe fijn is dat!? De chipset kan hi-res audio tot 24-bit/192kHz decoderen, dus dat is ook prima. Ga je draadloos, dan ben je wel beperkt tot een A2DP audiostream.

Voor de gamers

De Xiaomi Redmi Mi 10 5G komt met een 90Hz display. In de basis is dat heel goed nieuws. Het toestel draait echter op de MediaTEK MT6833 Dimensity 700 chipset. Deze komt met de Mali G57 MC2 GPU. Heel eerlijk, hier wil je eigenlijk geen Fortnite of PubG op spelen. Deze smartphone is meer dan geschikt voor het eenvoudige werk, maar dat is het dan ook.

Voor de filmers

Met de Xiaomi Redmi Mi 10 5G kun je in de praktijk alleen op maximaal FullHD resolutie je content produceren. Dit gaat op 30 frames per seconde met zowel de camera voor als achterop het toestel. De main camera is wel heel sterk uitgevoerd. Filmen in HDR behoort netjes tot de opties van het toestel en Xiaomi levert aardig wat creatieve opties mee. De selfie camera kan in het donker echter niet goed focussen en levert wel heel veel ruis op.

Voor de fotografen

De selfie camera meet 8 megapixels. Overdag levert dit lekkere, grote foto’s met een mooie scherpte op. De camera kan HDR foto’s schieten. In het donker schiet de selfiecamera al snel tekort, ondanks de grote 1.0µm pixels, nekt de f/2.0 lichtgevoeligheid toch echt jouw fotowerk. Hey, nu weet je weer waarom het toestel zo goedkoop is.

Achterop krijg je een enorm sterke 48 megapixel camera. Een pareltje dat fantastische foto’s schiet. In het donker kunnen er wat compressieproblemen ontstaan, maar over het algemeen verrast deze camera ook dan in kwaliteit.

Ondanks het lage budget, levert Xiaomi toch een triple-camera af. Dat zal een marketingoverweging zijn geweest. De macro-camera en de dieptecamera tellen 2 megapixels. Prima, maar het is de vraag of je ze had gemist als ze er niet op zaten.

 

Accuduur

Met de 5.000mAh accu in combinatie met de 7nm chipset, kun je gemakkelijk het einde van de dag halen. Het toestel kan met maximaal 18 Watt worden opgeladen. Dat is voor deze prijsklasse gemiddeld snel.

Conlcusie Xiaomi Redmi Mi 10 5G

Met de Xiaomi Redmi Mi 10 5G laat het merk zien dat je voor weinig geld toch echt wel een goed toestel kunt fabriceren. Dat er bloatware op zit om de kosten te drukken snappen we, maar je krijgt een heel sterke main camera en een display dat, in de schaduw, echt wel heel erg fijn is om op te werken.

Eén reactie

  1. Prima review, geeft alle informatie over deze veelzijdige mobiel ( X Redmi Note 10 5 G). Wilde weten of deze mobiel al van screenprotector was voorzien, en Arjan Olsder noemt ok dat in zijn video. Complimenten over de informatieve kwaliteit van beschrijving en video. No nonsense.
    Had de camera al gekocht voordat ik deze review zag. Ben het helemaal eens. X levert een mobiel die compleet is, o.a. met prima backcover (voorzien van anti stof afsluiting op oplaadpunt)
    Waar voor je geld, nog geen €200. (aug. 2021, Belsimpel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.