Xiaomi Mi 11
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi Mi 11 zet sterke basis voor de series

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg fijne camera's
  • 108 megapixels!
  • Erg goed entertainment display
  • Draadloos laden (tot 50 Watt!)
  • Licht en dun
  • Fraai stukje design

THE BAD

  • Geen waterbestendigheid
  • Bloatware
  • Te hoog prijskaartje

Xiaomi weet flink naam te maken in de Nederlandse markt. Voor het eerst brengt het dit jaar ook echt duurdere smartphones naar ‘onze schappen’. Vandaag vertellen we je of deze op één na duurste smartphone haar prijskaartje waardig is.

Unboxing

De Xiaomi Mi 11 komt met documentatie, USB lader, USB kabel, SIM tool, Backcover en screenprotector. Ons reviewmodel was incompleet, dus vandaar dat we geen unboxing hebben opgenomen.

Design

Qua design is de Xiaomi Mi 11 een wel heel mooi, slank toestel. Het toestel bestaat uit twee glazen panelen bij elkaar gehouden door een metalen rand. Het display wordt beschermd door het sterkere Gorilla Glass 7 Victus. Achterop wordt het iets goedkopere Gorilla Glass 5 gebruikt. Een slimme keuze.

Qua camera-eiland heeft Xiaomi echt een eigen design weten neer te zetten. Het eiland bestaat uit twee verhoogde niveaus waarbij de main camera nog iets verder omhoog uitsteekt. Hierdoor voelt het camera-eiland minder massief aan in vergelijking tot het camera-eiland van Samsung.

Alle knoppen zitten op de rechter zijkant. Het gaat om power en volumeknoppen. Onderop vinden we de USB-C aansluiting en de SIM lade.

Er is ook een eco leather back uitvoering van de Xiaomi Mi 11. We verwachten alleen niet dat die exclusieve versie naar Nederland gaat komen.

De body is niet IP stof- of waterdicht. Je kunt dus beter niet in de regen bellen met deze smartphone.

Display

Waar Samsung de resolutie van haar display flink heeft teruggeschroefd, bespaart Xiaomi hier echt niet op. Je krijgt een mooi, royaal 6,8 inch display met een resolutie van 1.440×3.200 pixels. Het display draait op maximaal 120Hz.

Xiaomi Mi 11

Wat wel raar is, is hoe Xiaomi de hoeken van het display en de body combineert. Daar zit een heel andere radius in, wat er een beetje onwennig uitziet. Hierdoor is ook het gaatje voor de selfie camera niet mooi uitgelijnd met de ronde hoek van het display. Het is een detail, maar het is net even jammer dat ze dit hebben gemist. Ook de hardheid van het displayglas viel bij ons exemplaar wat tegen. Door het camera-eiland van de Mi 11 Lite kregen we al vrij vlot een lelijke kras voorop het display 🙁

Chipset

Het hart van de Xiaomi Mi 11 is de Qualcomm Snapdragon 888 chipset. In ons testtoestel zit 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. Je kunt geen microSD kaart plaatsen. Dit is de snelste chipset die momenteel vanuit Qualcomm te krijgen is. Het toestel voelt ook echt waanzinnig snel aan. In andere markten is een model beschikbaar met 256GB opslagruimte en 12GB werkgeheugen. Die zou in potentie nog iets vlotter moeten zijn.

Android 11 met MIUI

Xiaomi’s grafische schil over Android 11 heet MIUI. Deze grafische schil werd ooit bedacht in China en is inmiddels aardig aangepast op de westerse markt. We zien nog wel dat hier en daar notificaties niet netjes in hun box passen, maar over het algemeen ziet het er netjes uit en reageert het heel snel. Bovendien heeft Xiaomi een aantal heel sterke eigen apps. Bijvoorbeeld de camera app, waarin meer creatieve mogelijkheden zitten dan we doorgaans bij andere merken zien.

Xiaomi garandeert software updates voor de Mi 11. Hieronder zullen twee grote Android updates zijn. Je krijgt als Mi 11 gebruiker dus Android 12 en 13 en hun respectievelijke MIUI versies. Hoe het zit met beveiligingspatches is nog onbekend.

Voor zakelijke gebruikers kan het belangrijk zijn om te weten dat dit toestel nog niet voldoet aan het Android Enterprise Recommended programma. Xiaomi is wel lid van het programma, maar heeft dit toestel kennelijk niet laten certificeren.

Voor de streamers

Ben je gek op films en series? Op het display speel je ze af in quad-HD resolutie. Daarnaast kan het display HDR10+ content laten zien. Iets dat op steeds meer streaming platforms beschikbaar is. Het display heeft een 20:9 beeldverhouding, dus heeft altijd wel wat zwarte balkjes rondom je films en series.

Voor de audiofielen

Het toestel komt zonder 3,5mm audio aansluiting. Iets dat tegenwoordig de standaard lijkt te zijn. Wel plaatst Xiaomi stereo speakers die een best aardig geluid neerzetten. Op het frame prijkt Sound by harman / Kardon (Samsung). Dit is ook echt iets dat we horen in het balans van de speakers. Die zijn prima getuned en doen niet onder van de AKG speakers in de Samsung Galaxy S21 smartphone.

Ga je draadloos luisteren, dan beschikt het toestel over ondersteuning voor A2DP, aptX HD en aptX Adaptive. De meeste hi-end headsets komen dus echt goed tot hun recht met deze chipset. De DAC is geschikt voor 24-bit/192kHz audio.

Voor de gamers

Met haar hoge resolutie en 120Hz snelheid, is het display van dit toestel bijna het snelste dat je op de markt kunt vinden. Enkele fabrikanten leveren al 144Hz displays, maar de meerwaarde zal alleen door de pro-gamer worden ervaren. HDR10+ ondersteuning betekent dat je meer details in donkere en lichte beelden ziet. Daarmee haal je in bepaalde games tactisch voordeel.

De snelle Qualcomm Snapdragon 888 chipset is voor gamers vooral interessant door haar Adreno 660 GPU. Deze zet momenteel erg sterke grafische prestaties neer. Daarnaast bevat ons testmodel 8GB werkgeheugen, wat vooral heel comfortabel speelt.

Voor de filmers

Ga jij filmen op de Xiaomi Mi 11, dan heb je geluk. Dit is één van de toestellen die in 8K kan filmen. Dat kan op maximaal 30 FPS, al heb je dan geen toegang tot de vele creatieve modus die Xiaomi te bieden heeft in haar app. Op 8K kun je tot twee keer zoomen en dat is wel heel mooi.

Wat minder tof is, is dat je echt de settings non-stop in de gaten moet houden. Zet je bijvoorbeeld de stabilisatie aan, waarschuwt Xiaomi je niet dat de resolutie van 8K wordt teruggeschaald naar FullHD. Ook ik heb dit tijdens het opnemen van het videomateriaal voor de camera test video niet altijd doorgehad. Je moet hier echt even mee leren leven. Bovendien schakelt hij ook vaak naar FullHD terug, terwijl hij prima terug kon naar 4K. Bijvoorbeeld wanneer je HDR aanzet tijdens het opnemen van een video. Je filmt dan dus onverwacht in een veel lagere resolutie dan nodig.

108 megapixel camera eiland
108 megapixel camera eiland

Wat super tof zijn, is de creatieve modus. Bijvoorbeeld dual video voor het filmen van interviews, de mogelijkheid om in macro modus te filmen, het snel filmen van een vlog of het toepassen van Hollywood-achtige scenes. In het gros van die modus is het helemaal niet mogelijk om vooraf te weten in welke resolutie je filmt. Dat is erg irritant.

Tof is dat je ook met de 5 megapixel macro camera kunt filmen. Uiteraard beperkt tot FullHD, maar het beeld is indrukwekkend goed.

Voor de Fotografen

Voorop het toestel heeft Xiaomi een 20 megapixel Samsung game geplaatst. Deze is met f/2.2 gemiddeld lichtgevoelig. Ik moet zeggen dat ik bijzonder goed te spreken ben over de prestaties in het donker, al heb ik die vooral tijdens het filmen getest met dit toestel. De selfiecamera filmt maximaal in FullHD, maar dan wel met HDR. Ook de belichting van de achtergrond gaat gewoon heel goed.

Achterop zit het camera-eiland van Xiaomi. De main camera is een waanzinnige 108 megapixel f/1.9 camera van Samsung waar ik zo ongeveer instant-verliefd op ben geworden. Wat leg je hier een waanzinnige, grote opnamen mee vast!

108 megapixel foto met tegenlicht
108 megapixel foto met tegenlicht

Natuurlijk heeft die 108 megapixel camera wel een dubbel doel. Wanneer je in de lagere resoluties fotografeert, zoom je feitelijk om de beeldsensor in plaats van met een lens. Eenvoudigweg door pixels samen te voegen. Opvallend is dat Xiaomi de zoomrange hiervoor toch beperkt tot 0,6x, 1x en 2x zoom. Waarschijnlijk om zeker te zijn dat je altijd mooie, scherpe plaatjes schiet. En dat is best een goed argument om dit te doen. De lens is optisch gestabiliseerd.

Panorama opname
360-graden panorama opname

De tweede camera is een 13 megapixel ultragroothoek camera.  Deze bevat geen stabilisatie en is met f/2.4 niet heel lichtsterk. Maar voor mooie groothoekbeelden is het optisch een heel mooie camera.

Tenslotte krijg je een 5 megapixel macro camera. Voor een macro camera is dit best een forse resolutie, waardoor je best bruikbare afbeeldingen krijgt. De afstand tot het object is met zo’n 7CM nog best groot, maar de afbeeldingen zijn wel heel goed. Overigens is het activeren van de macro lens ook iets waar je echt even de menu’s voor door moet…

Macro opname
Macro opname

Toch nog bloatware

In een interview met Xiaomi afgelopen week, onderstreepte het merk dat het maar 5% winst wilt maken op haar producten. Één van de manieren op de kosten van een product te drukken, is door deze te voorzien van bloatware. Fabrikanten betalen dan aan de fabrikant voor de plaatsing van apps. Dat kan eenmalig zijn, maar ook op basis van omzet voortkomend uit de app. Daarbij liet Xiaomi weten dat de hoeveelheid bloatware aangepast kan zijn op de prijsstelling van het toestel. Bovendien geeft Xiaomi informatie over hoe je de bloatware apps definiteif van je toestel kunt halen.

Xiaomi installeert standaard Facebook en LinkedIn op jouw Mi 11. Waarschijnlijk is dat voor de meeste gebruikers echt niet vervelend. Wat we wel minder tof vinden is dat ook Amazon Shopping en de hotel app Agola verplicht op onze smartphone zijn gezet.

Overigens is het standaard ook mogelijk dat Xiaomi advertenties laat zien in MIUI, maar dat lijkt prima uit te zetten te zijn. Overigens komen we op dit moment helemaal geen advertenties tegen.

Accuduur en opladen

De accuduur van het toestel is met 4.600mAh erg fors. Bovendien is het een gesplitste accu. Daardoor kun je hem met 55 Watt QuickCharge 4+ / PowerDelivery 3.0 lekker snel opladen. In ongeveer drie kwartier zit het toestel helemaal vol. Heerlijk is ook de ondersteuning voor 50 Watt draadloos opladen. We hopen dit spoedig met een Xiaomi lader te kunnen testen, dus voor nu kunnen we daar weinig over zeggen. Je kunt andere apparaten draadloos laden met een 10 Watt overdracht. Ook een tof verhaal.

Conclusie Xiaomi Mi 11

Ondanks de lage marge die Xiaomi zegt te maken, ligt de Xiaomi Mi 11 met een prijskaartje van €849 in de schappen. Er zijn een hoop factoren waarbij we het gevoel krijgen dat het toestel heel scherp geprijsd is. Denk aan het AMOLED display, de cameraprestaties en de accuduur. Wanneer je voor ongeveer hetzelfde geld ook de keuze krijgt uit de iets langzamere, maar hardware- en softwarematig volwassen Samsung Galaxy S21 of (compleet ander OS) de iPhone 12, dan zien we dat die ruwe randjes toch maken dat het prijskaartje van de Xiaomi Mi 11 gewoonweg te hoog ligt. Denk aan de betere grafische schil van Samsung, het feit dat de concurrerende toestellen wel waterdicht zijn en zo nog een aantal kleine zaken. En dat is jammer, want de Xiaomi Mi 11 is verder wel een heel fijn toestel. Zeker voor content makers.

Xiaomi Mi 11 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.