Logo GadgetGear.nl
Tesla Model 3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe Tesla’s bitcoin verkoop bewees dat de markt volwassen is

Even leek het erop dat Tesla de bitcoin de rug toekeerde, nadat Tesla en haar baas Elon Musk de bitcoin waarde flink hadden verhoogd. Maar het gemak waarop Tesla de bitcoin omzette in echt geld, bewees hoe kapitaalkrachtig de markt voor crypto daadwerkelijk is. Hoe zit dit?

Stel…

Stel je hebt 80% van de aandelen in Apple of Google in handen. Dat zijn er heel veel. Jouw aandelen topper heeft net een ultrabrandspankin’ nieuwe smartphone op de markt gebracht en iedereen moet dat ding hebben. Het telefoontje kost zo’n €50 om te maken en schuift voor €1.100 over de toonbank. Met andere woorden, iedereen wil jouw aandeel. Dan zijn ze dus zo verkocht.

Maar je houdt vast aan je aandeel. Hoopt op meer groei. Maar door een dwarsliggertje in het Suezkanaal, komt jouw nieuwe smartphone te laat op de markt. Bovendien lopen de productie kosten op tot €100 per stuk en een handige Chinees is al een knock-off aan het verkopen voor €600. Het verkoopkanaal weet het, dus distributeurs en winkeliers willen 20% meer marge op het product waardoor Google of Apple haar inkomsten zien verdampen.

Als investeerder wordt je zenuwachtig. Je kijkt naar de waarde van jouw aandelen en die ziet er nog acceptabel uit. Stel dat je 5% zou verkopen, dan is de kans groot dat daar kopers voor zijn in de markt. Immers kun je jouw aandelen pas verkopen als er iemand is die ze wilt hebben. Maar stel dat je die volle 80% op de markt zou dumpen, is de kans groot dat daar onvoldoende kopers voor zijn. Het gevolg is dat je jouw aandelen ver onder de prijs moet verkopen. De markt is niet volwassen om een dergelijke hoeveelheid aandelen in cache om te zetten.

Nog eenvoudiger

Stel je staat bij de ijskraam. Je ziet dat een raket ijsje €0,75 koopt. Je zegt tegen de verkoper dat je er nu 1.000.000 van wilt kopen tegen die €0,75. De ijsverkoper weet dat hij daar een enorme winst op kan behalen. Maar hij heeft er maar 100. Hij zal jouw aankoop moeten afwijzen. Je zal jouw bod dus moeten verhogen om hem te bewegen om bij de fabriek de overige 999.900 ijsjes te regelen. En ook die fabriek kan mogelijk niet direct leveren.

Tesla’s case

Tesla moest haar portfolio bitcoin onder druk van aandeelhouders verkopen. Doordat je een tijd lang Tesla’s kon kopen door af te rekenen met bitcoin, bezat het bedrijf een enorme hoeveelheid bitcoin. Voor investeerders in het merk is dat een enorm risico. Als de waarde van de bitcoin verdampt, heeft het bedrijf immers een enorme schuld.

Tegen de tijd dat Tesla haar aandelen verkocht, was de waarde echter flink opgelopen. Het bedrijf behaalde een winst van $101 miljoen op de verkoop. Interessant is echter niet de waardering. Interessant is dat Tesla moeiteloos een enorme hoeveelheid bitcoin kon omzetten in keiharde dollars. Dit liet zien dat de markt volwassen genoeg is om enorme transacties aan te kunnen. Hoewel de waarde van de bitcoin een flinke klap kreeg, is dit voor investeerders in Bitcoin toch ook goed nieuws.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.