Logo GadgetGear.nl
Tedee
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Het slimme Tedee slot (en bridge)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Klein
  • Gemakkelijk te installeren
  • App werkt heel goed

THE BAD

We zijn gek op smart home, en ook op smart deuren. Het nadeel van de after market producten die we met regelmaat testen, is hun formaat. Doordat Tedee gebundeld wordt met een cilinder, weten de makers met een verrassend compacte oplossing te komen.

Unboxing

De verpakking van de Tedee is buitengewoon luxe. Je krijgt naast de Tedee ook een laadkabel. Tedee gebruikt microUSB en moet zo ongeveer eens per half jaar worden opgeladen. Het hangt een beetje af van hoe zwaar het motortje moet lopen en hoe vaak. Je krijgt ruim op tijd een melding van de app.

Tedee Slot Uitgepakt

De kabel is zo luxe, dat ze een magnetische micro-USB aansluiting hebben. Dit is heel handig van Tedee. Stel dat je aan het laden bent en iemand activeert het slot, dan gaat deze draaien en dan schiet de laadkabel meteen los. Slim!

Bridge

Om verbinding te houden tussen de Tedee en het internet, heb je een bridge nodig. Die bridge kan met meerdere Tedee sloten communiceren. De verbinding tussen de Tedee en de app verloopt over een TLD 1.3 256-bit versleutelde verbinding. Bij ons zijn beide sloten via één bridge verbonden.

Tedee Bridge Uitgepakt

Design

Tedee is ontworpen naar de vorm van een grote deurknop. Voorop zit een wit plastic deksel. De rest is van aluminium. In de deksel zit een kleine multicolor status LED. Dit ziet er allemaal zeer netjes uit. De enige opening is de microUSB poort om de Tedee te laden. Inderdaad, geen batterijen nodig. Deze doet alles op eigen accukracht. Dit komt ten goeden aan het comfort en het design.

Tedee

Wanneer de Tedee op de cylinder zit, kun je deze ook met de hand op slot draaien. Hij onthoudt zelf waar je stopt met draaien en update de status in de app.

Rechten

Met dat beetje IT bloed dat ik in me heb, ben ik gek op rechtenbeheer. Dat is gewoon tof en zit ook in de Tedee app. Zelf ben ik de eigenaar, maar anderen kan ik beheerders maken. Zo kunnen ze alles dat ik ook kan, behalve dat ze mij eruit kunnen zetten. Ik ben zeg maar de super admin.

Daarnaast zijn er ook nog gasten. Die krijgen via de app toegang op de momenten dat jij dat toestaat. In ons geval handig voor de schoonmaakster bijvoorbeeld. Of wat te denken van een monteur die op een bepaald moment naar binnen moet terwijl niemand aanwezig kan zijn. Ook voor verhuurders van tijdelijke woonruimte kan dit handig zijn. Denk aan wanneer je een AirBnB runt. Ook kun je op die manier bepaalde ruimten unlocken. Super slim!

Nog meer veiligheid komt uit het logboek van de app. Die houdt keurig bij wie, wanneer het slot gebruikt.

Gerda cylinders

Op de markt van de deurcylinders, kom je het merk Gerda niet of nauwelijks tegen. Het Poolse merk lijkt zich vooral op het Oostblok te richten. Daar is niets mis mee. Toch maakten we ons lichtelijk zorgen toen we geen SKG keurmerk zagen op onze samples. Een dag na installatie kwam het goede nieuws; de cylinders waren net SKG *** goedgekeurd. Daarmee liggen deze cylinders in lijn met de grote Nederlandse merken. Bovendien zijn het gecertificeerde sleutels die je erbij krijgt.

Het ontwerp van deze cylinders is ook erg slim van opzet. Bij veel slimme sloten kun je deze bijvoorbeeld niet in je schuurdeur zetten tenzij je dure cylinders met een dubbele loop koopt. Dan kun je van twee kanten tegelijk een sleutel insteken. Die cylinders zijn flink aan de prijs en dan moet je er ook nog een sleutel bij optellen. De Gerda cylinders hebben aan de kant waar de Tedee op moet een vierkante as. Dat geeft veel meer grip dan een sleutel die kan afbreken. Daarnaast is dit in de productie relatief goedkoop.

Een andere innovatie in deze cylinders is dat ze modulair zijn. De lengte is namelijk aan één of twee kanten (afhankelijk van de uitvoering) gemakkelijk aan te passen met tussenstukjes. Je kunt ze dus gemakkelijk zelf op de juiste maat maken voor jouw deur. Hoewel wij de hulp kregen van een slotenmaker, hadden we die achteraf echt niet nodig.

En dan is er nog het design. Ja het is maar een cylinder, maar het materiaalgebruik is mooi. Het deel onder het roterende sleutelstuk is keurig gematteerd. Dat het logo er groot op gedrukt staat is ook niet erg. Ook dat is mooi gedaan. Tedee is niet de enige die vertrouwd op Gerda. Ook concurrent Bold gebruikt deze cylinders. Het grote verschil is dat Gerda heeft mee-ontwikkeld aan de Tedee.

Verhoog je comfort

We h ouden van een gebouw dat met ons meedenkt. Daarom heb ik Geofencing aangezet in de app. Kom ik in de buurt van de voordeur, draait deze vast open. Dit meet hij op basis van mijn smartphone. Ik heb dus een totale handsfree beleving. Draait het slot open, zal hij na 10 minuten altijd weer proberen op slot te draaien. Ook daar hoef ik dus niet over na te denken. Onze kantoordeur zit altijd op slot, ook wanneer we binnen aan het werk zijn. Bovendien ziet hij ons op kantoor als non-stop aanwezig. Dus gedurende de dag zien we Tedee niet onverwacht ontgrendelen. Handig!

Tedee op deur geplaatst

Verhoog je beveiliging

Natuurlijk denken we hier bij GadgetGear erg ver na over optimale beveiliging van jouw slimme huis. In onze video zie je dan ook dat we de Tedee Bridge combineren met een APC backup batterij. Hierop zit ook ons internet modem en onze router. Zolang we signaal blijven ontvangen over onze ADSL lijn, blijft Tedee via WiFi beschikbaar.

Tedee Bridge op APC batterij

Integreren

Er zijn meer manieren om Tedee te bedienen dan alleen met de apps voor Android en iOS. Zo is er een app voor de Apple Watch, maar ook ondersteuning voor Google Assistant. Daarmee kun je met de stem het slot bedienen. Eigenlijk zouden we ook nog graag zien dat er bijvoorbeeld een koppeling met Philips Hue komt. Aan de buitenkant kun je de status LED niet zien. Die zou een Philips Hue lamp visueel kunnen maken. Of dat de geofencing van Tedee een opdracht geeft aan je Tado thermostaat om de airco aan te zetten. Of dat bij het openen van de deur ook het alarm wordt uitgeschakeld. Hier valt nog het één en ander te winnen voor Tedee. Van de andere kant kan ik me voorstellen dat de makers van Tedee heel voorzichtig zijn op dit gebied.

Conclusie Tedee Slot

Wie de video al heeft gekeken, heeft al door dat ik echt enorm enthousiast ben geworden over de Tedee. Het is het eerste slot waarbij veel mensen niet doorhebben dat we meer dan een standaard deurknop aan de binnenkant van het slot hebben zitten. Bovendien werkt het slot heel logisch waardoor we bij binnenkomst niet alleen handsfree naar binnen kunnen, maar ook appfree. Gewoon omdat het slot ons herkent. We hebben een kleine twee maanden getest en zijn echt super tevreden met de ervaring.

Tedee kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.