Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic filtert ook formaldehyde

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Lekker stil
 • Kan alles automatisch regelen
 • Handig display
 • Filtert nu ook formaldehyde!

THE BAD

In Nederland zijn we nog niet zo heel hard bezig met luchtreinigers. Het heeft nog weinig prioriteit omdat we denken dat de lucht hier prima is. In de praktijk valt dat tegen. Met name Formaldehyde is een schadelijk gas dat steeds meer voorkomt in onze huishoudens. Met haar nieuwe Cryptomic lijn lijkt Dyson een briljant eenvoudige oplossing te hebben gevonden.

Unboxing

De Dyson Pure Hot + Cool Cryptomic komt in een mooie, grote doos. Daarin een enorm dikke handleiding en natuurlijk de afstandsbediening van de machine. Het snoer zit er al aan vast, maar de filters moet je wel zelf nog even plaatsen. Daarna is de Dyson Pure Hot + Cool Cryptomic meteen klaar voor gebruik.

Basis specificaties

De Dyson Pure Hot + Cool Cryptomic kan maximaal 290 liter lucht per seconde verplaatsen. Wanneer de machine draait, wordt deze luchtstroom over maximaal 350 graden verspreid. De machine meet 76,4 centimeter hoog en is daarmee echt ontworpen als tafelmodel. Je krijgt er 1,8 meter snoer aan.

Design

Wie een beetje heeft opgelet, herkent misschien het ontwerp van deze nieuwe Dyson Pure Hot + Cool Cryptomic. Het is namelijk een nieuwe uitvoering van de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 die we hebben getest in 2018. Qua uiterlijk is alleen het plastic rooster aan de buitenkant van een goudkleurige afwerking voorzien. Dit geldt trouwens ook voor de afstandsbediening van de luchtreiniger.

Hot + Cool

Hot + Cool, in Nederland kunnen we dat lezen als verhitten en verkoelen. Dat is precies wat deze machine doet. Verhitten en verkoelen, maar niet koelen. Dat laatste is namelijk iets dat een airco doet. Deze machine zet in de zomer alleen maar de lucht in beweging zodat jouw lichaam beter haar warmte kwijt kan. Bovendien zorgt de Air Multiplier technologie ervoor dat er een heel prettige luchtstroom op gang komt.

Air Multiplier

De luchtstroom die de machine op gang brengt, is groter dan de lucht die de machine aan de onderkant naar binnen zuigt. Door de lucht uit de randen te persen, wordt tussen die luchtstroom een vacuüm gecreëerd. Dat vacuum zuigt daarmee automatisch lucht van achter de machine mee. Zo krijg je een veel grotere luchtstroom. Met behulp van een helmholz kamer weet Dyson dit redelijk geruisloos te doen. Bovendien is er een nachtmodus alsmede een sleeptimer.

Je kunt een sterke, strakke straal uit deze machine laten komen, maar ook een meer uitgewaaierde straal met lucht naar achteren. In die laatste stand kan hij wel gemakkelijk de lucht om zich heen reinigen, maar heb je niet direct door dat hij aan staat.

Display

Tof is het display van de machine. Met de info knop op de afstandsbediening kun je op het kleurendisplay allerlei data naar voren trekken. De machine vertelt echt alles over de luchtkwaliteit. Van de vochtigheid en temperatuur tot aan de hoeveelheid fijnstof.

Hoewel het gat voor het display rond is, zit er een duidelijk vierkant display achter. We hopen dat Dyson in de toekomst naar ronde displays overstapt voor een nog mooier effect, zoals we bijvoorbeeld kennen uit de draadloze Dyson V11 steelstofzuiger.

App

Ondersteunend aan het display is natuurlijk de app. Die laat niet alleen de luchtkwaliteit binnen zien, maar ook de luchtkwaliteit buiten. Die is vaker dan ik wil, niet al te best. De app kan alle functies van de afstandsbediening overnemen. In de praktijk heb ik de machine op 19 graden ingesteld, waardoor hij zelf, samen met zijn voorganger, de temperatuur hier op kantoor regelt. Datzelfde geldt ook voor de luchtkwaliteit. Eigenlijk raak ik de afstandsbediening en de app in de praktijk niet aan.

Afstandsbediening

De afstandsbediening blijft enorm slim ontwikkeld. Er zit namelijk een magneetje in de bovenkant van de luchtreiniger. Hierdoor leg je de afstandsbediening simpelweg bovenop de machine. Zo kun je hem nooit kwijtraken.

De afstandsbediening zelf bevat inmiddels aardig wat knoppen, maar we zien Dyson toch iedere keer weer echt haar best doen om de complexiteit van de afstandsbediening zo goed mogelijk onder controle te houden.

Formaldehyde

Is een eenvoudige organische verbinding uit de stofklasse der Aldehyden. Het is een carcinogeen en daarmee een aantoonbare kankerverwekkende stof. Een stof die ook de ogen, neus, keel en huid kan irriteren. Met andere woorden, het is een naar stofje dat we toch wel heel veel tegenkomen.

Het stofje wordt ook weleens spaanplaatgas wordt genoemd, maar komt uit heel veel materialen. Denk aan MDF, Triplex, Multiplex, Spouwmuurisolatie, gordijnen, vloerbedekking, wasverzachter en nog heel veel meer. Het kan jaren duren voor materialen stoppen met het uitdampen van formaldehydegassen.

Goed ventileren is een belangrijke oplossing, maar dat doen we in de praktijk te weinig. Menig luchtreiniger kan er eigenlijk ook niets mee en dat is waar Dyson het gat in de markt lijkt te hebben gevonden. Met haar Cryptomic luchtreinigers kan Dyson deze gassen vangen en afbreken.

Het Cryptomic filter

De formaldehydegassen worden namelijk dwars door reguliere filters heen gezogen. Daar hebben het HEPA glasvezelfilter en het actieve koolstoffilter dus geen grip op. Het nieuwe Cryptomic filter is de last line of defence in deze luchtreiniger en kan dus wel die gassen filteren.

Dat doet Dyson niet zomaar. Het filter bestaat uit microscopische openingen. Deze zijn een beetje trechtervormig. Door het materiaal en de kracht waarmee de gassen door dit filter worden geduwd, worden de moleculen tot onschadelijke deeltjes afgebroken. Hierdoor blijft er niets in het filter achter, maar blaast de luchtreiniger tot schone lucht uit. Heel slim!

Conclusie Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic HP06

Hoe effectief de formaldehyde filtering werkt, kunnen we hier bij GG niet meten, maar we ervaren wel een schone lucht. Eigenlijk precies wat we van Dyson gewend zijn. Bovendien geeft het veel gemoedsrust. Ons kantoor is een relatief jong gebouw waar we ook flink in hebben geklust. Het is dan wel lekker om te weten dat de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic ons gezond houdt. Bovendien is het hartje winter en ligt de verwarming eruit. En dan merk je pas echt hoe effectief deze machine is in het verwarmen van de ruimte.

3 reacties

 1. Mooie review!
  Kun je misschien ook iets vertellen over het geluidsniveau van dit nieuwe 2021 model en die bijv van de Dyson Pure Cool 2019.

  In de specificaties staat namelijk dat de nieuwe zelfs een decibel luider klinkt op maximale sterkte. Terwijl dyson website zegt dat de 2021 stiller is.

  Voor het gebruik ervan in de slaapkamer ben ik benieuwd.

  Wat is jouw ervaring?

  Groet Mike

  1. In de stad zal het geluid van de dyson op een zacht briesje niet opvallen. Wanneer je in een fluiterstille buurt zit, dan hoor je hem duidelijk. Het is dus nogal relatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.