Review: Dyson Pure Hot+Cool Link HP04

Een nieuw jaar, een nieuwe Dyson Air Multiplier die kan verwarmen. De update van dit jaar is groter dan ooit voor de ventilatoren die kunnen verwarmen. De Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 weet zichzelf onsterfelijk te maken.

Unboxing

In de doos van de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 vinden we naast de ventilator ook twee setjes met filters, een enorm dikke handleiding en een afstandsbediening. Alles dat je nodig hebt is dus aanwezig. Let wel, één setje filters zit al gemonteerd in de machine.

Design

Qua design is de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 een stukje gegroeid. Het is een grotere ventilator geworden. Mede door de iets hogere voet die nodig is voor de luchtzuivering. Het gevolg lijkt dat hij ook sneller de ruimte op temperatuur kan krijgen door deze grotere ring. Tegelijkertijd voelt hij ook iets minder aan als tafelventilator. Hij kan nu ook prima op de grond worden gezet waarbij je hem misschien licht naar boven laat blazen.

Display

Nieuw voor deze verwarmende ventilatoren is de aanwezigheid van een ogenschijnlijk rond display. Het is wel een ronde opening waar je naar kijkt, maar je ziet dat er een vierkant display achter zit. ’s Avonds valt dit niet op, overdag wel. Wat ons betreft een onhandig designfoutje van Dyson. We hopen dat Dyson bij een volgende generatie het display strakker afwerkt.

Het LCD displaytje heeft ook geen enorm kleurenbereik en ook de kijkhoek is niet enorm goed, maar dat maakt eigenlijk geen drol uit. Dyson werkt in haar interface met een minimaal aantal kleuren. Dus daar komen ze heel goed mee weg.

Nieuwe filters en sensoren

De vorige Hot+Cool was de eerste die gebruik maakte van een luchtfilter. Slim, want zo blijven de verwarmingselementen veel langer schoon. En dat zorgt voor een lager energieverbruik en ook minder gevaar door oververhitting. Al is dat laatste iets waar we ons bij Dyson’s eerste hot+cool toch al geen zorgen over maakten.

In deze tweede generatie komt Dyson met nieuwe filters. Dat wil zeggen, de functies van de filters zijn gesplitst. Voorheen moest je een compleet combifilter vervangen en dat is zonde als slechts één functie van dat filter verstopt is geraakt. Bovendien… was de meting daarvan niet heel intelligent. Dyson baseerde het ‘vol’ zitten van een filter op het aantal uren dat het in gebruik was. Maar ieder gezin en iedere locatie is anders.

Daarom heeft de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 ook slimme luchtsensoren meegekregen. Deze houden real-time de effectiviteit van de filters in de gaten. Zo krijg je precies te horen welk filter je, wanneer moet vervangen. Slim! Via het display kun je hier ook goed zich op houden.

De filters filteren op fijnstof in de categorieën PM10 en PM2.5, maar ook VOS (Vluchtige Organische Stoffen) en NO2 (stikstofdioxide). Dit is een hele fijne combinatie. Deze luchtreiniger kan namelijk ook gassen zuiveren. Dus laat je een scheet naast het ding en staat hij op automatische filtering, dan gaat hij ook meteen als een gek de lucht zuiveren. Top!

Installatie

Qua installatie is de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 echt stukken gemakkelijker om aan te sluiten dan de vorige generatie. Geen geklooi meer met codes en WiFi accounts. Gewoon de installatie in de app starten en de stappen doorlopen. De app ziet zelf dat er een netwerkloze Air Multiplyer ventilator in de ruimte staat en koppelt deze. Easy!

Bediening

De Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 bedienen kan via de App en via Alexa. Niet voor Google home, maar wel weer via een afstandsbediening. En dat laatste zijn we heel blij mee.

De afstandsbediening werkt namelijk een heel stuk sneller en daar zit een belangrijke reden achter. Deze licht namelijk bovenop de ventilator. Bang dat hij er af valt? Niet nodig. Speciaal hierom zitten er magneten in de ventilator en in de afstandsbediening. Slim!

Automatische piloot

Inmiddels ben ik echt verslaafd aan de automatische piloot van de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04. Omdat deze verder gaat dan van de Dyson Pure Cool Link modellen. Die konden namelijk alleen op de automaat lucht zuiveren. Dus als ze slechte lucht detecteren, alvast harder aan het werk gaan zonder tussenkomst van jou als gebruiker.

Met deze hot+cool variant krijg je ook de mogelijkheid om de temperatuur automatisch op peil te houden. Stel jij een bepaalde temperatuur in, zal de ventilator zelfstandig er voor zorgen dat het ook die temperatuur blijft. Handig!

Slaapmodus

Plaats je de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 op de slaapkamer, is het goed om te weten dat deze een slaapmodus heeft. Hiermee gaat hij niet ineens heel hard blazen. Hij blijft de lucht op de slaapkamer gewoon netjes, non-stop filteren voor je. Ook het display geeft zo min mogelijk licht om de slaapkamer rustig te houden.

De standaard Dyson Pure ventilatoren maken voor mijn gevoel nog wel teveel lawaai op de slaapkamer. Dat wil zeggen, ze produceren een zacht, maar hoog geluid. Hier was ik de eerste maanden echt gevoelig voor. Inmiddels kan ik er prima op slapen. Deze Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 lijkt echter heel wat minder geluid te produceren. De opbouw lijkt ook te zijn aangepast. Ik zie gebruik van andere materialen in de luchtring. Die lijken een dempend effect te hebben.

Dag dag, jet focus

De vorige Dyson Pure Hot+Cool Link HP03 kwam met Jet Focus op de markt. Een modus waarbij je de luchtstraal kon bundelen of spreiden. Dat laatste was heel fijn wanneer de ventilator voor je staat of meerdere mensen moet verwarmen. Hoewel deze langzamer op temperatuur komt, is de luchtstroom een stuk zachter.

Met de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04 is de Jet Focus verdwenen. In ruil daarvoor krijg je een veel leukere optie. Deze kan namelijk naar achteren blazen en zo, indirect, warmte verspreiden. Heerlijk!

Conclusie: Dyson Pure Hot+Cool Link HP04

Bijna perfect, dat is de ervaring met de Dyson Pure Hot+Cool Link HP04. Voor de prijs waarvoor Dyson deze machine in de markt zet, verwacht ik eerlijk gezegd dat het display gewoon mooi en strak is. Dat is het niet helemaal en dat weerhoudt me ervan om Dyson een perfecte 5-sterren score te geven. Maar qua gebruikservaring en gebruiksvriendelijkheid… wouw!

Dyson Pure Hot+Cool Link kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Strak ontwerp
 • Slimmere plaatsing van de filters
 • Slimmere filters met bijbehorende sensoren
 • Handig display
 • Kan goed autonoom werken

THE BAD

 • Display mag zeker mooier weggewerkt worden

5 reacties

 1. Dag Arjan,

  Ik gebruik de Dyson pure humidify plus cool in mijn slaapkamer ivm allergie. Hij gaat aan als ik ga slapen en zet ik hem in de nachtstand.
  Hoe staat het met het energieverbruik?
  Groet, Sylvia

 2. Het verbruik bij verwarmen is toch zeker minimaal 2250-2500 watt. wel een dure verbruiker als je ‘t mij vraagt(qua verwarmen).

 3. Wat een Top apparaat verwarmen en luchtreiniger zijn heel goed , kamer is zo op temperatuur in de winter insamenwerking met de CV heerlijk. Onze capaciteit is eigenlijk te laag voor de woning als het erg koud wordt en dan duurde het erg lang om een behaaglijke temperatuur te verkrijgen maar met de Dyson is de kamer in no time op temperatuur en dan de luchtreiniger die is ook top op een bepaald moment gingen de kaarsen weer aan gezellig maar de Dyson vond dit niet zo leuk en gaf een halve auto aan en wat bleek dit was erg vieze lucht kwamen hier bij toeval achter dus nu nog alleen elektrische kaarsen op timer dus geen ongezonde lucht meer wat slecht voor de longen is . De Cooling is lekker maar verwacht geen airconditioning want dat is hij niet . Dus vol lof wel is het energieverbruik in de winter flink hoger maar mocht je zonnepanelen hebben dan ging de CV nooit meer aan misschien zo als bij ons alleen als we gaan douchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dyson Pure Hot+Cool Link kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com