Vier smarthome protocollen vergeleken

De Nest Hub in de Keuken

Nog maar enkele tientallen jaren geleden leken touchscreens, zelfrijdende auto’s en spraakgestuurde apparaten pure science fiction. Nu zijn deze zaken allemaal werkelijkheid, in meer of mindere mate. Smarthomes zijn nu volop in opkomst. Muziek, internet, tv en zelfs je robotstofzuiger bedien je zo simpel op afstand met je mobiel of spraakgestuurd. Handig en ook heel energiezuinig, want je zet je apparaten heel efficiënt in. Al blijft energie vergelijken om extra op de kosten te besparen natuurlijk altijd verstandig.

Je apparaten kunnen echter niet zomaar met elkaar praten. Zelfs niet wanneer ze ‘smart’ zijn. Om apparaten in je smarthome met elkaar te laten communiceren hebben ze een soort van gemeenschappelijke taal nodig; zogeheten smarthome protocollen. In dit artikel vergelijken we de populairste smarthome protocollen.

WiFi

Jawel, WiFi is ook een smarthome protocol. Hetzelfde WiFi dus waarop waarschijnlijk al tal van apparaten in huis zijn aangesloten. Met of zonder met elkaar te ‘praten’. Vanzelfsprekend is de brede beschikbaarheid een voordeel van WiFi. Maar je voelt ‘m aankomen; als smarthome protocol is WiFi verre van ideaal. Het effectieve bereik ligt op enkele tientallen meters, maar door barrières als muren loopt de kwaliteit al veel sneller terug. Ook zit er een absoluut maximum van honderd aan het aantal apparaten op een WiFi-netwerk.

Z-Wave

Z-Wave is welbewust bedacht als smarthome protocol en gaat in veel opzichten verder dan WiFi. Zo ziet Z-Wave of een apparaat aan of uit is en ondersteunt het tot wel 232 apparaten. Fabrikanten die hun apparaten willen uitrusten met Z-Wave-ondersteuning moeten daarvoor lid zijn van de zogeheten Z-wave Alliance. Dat levert wel goed op elkaar ingespeelde apparaten op, die samen een zelfstandig mesh-netwerk vormen. Apparaten verdelen de belasting over het gehele netwerk, wat zorgt voor een stabiele verbinding.

ZigBee

In veel opzichten lijkt ZigBee op Z-Wave. Ook apparaten die hiermee zijn voorzien fungeren als zelfstandig mesh-netwerk, wat eigenlijk ook een vereiste is voor een serieus smarthome protocol. Sterker nog: stekkerapparaten werken zelfs als signaalversterkers. Ook ZigBee wordt gepromoot door een heuse alliantie: de ZigBee Alliance. Het protocol is onder andere geïntegreerd in de lampen van Philips Hue. Tot slot hoef je je over het aantal apparaten in huis geen zorgen te maken. Je kunt meer dan 60.000 apparaten aansluiten op een ZigBee-netwerk.

Thread

Thread is vergelijkbaar met Zigbee en deels gebaseerd op dezelfde technologie. Sterker nog: beide protocollen zijn deels compatibel. Op het gebied van veiligheid en energiezuinigheid biedt Thread een aantal extra’s. Zo is het protocol vooral ontworpen op batterij-apparaten – zoals de Nest thermostaat – en voorkomt de AES-beveiliging inbraak op je netwerk. Een ander voordeel: Thread-apparaten kunnen ook via de cloud worden aangestuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.