Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Brise C360 Luchtreiniger met anti-virus

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi ontwerp
  • Waanzinnig mooi display
  • Erg goede luchtcirculatie
  • Veel verschillende filters

THE BAD

  • De app mag nog wat logischer worden ingericht, maar dat valt te overkomen.

Hey, dat klinkt misschien een beetje raar. Een luchtreiniger met anti-virus. Maar het klopt wel. Op het kantoor van GadgetGear hebben we de afgelopen drie weken met een heel bijzondere luchtreiniger mogen spelen; de Brise C360.

Brise

Enkele jaren geleden hebben we de Brise C200 mogen testen. Een luchtreiniger die vooral een heel goede luchtreiniger was. Inmiddels heeft het merk wat meer groeitijd gekregen en is het in staat geweest om nieuwe technologie te ontwikkelen. De Brise familie telt inmiddels drie machines waarvan de Brise C360 qua capaciteit in het midden valt, maar ook het grootste model is dat ze hier leveren. En dat hoeft echt niet erg te zijn zoals je in deze review gaat lezen.

Unboxing

Wanneer je de Brise C360 koopt, zit deze al keurig voorgemonteerd in de doos. Toch is het niet stekker erin en gaan. Je moet het Pre-Filter en standaard filter nog even uit hun verpakking halen. Bovendien kregen wij het Bio Breathe anti-virus filter separaat geleverd. Dus we moesten onze carbon prefilters nog even verwisselen voor de bio filters. Gooien we de carbon filters dan weg? Zeker niet. Die komen volgend jaar gewoon in de machines te zitten als de boel weer veilig is (ja, zo optimistisch zijn we wel).

Liever twee kleine dan één grote

Toen Brise de nieuwe unit presenteerde, vroeg ik al meteen waar de grootste unit bleef voor Europa. Daar ligt op dit moment niet de focus van het merk. De focus blijkt op de C360 te liggen en dat is door iets dat het merk redelijk uniek maakt. Wanneer je meerdere luchtreinigers in een ruimte hebt staan, communiceren die onderling. Zo kunnen ze taken verdelen. Doordat twee Brise C360 modellen ongeveer dezelfde capaciteit hebben als één C600, maar op twee plekken staan, zijn ze in staat om op veel effectievere wijze de lucht te zuiveren.

De sensoren in de luchtreinigers zijn buitengewoon gevoelig. Als je met een slechte adem naast de machine gaat staan hijgen, dan slaat hij al aan. Laat je stiekem een scheet tijdens een vergadering; de Brise C360 heeft het door en slaat aan. Precies wat je verwacht.

De sensoren van de Brise C360 letten op 7 verschillende soorten luchtverontreiniging. Namelijk PM 0,3, 1,0, 2,5, 10 deeltjes, schadelijke gassen, temperatuur en luchtvochtigheid. Die laatste twee zijn vooral interessante feedback in de app.

Luchtstroom

Hoewel de Brise C360 eruit ziet als het gros van de luchtreinigers die je kunt kopen, is er wel degelijk iets waar ze echt goed over hebben nagedacht. Deze luchtreinigers sturen de gereinigde lucht namelijk recht naar boven, in plaats van deze om zich heen te verstrooien.

Via het plafond, drukken de luchtreinigers de vieze lucht dus effectief naar beneden. Daar waar de luchtreinigers de lucht door hun filters heen aanzuigen. Dit noemen ze het Coanda effect.

Filters

Ook qua filters doet Brise het anders. Ten eerste merk je meteen al dat ze materialen gebruiken die goed uit elkaar te houden zijn. De huls is grotendeels van karton terwijl de materialen die erin zitten gewoon bij het restafval kunnen. Geen verspilling van mooie plastics dus. Bovendien bestaan de filters uit twee delen die je kunt wisselen indien één van de twee vol zit.

Het pre-filter kan uit twee soorten filters bestaan. Brise levert een carbon stoffilter of het Breathe Bio filter. Dit laatste filter voorkomt niet alleen penetratie door stof, maar houdt ook virusdeeltjes tegen. Het materiaal is zo gemaakt dat het virusdeeltjes ook effectief weet te doden. Brise zegt dat het 99% van de virussen tegenhoudt, waaronder influenza-achtigen. Wij hebben geel laboratorium, maar voelen ons nu wel een stuk veiliger op kantoor, waar je uiteindelijk toch een beetje elkaars lucht inademt.

Het standaard filter bestaat uit drie actieve lagen. De eerste laag is de antibacteriële laag. Deze vernietigt bacteriën die zich in de luchtstroom laten meezuigen. Daarachter zit een HEPA filter die fijnstof en andere deeltjes tot PM2.5 tegenhoudt. Daarachter zit nog een derde VOC filter ofwel geurtjes en gassen filtert.

Het totaal aan filters, filtert natuurlijk nog veel meer uit de luchtstroom. Denk aan Pollen, schimmels, roetuitstoot van auto’s, smog etc.

Nachtstand

Kevin en ik hebben onlangs op kantoor een sleep-over gehouden om te kijken hoe de machines het in de nacht doen. In de machines zitten sensoren die het lichtniveau meten. Op basis daarvan zet de Nightcare modus de verlichting van het LED display uit en laat de ventilator in de machine soepeler lopen voor een betere nachtrust. Laat iemand dan toch een scheet, wordt die op een veel lager tempo gereinigd.

Het mooie is dat Brise achter deze nachtstand ook een stukje AI heeft gestopt. Zo kan de Brise C360 op het gegeven moment zelf inschatten wanneer de nachtstand aan moet. Ik geef toe, we hebben te weinig op kantoor geslapen om dat echt te ontdekken.

Bediening

De Brise C360 is op twee manieren te bedienen. Ten eerste het prachtige LED bedieningspaneel met touch oppervlak aan de bovenkant. Nee, dit is geen gestileerde foto. Het display ziet er echt zo mooi uit.

Daarnaast is er nog de Brise app. Ik geef toe, qua interface kan die anno 2020 nog wel iets duidelijker, maar als je eenmaal weet waar alles, zit ga je hem zeer waarschijnlijk niet heel veel gebruiken.

De machines zijn namelijk smart genoeg om vrijwel autonoom te werken. Hoewel het leuk is om grafiekjes van de luchtkwaliteit en temperatuur in te zien, kan het mij niet lang boeien. Ik wil vooral niet hoeven nadenken over hoe hard of zacht de machines moeten werken. Ik wil alleen maar weten wanneer ik een nieuw filter nodig heb. En met mijn ervaringen van de Brise C200 weet ik dat ze tijdig zullen waarschuwen.

Overigens gaat het smart deel van de machines verder dan het stukje samenwerking dat ik eerder beschreef. De machines houden via weerstations ook de buitenlucht in de gaten zodat ze weten wanner ze mogelijk extra moeten werken. Bovendien zijn de machines op onze strenge, Europese normeringen afgestemd. Hierdoor zullen ze eerder beginnen met reinigen dan wanneer je een Chinees model importeert. Dit omdat de normen voor schone lucht in Europa veel strenger zijn dan in China.

Overige specs

De Brise C360 is gemaakt om tot 390 kubieke meter lucht per uur te reinigen met een maximaal kameroppervlak van 95 vierkante meter. Het energieverbruik ligt dan tussen de 5 en 65 Watt. De machine meet 35 x 24 x 53 CM.

Conclusie: Brise c360

Ik ben altijd al een groot voorstander geweest van luchtreinigers in huis en op de werkplek. Maar voor het weren van ziektekiemen zijn er altijd weinig tot geen oplossingen geweest. Met het Breathe Bio filter levert Brise nu wel een oplossing. Als iemand je recht in je gezicht hoest zal het vast niet werken, maar op alle andere manieren draagt het in ieder geval bij aan een verlaging van het risico op besmetting. Daarnaast is het gewoon fijn om te weten dat mijn longen overdag minder fijnstof en andere rotzooi binnenkrijgen. Bovendien werken de machines vrijwel autonoom en dat geeft mij heel wat rust.

Brise C360 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.