Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Brise C200 Luchtreiniger

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Slim gebruik van AI
  • Slim gebruik van filters en sensoren
  • Relatief stil

THE BAD

Een Nederlands/Taiwanees bedrijf gaat dit jaar de concurrentie aan met de air purifyers van Dyson. Het is Brise die met haar Brise C200 een cloud based luchtreiniger introduceert. Vol A.I.

In 2016 schreven we voor het eerst over deze slimme luchtreiniger die toen net op Kickstarter stond. In Azië werd deze al vrij vlot gelanceerd, maar het bedrijf had meer tijd nodig om al het papierwerk voor Europa op orde te krijgen, iets dat voor een startup duidelijk wat meer tijd kost. Hoe dan ook; De Brise C200 is nu te koop en ik heb de afgelopen maanden al flink mogen testen.

Unboxing

De Brise C200 wordt geleverd samen met een eerste combinatiefilter, een uitgebreide handleiding en een zwarte netstroomkabel. Ja, dat laatste is een beetje raar op een wit apparaat. Zeker wanneer je bedenkt dat de meeste huizen wereldwijd ook nog eens witte stopcontacten hebben. Maar het setje is dus mooi compleet.

Design

Qua design lijkt de Brise C200 meer op een luchtreiniger zoals we deze al jaren in de markt zien. Maar… de C200 is erg compact ten opzichte van de concurrentie. Hierdoor is de luchtreiniger gemakkelijker in het interieur te introduceren. Ook de verlichting van de luchtreiniger is niet al te nadrukkelijk aanwezig. In het kader van blauw licht en wat we weten van het effect op de hersenen en ogen, zou het wel mooi zijn als in de slaapkamer geen blauwe LED’s worden gebruikt. Wellicht iets voor de volgende generatie machines om rekening mee te houden. Wie weet zelfs een sensor die meet hoeveel licht er in de kamer is (of beter, hoe donker het is) om de intensiteit van de LED’s automatisch aan te passen.

Toch missen we een aantal zaken in het ontwerp. Zo is de aansluiting voor de stroomstekker op de achterkant gezet. Doordat deze eerst een stukje moet uitsteken, kan de Brise C200 niet strak tegen de muur worden gezet. Ook zouden we graag de mogelijkheid hebben gehad de luchtreiniger op te hangen aan de muur. Door hem een paar centimeter te liften, kan de robotstofzuiger er lekker onderdoor, maar krijg je ook meer flexibiliteit in de plaatsing. Ik kan aardig wat scenario’s bedenken waar je hier voordeel uit kunt halen. Maar… geen enkele fabrikant lijkt hier over te hebben nagedacht.

6-in-1 filter

Het filter van de Brise C200 bevat zes functies. Het start allemaal met een simpel carbon filter. Deze pakt alle haren en het gros van de schimmels en stofdeeltjes uit de lucht. Daarna volgt een antibacterieel filter gevolgd door een hepa filter voor fijnstof. Tenslotte zitten er nog twee stevige UV lampen in om alles qua bacteriën te doden. Als ze dan toch door de filters weten te komen, zijn ze in ieder geval niet langer actief. Slim!

A.I. voor het filter

Waar de Brise C200 echt opvalt is hoe het apparaat met haar filters om gaat. Ongeacht het aantal filters dat erin zitten, ze hebben allemaal hun eigen functie. En op de kwaliteit van die filterfunctie wordt gemeten. Dit is heel belangrijk omdat het apparaat je dus tijdig waarschuwt wanneer een filter in kwaliteit afneemt.

Dat Brise hier goed over heeft nagedacht is erg fijn. Laten we Dyson als voorbeeld nemen. Dyson gaat, op basis van de eerste generatie, er van uit dat haar filters een bepaald aantal uren meegaan. Dit is een heel groot aantal uren en feitelijk loopt een timer af tot het moment dat het filter in een gemiddeld huishouden vervangen zou moeten worden.

Maar… het gemiddelde huishouden bestaat niet. Wij hebben geen huisdieren en roken niet. Anderen doen dit weer wel. Een slaapkamer is doorgaans zeer stoffig, een woonkamer minder. Dit zijn zaken die een enorme invloed hebben op de levensduur van een filter. Evenals de ruimte waarin het apparaat moet werken. In een huiskamer zullen de filters minder werk hebben dan in een keuken of slaapkamer. Laat staan in een nagelsalonnetje.

Door simpelweg af te tellen kan een filter al lang haar werking verloren hebben op het moment dat deze volgens de timer nog niet aan vervanging toe is, of nog lang niet aan vervanging toe zijn omdat je een relatief schoon huis hebt. Hier valt dus heel wat voor te zeggen.

Het resultaat is dat de app exact kan aangeven welk deel van heet filter aan vervanging toe is. En goed nieuws, het kooolstoffilter kun je ook gewoon een keertje uitkloppen. Zo kun je zonder veel moeite het leven van het filter verlengen. Want; ‘0ns bin zuuuunig’. Moet je een filter kopen, ben je net iets goedkoper uit dan met Dyson, maar echt groot zijn de prijsverschillen niet. Wellicht zou het mooi zijn als Brise 5-packs o.i.d. gaat verkopen.

Airflow

De Airflow van de Brise C200 is erg goed. De machine trekt aan de volledige voorkant lucht aan. De aanzuigende ventilator zit namelijk niet strak achter het filter. Hierdoor krijg je dus een beter gebruik van het filter. De machine stuurt de lucht naar boven en opzij uit. Je zit in de winter dus niet in een ongewenste luchtstroom terwijl de lucht wel schoon blijft.

Ook hier is weer spraken van A.I. Wanneer je meerdere Brise C200 units in huis hebt, kunnen deze met elkaar communiceren. Wanneer een unit merkt dat er veel slechte lucht in de woning is, gaan de anderen uit voorzorg ook al actiever ventileren in plaats van dat ze passief afwachten tot de sensoren iets meten om op te reageren. Slim. De Brise C200 filtert tot 243M3 per uur op een vloeroppervlak tot 30m2.

Nachtmodus

Voor op de slaapkamer, kent de Brise een nachtmodus. Zelfs al wordt er ineens relatief veel vuile lucht gedetecteerd, hij blijft op een laag tempo de lucht ventileren. Met al het gewoel in bed en de nodige scheten / slechte adem is er best werk aan de winkel. Een luchtreiniger op de slaapkamer is dus echt geen overbodige luxe.

Woon je in de stad, dan is het geen enkel probleem om de Brise op de slaapkamer te plaatsen. Woon je, zoals mij, in een dorp, is dit net even anders. In de stilte van de nacht hoor je de ventilator heel lichtjes draaien. Ben je gevoelig voor dit soort geluiden, stoort de Brise meer dan de Dyson’s doen. Maar heb je dus een lage dosis achtergrondgeluid waar je al aan gewend bent, dan valt het geluid van de Brise compleet weg. Daar is maar weinig voor nodig. De Brise levert in de nachtmodus maximaal 5 decibel aan geluidsdruk op.

Brise App

De Brise App lijkt nog een beetje zoekende te zijn naar hoe Brise zicht gaat positioneren in de markt. China is een markt van cijfertjes en grafieken. Die krijg je volop. Net als afkortingen en vakjargon. Dit mag gebruiksvriendelijker. Maar… er is prima mee te werken. En heel eerlijk, in de praktijk gebruik ik de app niet of nauwelijks. En dat heeft alles te maken met de A.I. De machine doet gewoon zelfstandig wat deze moet doen en dan is het voor mij al snel goed.

Lastig is wel dat je wordt verleid om de app met Facebook te gebruiken. Binnen het gezin kan dan maar één persoon de Brise bedienen vanaf de smartphone. Hier kan nog wat verbeterd worden. Woon je op jezelf, geen vuiltje aan de lucht 😉

Conclusie: Brise C200 Luchtreiniger

We worden ons steeds meer bewust van hoe slecht de lucht binnenshuis is. Klassieke luchtreinigers zijn enorm en een beetje dom. Merken als Dyson en Brise laten ons zien dat innoveren mogelijk is. Beiden in een compleet andere vorm en met een ander prijskaartje. Beiden met andere voor- en nadelen. Toch laat de Brise C200 Luchtreiniger zien dat je als nieuwkomer in de markt zeker kunt innoveren en ook op prijs kunt concurreren. Als je geen ventilatorfunctie zoekt is de Brise de aanrader.

Eén reactie

  1. Het lampje op de bovenkant is niet voor power zoals u zegt, maar blauw is unlocked en rood is kinderslot aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.