Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Na Huawei, ook DJI op Trump’s zwarte lijst

Na Huawei, lijkt de regering Trump opnieuw een Chinese gigant op de knietjes te dwingen. Ditmaal is het DJI, de dronebouwer die dominant is in de markt. Het merk is door de VS op de zogenaamde entities lijst geplaatst.

Door op de entities lijst te zijn geplaatst, mogen Amerikaanse bedrijven niet zondermeer technologie en licenties leveren aan een merk. Net als Huawei, is de kans groot dat DJI voor haar succes, deels afhankelijk is van Amerikaanse technologie. Denk aan mogelijke chipsets en software licenties. Die mag de dronebouwer nu niet meer in de VS afnemen.

Huawei gebeurde in 2019 hetzelfde. Die kan hierdoor nauwelijks aan chips komen voor haar apparaten en haar smartphones moeten het zonder Google Mobile Services doen. Iets waardoor de telefoons hier in Europa een stuk minder interessant zijn dan bijvoorbeeld in Azië. Het gevolg is dat de verkopen in Europa letterlijk zijn ingezakt.

De reden dat DJI op de entities lijst is geplaatst is omdat de technologie van DJI gebruikt zou zijn om de oeigoeren, een opstandige en onderdrukte minderheid in China, opgespoord zouden worden met de technologie van DJI. Iets waar de VS tegen is. Net als bij de spionage claims van de VS, heeft de VS opnieuw geen bewijs vrijgegeven.

De plaatsing op de lijst hing al langer boven het hoofd van DJI. Het merk mocht al niet meer door overheidsinstanties gebruikt worden. Hoewel DJI vanaf het begin al haar best heeft gedaan om privacyzorgen weg te nemen, lijkt de climax nu bereikt. Welke gevolgen dit gaat hebben voor het merk, gaan we de komende maanden tot jaren merken.

Dat die gevolgen groot kunnen zijn, hebben we kunnen zien aan telefoonfabrikant ZTE. Die werd vlak voor Huawei aangepakt terwijl het merk net bezig was met haar opmars naar Europa. Door de boycot van de VS ging het bedrijf bijna helemaal kapot. Ook Huawei heeft al een dochtermerk, Honor, verkocht zodat dat merk geen last meer heeft van de boycot.

Het is ook nog de vraag of de regering Biden deze besluiten zal terughouden wanneer Trump begin 2021 het Witte Huis moet verlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.