Arjan Olsder
Arjan Olsder

Apple gaat tonen welke gebruikersgegevens apps verzamelen

Onder druk van 27 internationale toezichthouders, gaat Apple in haar App Store tonen welke persoonsgegevens apps verzamelen. Zo krijgt de consument een beter beeld van waar de app bouwer toegang toe heeft.

Het is al jaren dé uitspraak die menig consument nog niet snapt. Als een app gratis is, ben jij het product. Jouw persoonsgegevens worden verkocht dan wel gebruikt om gericht advertenties te laten zien. Immers, de bouwer van de gratis app moet ook zijn kop koffie kunnen betalen. Het jammere is dat steeds meer app bouwers, steeds minder mogelijkheden geven om een betaalde versie aan te schaffen die niet jouw persoonsgegevens doorspeelt. Bovendien zien we dat ontwikkelaars van grotere apps er steeds vaker voor kiezen om ook in betaalde apps en games persoonsgegevens te verzamelen. Door inzichtelijk te maken met welke persoonsgegevens de maker van de app aan de haal kan gaan, hopen privacy bewegingen dat ontwikkelaars het gebruik van persoonsgegevens gaan minimaliseren.

Ook bij Google werkt men aan meer transparantie als het gaat om privacy in apps. Nu al geven Android gebruikers met machtigingen aan wat wel en niet mag. Maar dat is nog niet heel specifiek. De verwachting is dat Google in 2021 in het voorbeeld van Apple gaat volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.