Axa Linq
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Axa Linq kettingslot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Voelt enorm stevig aan
  • Beschermhoes voor de lak van de fiets
  • Geschikt voor verzekeringen

THE BAD

  • De hoes mag bij zo'n zwaar slot iets dikker

Net als bij een woninginbraak, gaat het er bij het voorkomen van fietsdiefstal om hoe lang een dief bezig is om jouw fiets te stelen. De Axa Linq is een kettingslot dat fietsdieven zo’n 14 seconden zoet moet houden waarmee de kans op fietsdiefstal sterk terugloopt.

Axa Linq of Axa Linq City

Van de Axa Linq worden twee uitvoeringen op de markt gebracht. De reguliere, die we hier hebben getest, en de Linq City. De Linq City is bijna hetzelfde, maar gemaakt voor 7mm schakels, waar deze 9,5mm schakels heeft. Daarmee ligt de Linq City in Axa’s safety index op 9 seconde werend tegen fietsdiefstel tegenover 14 seconden bij het model dat wij hebben getest.

Uitgepakt

Axa levert de Axa Linq met een setje van twee symmetrische sleutels en een kartonnen wikkel erom. Helemaal prima en netjes.

Axa Linq verpakking

Sleutel Service

De twee symmetrische sleutels die Axa meelevert met het slot vallen onder Axa’s sleutelservice. Het is belangrijk om de code die op de sleutels staat, ergens te noteren. Raak je ooit sleutels kwijt, kun je altijd bij Axa een nieuw setje aanschaffen. Heb je de code niet meer, mag je gaan ontdekken hoe lastig het is om dit slot open te krijgen.

Axa Linq met sleutels

Design

De Axa Linq is een slot met een haakse sluiting. Daarbij gaat de laatste schakel van het kettingslot voor een groot deel in de sluiting. Met een rolmechanisme wordt een stevige verbinding tussen de sluiting en de schakel gerealiseerd. Dit noemen ze in vaktermen een deadbolt sluiting. De laatste schakel is van een rubberen eindkap voorzien die deze gemakkelijk hanteerbaar maakt. Het slot heeft een lengte van 100 CM, daardoor je vel ruimte hebt om jouw fiets vast te zetten. Bij de Urban Drivestyle UDX eBike waarop we dit slot gebruiken, is dit door het grote frame echt geen overbodige luxe.

Axa Linq

Het slot is omwikkeld met een beschermhoes die de lak van jouw fiets en het object waar je het slot omheen legt, moet beschermen.

Veiligheid

De Axa Linq is een ART** gecertificeerd slot. Daarmee is dit slot goedgekeurd om jouw fiets mee te laten verzekeren. Het slot is ook SOLD Secure Silver gecertificeerd. Om jouw fiets veilig te houden is het slot voorzien van een boorplaat in de cilinder. Hierdoor kan het cilinderslot niet gemakkelijk worden opengeboord.

Axa Linq

 

De ervaring

Ik heb het slot nu enkele dagen om mijn fiets hangen. Door de dikke schakels durf ik voor het eerst mijn eBike veilig achter te laten. Qua bescherming van de fiets zou ik wel nog een stukje ontwikkeling willen zien. Nog een iets dikkere hoes of een beugel die je op de fiets kunt monteren om het slot in te leggen terwijl je aan het fietsen bent.

Axa Linq

Wat de hoes wel heel goed doet, is sound proofing. Je hoort tijdens het fietsen de schakels van de ketting nauwelijks rammelen. Nu zal het gewicht van de schakels daar ook echt wel aan bijdragen.

Conclusie Axa Linq kettingslot

Door haar dikte en de deadbolt vergrendeling geeft de Axa Linq mij echt een veilig en vertrouwd gevoel om mijn fiets op slot achter te laten in de stad. Het slot is lekker vlot te gebruiken en de ondersteuning voor de sleutelservice is handig. Qua bescherming van de lak van de fiets zou voor mijn gevoel nog iets meer inspanning geleverd moeten worden, maar zonder twijfel zou dat de prijs van het slot ook verder omhoog drukken. Dus deze keuze snappen we ook wel.

Axa Linq kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.