Neuralink
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Neuralink van Musk

Eind augustus presenteerde Elon Musk een werkend apparaat van tech-startup Neuralink. De Neuralink gebruikt draden nog dunner dan haren om hersenactiviteit op te vangen en zo een verbinding te maken tussen menselijke hersenen en computers. In eerste instantie is het apparaat bedoeld voor mensen met ernstig hersenletsel. De technologie moet het uiteindelijk mogelijk maken om gedachten te kunnen lezen.

Gedachten lezen

Elon Musk is voorloper op het gebied van technologische toepassingen. Door zijn bedrijf Tesla zijn veel mensen al overgestapt op elektrisch rijden en schaffen meer en meer mensen zonnepanelen aan, om nog goedkoper te ‘tanken’. Met Neuralink verlegt Musk zijn interesse naar de hersenen. Zijn bedrijf heeft al elektroden bij ratten geïmplanteerd om zo de hersenactiviteit te meten. De draden hebben slechts een kwart van de dikte van een menselijke haar.

Informatie doorgeven aan computer

De Neuralink-lezer moet de hersenactiviteit van een persoon opvangen en doorgeven aan een computer. Hierdoor is het mogelijk om een computer te bedienen met je gedachten. Er zijn al apparaten die het mogelijk maken om simpele computercommando’s met de hersenen te verzenden. Zo kon een verlamde man in 2006 al een potje Pong spelen op de computer na een paar dagen oefenen. Neuralink geeft aan een hogere bandbreedte te ondersteunen dan bestaande apparaten. Hierdoor kan er meer informatie uitgewisseld worden.

De ingreep

Eerst worden er vier gaatjes in de schedel van de proefpersonen geboord en vervolgens moet een robot de elektroden heel precies in de hersenen plaatsen. Tot op heden is dit nog complex omdat de draden door een speciale robot op precies de juiste plek gelegd moeten worden. Neuralink zegt dat de buigzame elektroden minder gevaarlijk zijn dan huidige hersenimplantaten. Het bedrijf streeft ernaar dit proces op termijn te versimpelen, zodat de operatie in de toekomst net zo makkelijk wordt als het laseren van ogen.

Brain hack

Waar Neuralink zich in eerste instantie richt op mensen met ernstig hersenletsel, is het niet ondenkbaar dat de technologie in de toekomst ook door gezonde mensen gebruikt kan worden. Zo kan het onder andere mogelijk worden om teksten te schrijven met je gedachten, zoals sms’jes en e-mails. Daarnaast opent dit andere deuren, zoals het leren van een vreemde taal door deze als het ware in je hersenen te downloaden.

Met je gedachten een computer aansturen futuristisch? Niet meer. Waar elektrisch rijden eerst alleen beschikbaar was voor de rijders met een grote portemonnee, komt binnenkort het eerste goedkope model op de markt. Op termijn kan ook Neuralink-technologie wel eens toegankelijker worden dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.