Logo GadgetGear.nl
Oppo Find X2 Lamborghini
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Deze smartphones zijn al 5G ready

Inmiddels zijn alle Nederlandse providers begonnen met de uitrol van 5G-netwerken. Het gaat om de instapversie van het netwerk, wat heeft te maken met de opbouw van 5G. Dit bestaat uit drie frequentiebanden, waarvan momenteel één door de Nederlandse overheid is geveild. Er zijn momenteel een aantal smartphones op de markt die 5G ready zijn.

Stijging dataverbruik door 5G

Momenteel is 5G nogal verwarrend, omdat er slechts één bandbreedte beschikbaar is en omdat fabrikanten vaak vergeten te melden dat er bijvoorbeeld een software-update nodig is om daadwerkelijk het razendsnelle netwerk te kunnen gebruiken. Het is onduidelijk wanneer deze update uitkomt. Ook zijn er toestellen die wel met 5G overweg kunnen, maar niet in ons land. In ieder geval is het verstandig om voor een grote databundel te kiezen als je een sim only abonnement afsluit voor een toestel dat 5G ready is, want uit een 5G-praktijktest in Australië met een LG-smartphone is gebleken dat een gemiddelde databundel voor een maand al in een uurtje op kan zijn. Dit komt niet doordat 5G meer data verbruikt, maar doordat gebruikers meer in de verleiding gebracht worden om veel meer data te gaan downloaden door de snelheid. Het gebruik van mobiele data is flink gestegen in 2020, tot meer dan 200 miljard MB in een kwartaal.

5G ready smartphones

Er zijn een paar 5G-telefoons die je nu al kunt kopen. Zo heeft Samsung diverse 5G-telefoons in het assortiment. De complete Galaxy S20-serie is al klaar voor het nieuwe netwerk. De hardware van de toestellen was hier al eerder klaar voor, maar de software niet. Nadat de S20, S20 Plus en S20 Ultra in de winkels lagen kwam de fabrikant ook met een update voor de software. Met alle drie deze toestellen kun je dus aan de slag met 5G.

De nieuwe iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn ook voorzien van 5G-technologie. In Nederland kunnen we echter nog geen gebruik maken van het razendsnelle mmWave. Dit is de snelste vorm van 5G, wat vooralsnog beperkt is tot slechts één land: de Verenigde Staten.

Niet alleen de kostbare high-end toestellen zijn geschikt voor het 5G-netwerk. Ook de OnePlus Nord kan met 5G overweg dankzij de Snapdragon 765G-processor. De prijs? Slechts 399 euro. Ook de Moto G 5G Plus van Motorola is een toestel met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dit toestel in het middensegment zorgt ervoor dat je, zoals te verwachten door de naam, onmiddellijk met 5G aan de slag kunt. Een losse telefoon kost rond de 350 euro. Dit is dus een perfect toestel om laagdrempelig kennis te maken met 5G.

Andere toestellen waarmee je op het 5G-netwerk kunt zijn:

  • Huawei P40, P40 Pro en P40 Pro Plus
  • Oppo Find X2, X2 Pro en X2 Lite
  • Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro en Mi 10 Lite
  • Samsung Note 20 en Note 20 Ultra
  • Sony Xperia 1 II
  • LG V60 ThinQ
  • Nokia 8.3 5G
  • Motorola Edge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.