Logo GadgetGear.nl
HiSilicon Kirin Chipset
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Waarom Huawei’s Kirin 9000 chipset zo belangrijk is

Huawei kondigde afgelopen week de Mate40 series aan. Inmiddels zijn we druk bezig dit nieuwe monster van een smartphone te reviewen. In het hart van het beest ligt de HiSilicon Kirin 9000. Een chipset met een bak aan innovatie.

Geen Qualcomm

De groten der aarde maken hun chipsets zelf. Dat staat inmiddels vast. Apple bouwt eigen chipsets voor iOS toestellen, Samsung maakt Exynos chipsets voor haar Galaxy S en Note smartphones en Huawei bouwt voor haar vlaggenschip smartphones haar HiSilicon Kirin chipsets. De rest van de markt maakt gebruik van de chipsets van bedrijven als Qualcomm en MediaTek.

Het zelf fabriceren van chipsets is belangrijk voor merken. Het stelt ze in staat om zich op technisch niveau echt te onderscheiden van de rest van de markt. Daarnaast levert het inkoopvoordeel op. Chipsets zitten vol technologie van anderen waar licentiekosten over moeten worden afgedragen. Wanneer je zo’n chipset koopt, betaal je overal voor terwijl je misschien niet alles gebruikt. Met een eigen chipset strip je alles dat je niet nodig hebt en daar hoef je dan ook niet meer voor te betalen.

De nanometer race

Als het gaat om prestaties en energieverbruik draait alles om hoe slim de architectuur van een chipset in elkaar zit. Ook merken als MediaTek en Qualcomm zijn daar erg goed in. De echt grote klappen worden echter gemaakt door de nanometer schaal waarop de chipsets worden geproduceerd.

Die schaal drukken we uit in nanometers of wel nm. Hoe kleiner de schaal, hoe kleiner de componenten dus hoe kleiner de stroompjes de er doorheen hoeven om berekeningen uit te voeren en hoe korter de banen zijn die de stroompjes moeten afleggen. Maar ook, hoe meer transistors (de schakelingen die het rekenwerk doen) er op een chip passen.

Huawei was met haar Kirin chipsets de eerste fabrikant die de overstap naar 7nm chipsets maakte in haar smartphones. Dit leverde meteen al flink voordeel op voor de fabrikant. De P en Note series waren dat jaar de snelste chipsets in de markt. Alle andere fabrikanten van chipsets hadden op dat moment nog maanden nodig om hun nieuwe technologie te introduceren.

Met de introductie van 5nm chipsets is de Kirin 9000 voor de verandering niet de koploper. Mogelijk hebben de sancties van de VS op dit gebied toch wat vertraging opgeleverd. Zo gebruikt Apple dezelfde 5nm schaal voor haar A14 chipset in de iPhone 12 series. Ook Samsung gebruikt 5nm technologie, maar niet in haar vlaggenschip chipsets. Samsung gebruikt de 5nm schaal voor haar midrange Exynos chipsets.

5G

Waar Huawei wel voorop loopt, is de integratie met 5G. Het is Huawei gelukt om haar Balong 5000 modem in de Kirin 9000 chipset te integreren. Met die integratie ligt de 5G snelheid van de chipset ver voor op de concurrentie.

Huawei claimt dat de Balong 5000 hierdoor 5x snellere uploads levert dan de Qualcomm X55 en 2x snellere downloads. Iets dat met name gamers enorm zal aanspreken.

HiSilicon Kirin 900 Specs

Daarnaast heeft Huawei de chipsets voor de AI, de NPU’s, aangepast. Dit zou 2.4x meer snelheid moeten opleveren in vergelijking tot de Qualcomm. Daar legt Huawei er nu drie van in de chipset. Ook biedt de chipset ondersteuning voor LPDDR 4X en LPDDR5 geheugen wat erg snel is.

Opvallend is dat Huawei wel gebruik maakt van de ARM A77 processorkernen voor het grote rekenwerk. Dit was de tweede generatie ARM processor die echt ontwikkeld is voor gebruik op 5nm schaal. Inmiddels is de ARM 78 ook beschikbaar, maar mogelijk was die tijdens het ontwerp van de chipset niet toegankelijk voor Huawei. Toch claimt Huawei ook hier 10% meer snelheid dan de Qualcomm Snapdragon 865 Plus chipset.

Ook hier weer goed nieuws voor gamers met de Mali-G78 GPU op de chipset. Deze krijgt maximaal 24 rekenkernen mee. Daarmee zou deze GPU zo’n 52% sneller zijn dan de chipset van Qualcomm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.