Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Epson ET-4750 Ecotank printer

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Voordelige inkt (Ecotank)!
 • Hoge printkwaliteit (voor een drie-kleur thuisprinter)
 • Super kwaliteit scan
 • Dubbelzijdig printen
 • ADF
 • Compacte machine
 • 250 vellen papier in lade
 • Eenvoudige installatie

THE BAD

 • Touchscreen mag groter
 • Geluid bij laden vellen papier
 • Printsnelheid 16 vellen per minuut mag sneller

Tijdens Coronatijden zien we een run op kantoorartikelen zoals printers. Mensen maken thuis hun kantoor en die home-office moet slim, efficiënt en betaalbaar zijn. Laat de Epson Ecotank ET-4750 dat nou net ook zijn! Wij reviewen deze slimme en compacte printer.

Ecotank printers zijn niet gloednieuw, maar wel de laatste ontwikkeling op printgebied. Geen dure cardridges of toners meer. Nee, flaconnen met inkt die handig, zonder te morsen vervangen worden. Een stuk voordeliger en duurzamer in gebruik.

Even een optelsommetje met goedkoop is duurkoop in het achterhoofd. Je wilt thuis een printer. Een slimme graag, die met Wifi te verbinden is en waarbij je lang kunt genieten van een portie inkt én waarbij die inkt niet te duur is. Dan moet je wel investeren in een iets hogere aanschafprijs. Een degelijke slimme printer zonder Ecotank technologie is vaak iets voordeliger in de aanschaf. De ware kostenpost, de inkt, is een heel stuk goedkoper. Wie redelijk wat pagina’s af te drukken heeft en liefst aan een hoge kwaliteit, kan niet om een ET-4750 heen. Waarom? Dat leggen we hier uit.

“Epson wil zijn klanten optimaal ondersteunen,” stelt Epson. “Mensen die niet veel printen, kunnen cartridgeprinters blijven gebruiken, maar wie meer afdrukt, kan overwegen om zich aan te sluiten bij de 40 miljoen gebruikers wereldwijd die al overgestapt zijn op EcoTank-printers. Deze printers worden geleverd met voldoende inkt om tot 14.000 pagina’s cartridgevrij te printen.”

In een notendop

Met deze 4-in-1 Ecotankprinter van Epson kan je dus de afdrukkosten gemiddeld met 74% verlagen. Naast deze lage printkosten per pagina, biedt de meegeleverde printer drie jaar aan inkt, een afdrukcapaciteit van 14.000 pagina’s in zwart-wit en 11.200 pagina’s in kleur. Dit model is uitgerust met tal van functies, waaronder Wi-Fi, dubbelzijdig afdrukken, een papierlade voor 250 vellen aan de voorzijde, automatische documentinvoer (ADF) voor 30 vellen, een faxfunctie en een hoge afdruksnelheid van 15 ppm.

Epson ET-4750

De ET-4750 wordt geleverd in een stevige doos met de printer zelf als afbeelding op de doos. Dat ziet er mooi uit, toch zou ik adviseren om bij het bezorgen van apertuur niet te shinen met een afbeelding van wat er in de doos zit. Dit om gevoelige personen niet over te halen om de doos zelf te houden in plaats van te bezorgen. Maar goed, dat terzijde.

De printer is goed beschermd. Met piepschuim aan alle kanten en het nodige tape om alle beweegbare delen op de plaats te houden. Dit tegen beschadiging van het trillen tijdens de rit. Slim Epson.

Die tape die alle onderdelen op hun plaats houden verwijder je eenvoudig, zonder lijmresten of schade. Er is een stroomkabel in de doos, een CD met software voor een PC (gebruiken we dat nog?) een duidelijk instructieboekje (erg fijn) en een dubbele portie inktflessen.

Ik volg braaf de stappen uit de handleiding omdat ik ergens een beetje nerveus ben om te zien of ik met het vullen van de inkt ga knoeien. Dit blijkt mega goed uitgedacht en kinderspel.

Ik open de printer en verwijder een kapje waaronder de reservoirs voor de inkt zitten. Deze worden allemaal beschermd door een klik systeem dat tevens een dop is voor de inkt. In de opening van het reservoir zit een duidelijk systeem waarin alleen een specifieke fles in past. De inktflacon open ik door te draaien en wanneer je de flesjes op de kop houdt lekt er niets. Er zit een druksysteem in, waarbij het flesje pas opengaat als het op de kop in het reservoir wordt geklikt. Doe je dat, dan hoor je direct de inkt langzaam in het reservoir lopen.

Na mijn eerste succesvolle inktinjectie is mijn voorzichtigheid geweken en gaan de andere flesjes er met een vaart in. Niets gemorst, geen zwarte vingers, perfect systeem.
Er blijkt wel een redelijk laagje in de flacons zitten. Dat vind ik jammer en zonder. Ook neemt het apparaat voor de eerst lichting ook een hoeveel inkt op, waardoor je reservoir (je kunt handig zien hoeveel er in zit) niet helemaal vol zit.  Als je iets vult, dan moet het vol zitten. En niet voor 85%. Gelukkig heb je een tweede set met inkt erbij gekregen en zit je voorlopig goed.

Installatie

De printer vraagt na het aansluiten in het stroom direct in welke taal en welk land hij is aangeland. Na wat extra vragen vraagt de ET-4750 of hij gevuld is, wat je allemaal kunt beantwoorden in een mooi en scherp touchscreen. Dan loopt de printer een stappenplan door waarbij je keuzes maakt over internetverbinding, waarbij ik Wifi koos en direct even een update draaide. De printer draait een testafdruk, perfectioneert het uitlijnen en je kunt zelf nog wat tweaken om jouw favoriete kwaliteit te realiseren en hij is klaar. Deze setup duurt ongeveer 20 minuten inclusief het vullen met inkt.

De PC herkent de printer bij het aansluiten direct, download automatisch de laatste stuurprogramma’s en ik heb de software CD niet hoeven gebruiken.

Gebruikservaring

De Epson ET-4750 is echt een goede printer. De snelheid is prima voor een thuisprinter, maar is bij verslagen printen wel wat langzaam. Als ik zwart-wit tekst printte, knalde ik er 15-16 pagina’s binnen een minuut uit. Dat is voor een thuisprinter prima, waar het gemiddelde bij 10 vellen per minuut ligt. Maar werk je thuis en moet je wachten dan valt het op. Vergelijken we het met andere thuisprinters, dan is de snelheid weer vergelijkbaar of scoort de ET-4750 hoger. Kleurenpagina’s waren natuurlijk iets minder snel, maar dat ligt echt aan de hoeveelheid en de grootte van de afbeeldingen.

Wanneer we andere printers testen, dan letten we op strepen in het printresultaat. Vastlopers, lawaai en printkwaliteit. Na uitvoerig testen kan ik de ET-4750 niet op fouten betrappen. Streeploos, geen vastlopers. De printer maakt relatief veel geluid. Druk je kleur af dan valt het nog mee. Het geluid zit dus niet echt in de kop, maar meer in het ophalen van het papier. Bij een groot pakket printen, kan je in je home-office echt even niet telefoneren. Natuurlijk staat je printer op kantoor ook niet naast je telefoon, maar dat is wel even een tipje als je thuis het kantoor inricht. Zet deze niet naast je telefoon.

In inktgebruik is hij echt zuinig. Dit voordeel is groter dan je misschien beseft. Een printer aanschaffen, dat is vaak niet het probleem. Maar de cartridges en toners zijn over het algemeen mega-duur. Zeker als thuisprinter is de Ecotank technologie echt een uitvinding en bespaart mega, ondanks dat de aanschaf hoger ligt.

Het display van de ET-4750 is mij iets te klein waardoor je echt met het puntje van je vinger het scherm moet bedienen. Een stylus of pennetje zou handig zijn, anders echt een groter scherm. De touch functie werkt erg nauwkeurig en ook het scrollen op het kleine schermpje werkt goed.

Automatisch dubbelzijdig printen en automatische document invoer is een luxe. Niet standaard een optie bij printers, bij deze wel en echt een gemis als je het niet hebt.

De afdrukkwaliteit is zeer goed te noemen voor een thuisprinter met drie kleuren! Duidelijk, helder, alleen het rood wijkt naar mijn mening iets af naar echt helder rood. Gebruik je veel kleur, bijvoorbeeld bij een foto, dan drukt niets door naar de achterzijde van het papier. Perfect ingesteld en erg scherp. Voor een printer met maar drie kleuren is het resultaat erg hoog in kwaliteit. Let op het is geen fotoprinter die vaak meer kleuren in zich heeft, alsnog zijn de afbeeldingen en foto’s netjes.

Het scannen werkt erg nauwkeurig. Zeer mooie en strakke scans. Snel genoeg.

Conclusie

De Epson ET-4750 is een zeer goede thuisprinter. Hij is wat duurder in de aanschaf, maar zeer voordelig als we kijken naar de echte, blijvende kosten: inkt. Het touchscreen is tof, werkt goed, maar is te klein. Dit mag groter. De machine is bij het papier ophalen iets luid. Dit mag stiller. De kwaliteit, de snelheid en opties van de printer scoren goed. Zeker als je in gedachten houdt dat dit geen fotoprinter is. En wie print er in vredesnaam de hele dag foto’s. Zoek je een snelle en kwalitatief hoogstaande printer, bomvol opties zoals automatisch dubbelzijdig printen en automatische document invoer én voordelig in gebruik, dan kan ik echt alleen maar de ET-4750 aanraden.

Eén reactie

 1. Hoi Jeroen,

  Ik heb toevallig in een filmpje gezien dat waarom het flesje bij de eerste keer vullen niet helemaal leeg gaat. Dat komt omdat de inkt eerst verdeeld moet worden in het apparaat. Heb je alle testfases doorlopen dan is het inkt niveau iets gedaald en vul je het aan met het restant. Hierna kun je in de instellingen het bijhouden van het inkt niveau even op 0 zetten dus resetten.
  Verder een mooie en uitgebreide review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.