Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Marmitek 4×1 Toslink Digital Audio Switch Connect TS41

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Werkt zeer gemakkelijk
  • Erg goede verbinding

THE BAD

  • Geen auto switching
  • Niet netjes uit het zicht te werken

Tijdens de bouw van mijn home cinema kwam ik er achter dat HDMI ARC nog lang niet op alle componenten de ideale oplossing was. Toslink was gelukkig iets dat wel alle apparaten verstaan en met de Marmitek Connect TS41 kan ik alle audiobronnen aan mijn Sonos surround set koppelen.

Unboxing

In de verpakking vinden we de Marmitek Connect TS41 samen met een adapter, handleiding en afstandsbediening.

Design

Kijken we van boven op de Marmitek Connect TS41, dan zien we rechts vier optische ingangen. Rechts zien we 1 uitgang en bovenop zien we twee schakelaars. Een power schakelaar en een schakelaar om tussen de inputs te schakelen.

Powered switch

Hoewel HDMI switches ook vaak met adapter komen, zijn die niet of nauwelijks nodig. Dit komt doordat HDMI naast een datasignaal ook stroom bevat. Vaak voldoende om zo’n switch te laten werken. Bij Toslink spreken we van een optische verbinding. Daar zit geen microwatt aan bruikbare energie op om signalen mee te kunnen schakelen. Daarom heeft deze switch wel een kleine adapter nodig.

Hoewel we snappen dat hier een adapter nodig is, missen we wel een heel belangrijk stukje comfort dat in HDMI switches aanwezig is. Namelijk dat de laatst actief geworden bron wordt geactiveerd. Je zal altijd moeten schakelen. Dit kan met de knop op de Connect TS41 of met de meegeleverde infrarood afstandsbediening.

Wie echt de boel mooi weg wilt werken, heeft ook pech. Er is geen IR verlengkabel. Doordat alle aansluitingen verdeeld zijn over de zijkanten, is het ding ook niet echt mooi om in het zicht te leggen. Dat is net jammer.

Prestaties

Zeker omdat de prestaties van de switch echt goed zijn. Op onze TV en projector hebben we geen audio shift nodig. Audio en beeld is gewoon altijd lipsync. Hoewel het gebruikte LPCM protocol niet kan tippen aan bitstream over ARC qua stabiliteit, doet deze oplossing het gewoon goed. Dolby Digital en DTS signalen worden gewoon perfect doorgegeven.

Conclusie: Marmitek Connect TS41

Er zijn niet heel veel oplossingen in de markt die kunnen wat deze Marmitek kan. Daarmee is het ideaal dat dit Nederlandse product verkrijgbaar is. Toch is het jammer dat dit kastje met al haar kabels niet uit het zicht weggewerkt kan worden. Daar ligt echt nog een kans, want iedereen die een echt mooie home cinema of cinemawall probeert te bouwen, zal tegen dit probleem aanlopen. En stiekem wil je toch helemaal niet nog een afstandsbediening erbij…

Marmitek Connect TS41 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.