Review: Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077)

Ewent EW7077 Verpakking

Met RAID kun je twee harddrives of SSD’s spiegelen aan elkaar. Valt er één uit, heb je altijd de data nog op de tweede. Het is een technologie die we doorgaans alleen in servers terugzien. Maar met de Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077) kun je zelf een externe drive met RAID opbouwen.

Unboxing

Ewent levert haar Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077) waanzinnig complete af. Zelfs met een schroevendraaier en iedere mogelijke kabel. Wanneer je deze in huis haalt, weet je dus zeker dat je niets anders nodig hebt dan twee 2,5” drives om aan de slag te kunnen.

Nog een extra compliment voor de ontwerper van de verpakking. Met een eenvoudige infographic achterop legt het merk uit hoe de verschillende protocollen werken en wat het resultaat is bij gebruik van verschillende drives.

Design

Hoewel het hier echt om een techproduct gaat, heeft Ewent er qua design wel echt iets van proberen te maken. Het is geen eenvoudige, lelijke plastic bak, maar een mooi stukje metaal voor op het bureau. Wel raar is dat de schroefgaten aan de bovenkant zijn geplaatst. Of wellicht hebben ze het logo ondersteboven gedrukt. Dat zou natuurlijk ook kunnen…

Het gebruik van metaal is ook erg slim van Ewent. Dit zorgt ervoor dat het exterieur van de drive haar warmte sneller kwijt kan, waardoor prestaties langer geborgd kunnen worden.

Het design is, op de behuizing na, schroefloos. In ons geval testen we met WD Blue SSD’s. Die schuiven we probleemloos in de behuizing.

Protocollen

Ewent is best een computer techclubje. Dat zien we terug in de opbouw van deze externe behuizing. Met een dipswitch stel je namelijk in, in welke modus de drives moeten werken. Eigenlijk zoals het vroegâh ook op moederborden en andere PC onderdelen werkte. Ik geef ze geen ongelijk. Het apparaat is immers lekker goedkoop, dus op deze manier kun je een scherpe prijs blijven hanteren. Wil je luxer, dan kun je altijd een alternatief van LaCie kopen.

Met de dipswitches kun je kiezen tussen Raid 1 (eenvoudig spiegelen van de data), JBOD (iedere drive apart), Big/Span (één grote drive) en Raid 0 (één grote drive, sneller door striping). Je kunt dus ook twee drives tot één grote drive ombouwen en dan nog bepalen wat voor jou de ideale manier is om hiermee te werken.

Aansluiten

De Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077) blijkt prima aan te sluiten via USB-C. Daarnaast levert Ewent ook een USB-C naar USB 3.0 kabel. Je kunt dus alle kanten op. Maar wat als jouw machine niet genoeg stroom kan leveren om de twee 2.5 inch drives in leven te houden? Dan zit er nog een extra, bijzondere USB-A kabel bij. Die bevat aan de andere kant een DC plug om de drive van extra stroom te voorzien. Slim!

WD Blue 4TB in de Ewent EW7077

Prestaties

De USB-C aansluiting maakt gebruik van USB 3.2 en heeft daarmee een maximale datasnelheid van 10Gb per seconde. Zou je twee snelle SSD’s in Raid 0 zetten, zou je die snelheid maar zo eens kunnen halen. In ons geval kiezen we liever veilig voor RAID 1. Daarbij wijken de prestaties nauwelijks af van de snelheid die onze WD Blue drive bij enkelvoudig gebruik heeft. Let wel, bij RAID 1 is de traagste van de twee drives bepalend voor de prestaties. Dat de algehele prestaties iets trager zijn heeft te maken met het spiegelen van de data.

Conclusie: Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077)

De Ewent Raid Dual HDD Enclosure USB-C 2.5” SATA (EW7077) is een waanzinnig handig product als je zelf, goedkoop een externe drive met dataspiegeling wilt opbouwen. Want laten we wel zijn, als jouw mooie externe drive ineens de geest geeft, wat raak je dan aan data kwijt? Ik voorspel dat we deze drive heel veel gaan gebruiken hier op de redactie.

Ewent EW7077 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ziet er heel netjes uit
  • Alle mogelijke kabels meegeleverd
  • Schroevendraaier meegeleverd
  • Zeer gemakkelijk te gebruiken
  • Ondersteuning voor alle belangrijke protocollen

THE BAD

  • Raar dat de schroefgaten bovenop zitten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ewent EW7077 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl