Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Withings BPM Core, professionele bloeddruk en hartmeting thuis

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Design
  • Gebruiksgemak
  • Nauwkeurigheid
  • Volledigheid
  • App uitwisselen
  • Meer metingen
  • Accu duur
  • Meer gebruikers mogelijk

THE BAD

Het Franse Withings timmert flink aan de weg als het om wearables voor gezondheid gaat. De BPM Core brengt de cardiometing thuis. Volledig geautomatiseerd kan de BPM Core drie professionele metingen in één handeling verrichten.

Een dik jaar geleden belandde de auteur van deze review op de cardiologie afdeling na een sportpoging die over zijn limiet ging. Het Apple horloge had op tijd gewaarschuwd voor atriumfibrillatie ofwel boezemfibrilleren. Een situatie waarbij de gemeten hartslag erg hoog is, maar de bloed doorstroming laag. Andere spieren bovenaan het hart gaan pulseren waardoor de gewone hartspier het even laat afweten. Een cardioloog kan het vast beter uitleggen. Het hart moet dan gereset wordt. Dat kan met medicatie of desnoods met defibrilleren (electro shock). Een bijkomstig risico is dat er stolsels in het bloed ontstaan met een risico op een herseninfarct. Kortom niet de situatie waar je in wilt komen. De cijfers van de hartstichting zijn duidelijk: 344.000 mensen in Nederland weten dat ze boezemfibrilleren hebben. Naar schatting zijn er daarnaast 80.000 mensen met boezemfibrilleren die het nog niet weten. Dit komt omdat de diagnose nooit gesteld is. in 2018 kwamen er per dag 97 mensen in het ziekenhuis terecht vanwege boezemfibrilleren: 54 mannen en 43 vrouwen. Het Apple horloge kan slechts bij een beperkt aantal situaties boezemfibrilleren vaststellen. De Withings BPM Core heeft bewezen dit beter en nauwkeuriger te doen.

Bloeddruk

Allereerst is de BPM bedoeld om de hartslag en bloeddruk te meten. Het product oogt als een traditionele bloeddrukband. De gebruiker kan zelf de armband om de bovenarm omdoen. Met klitteband sluit de band. Het is een handigheidje wat iedereen kan leren. De meter zit goed als het witte rondje op het hart rust en het zilver van de kolom met display en accu, onderaan zit. Door de knop aan de bovenkant in te drukken start de balg in de band zich te vullen met lucht. Je hoort het pompje zijn werk doen. En ja net als bij elke bloeddrukband; je voelt de arm afklemmen. Overigens doet de BPM Core dit lang niet zo erg als ongeoefende artsen/verpleegkundigen dit doen. Omdat het automatisch oppompt is de druk ook steeds hetzelfde. De meting vindt volgens ons omgekeerd plaats aan de traditionele meting. De band vult zich met lucht en wanneer het bloed door de aderen gaat pulseren; weet het de onderdruk en en wanneer het pulseren stopt; is de bovendruk bekend. Handmatige metingen werken andersom. Eerst zo hard mogelijk je arm afknellen; dan luisteren wanneer het pulseren begint en wanneer de flow weer normaal is. Door deze omgekeerde meetmethode is de meting ook sneller verricht. Al met al de minst vervelende bloeddrukmeting die ik ooit heb ervaren. Het is overigens opmerkelijk hoe lang het kleine apparaatje op 1 accu lading werkt. Dat pompje moet bijzonder efficient zijn. Opladen doe je met een micro USB kabel en is nauwelijks nodig. Met gemak meet je drie weken, elke dag op 1 lading.

Hartfilm

Het rondje wat op het hart rust is een digitale stethoscoop. Deze microfoon maakt een audio opname van de hartgeluiden. Doe dit overigens niet met luide muziek of veel lawaai om je heen. Dit verstoort de meting. Door met je vingers het zilveren deel aan te raken nadat de blaas is leeggelopen, start de ECG meting. Hiervoor is een driehoek/aarde van het lichaam nodig. Dat doe je door de vingers op het zilverkleurige deel te leggen en de stethoscoop op het hart te drukken. Een natuurlijke houding als je m eenmaal doorhebt. De meting toont op het display door een puls die toont. Het is onduidelijk of dit een vaste animatie is, of dat het een weergave van de feitelijke meting is. In feite doet dit er ook niet toe, omdat na afloop van de meting de feitelijke meting als ECG filmpje in de app toont. Aan het einde van de meting toont het display de boven en onderwaarde van de bloeddruk; het gemiddelde en de hartslag. Ook toont het display of de ECG afwijkingen toont.

Tijdens de test toonde daadwerkelijk het display een keer dat er tekenen van boezemfibrilleren waren. Het Apple horloge kon deze niet waarnemen. Bij een bezoek aan de cardioloog, bleek dit daadwerkelijk ook zo te zijn. Waarschijnlijk omdat ik er zo snel bij was, bleek enkel medicatie voldoende om het hartritme te herstellen. Sindsdien meet ik elke dag et de BPM Core mijn bloeddruk en hartslag en -ritme.

App

Alle data uit de Withings producten komt in een overzichtelijke app met een online dashboard. De gegevens zijn te delen als PDF met de specialist of huisarts. Het Leidsch Academisch Ziekenhuis heeft meerdere producten van Withings geselecteerd om patienten thuis hun situatie te laten monitoren. Op het PDFje voor de cardioloog stond een QR code die we natuurlijk ook hebben bekeken. De medisch specialist komt dan op een website met meer informatie over de Withings producten en een aanbieding voor de professional. Slimme marketing. Onlangs heeft Withings 53 miljoen aan kapitaal opgehaald om vooral nog meer deze professionele kant van het bedrijf te ontwikkelen.

Conclusie

De BPM Core is een prettige en betrouwbare bloeddrukmeter die tevens hartcondities monitort en waarschuwt bij mogelijke problemen. Een absolute aanrader voor iedereen die zijn gezondheid wil monitoren of vanwege sportprestaties nog meer van het eigen hartritme wil weten.

De Withings BPM Core kost 249 Euro en is online en bij Apple Stores te koop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.