Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Nieuws: Withings haalt 53 miljoen investeringskapitaal op

Withings levert een decennium producten die inzicht geven in de persoonlijke gezondheid met meetgegevens. Het begon met een weegschaal. Snel volgden een horloge, een hartslagmeter en temperatuurmeter. Inmiddels worden de producten zelfs door ziekenhuizen gebruikt voor thuismonitoring. Vandaag heeft Withings bekend gemaakt € 53 miljoen te hebben opgehaald.

Withings heeft bewezen meer te zijn dan een consumenten product. De betrouwbaarheid van de data is de basis waardoor artsen gebruik zijn gaan maken van deze gegevens. Met deze kapitaalinjectie zal Withings de business-to-business divisie Withings MED PRO wereldwijd opschalen en de ontwikkeling van de volgende generatie apparaten voor consumentengezondheid versnellen, Het is ook van plan tegen het einde van het jaar 100 nieuwe posities in de Verenigde Staten en Frankrijk toe te voegen om zijn teams te versterken die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling, verkoop en marketing.

Een decennium aan gegevensverzameling

In 2008 creëerde een kleine groep ingenieurs Withings, waarmee de eerste weegschaal ter wereld in 2009 werd gelanceerd. Het team ontdekte al snel dat het regelmatig kunnen raadplegen van informatie gebruikers een nieuwe kracht gaf: om hun gewicht te beheersen en dagelijks hun gezondheid in handen te nemen.
Tegenwoordig heeft Withings het grootste ecosysteem van verbonden, niet-invasieve gezondheidsapparatuur gebouwd door alledaagse voorwerpen opnieuw uit te vinden en ze te voorzien van nieuwe medische krachten: een weegschaal die arteriële stijfheid meet, een analoog horloge dat hartritmestoornissen detecteert, een bloeddrukmeter die klepklep detecteert hartaandoeningen en een slaapvolger onder de matras die slaapapneu detecteert. Met meer dan 45 technische patenten legt het Withings-portfolio meer dan 20 essentiële gezondheidsparameters vast, waaronder bloeddruk, ECG, gewicht, pulsgolfsnelheid, hartslag, activiteitsniveaus, slaapapneu en slaappatronen.

Patienten data voor professionals

Omdat mensen het grootste deel van hun tijd buiten de spreekkamer doorbrengen, geven gezondheidsmonitors aan huis niet alleen consumenten meer controle over hun gezondheid, maar hebben ze ook een buitengewoon potentieel voor artsen, ziekenhuizen en onderzoekers. Door op afstand en regelmatig toegang te hebben tot nauwkeurige medische gegevens, kunnen professionals meer gepersonaliseerde, intelligente en responsieve zorg bieden.

In 2019 lanceerde Withings MED PRO, een speciale business-to-business-divisie waarmee medische professionals, instellingen, betalers, ziektebeheerprogramma’s, coachingplatforms en onderzoekers gebruik kunnen maken van Withings-apparaten en data-analyse binnen hun eigen ecosystemen. Met de financiering van vandaag en tegen de huidige achtergrond van gezondheidsproblemen, breidt Withings deze divisie actief uit. Het biedt diensten en oplossingen voor patiënten en telegeneeskunde op afstand voor speciale gezondheidsprogramma’s die chronische ziekten zoals diabetes, hypertensie, hartgezondheid, slaap en gewichtsbeheer beheersen.
MED PRO ondersteunt ook academisch en farmaceutisch onderzoek, aangezien het betrokken was bij meer dan 100 klinische en academische studies door toonaangevende organisaties zoals Harvard University, Hôpital Européen Georges Pompidou, de American Medical Group Association en Scripps Health. Daarnaast is het momenteel betrokken bij een onderzoeksinitiatief met de afdeling Cardiologie van het universitair ziekenhuis van de Ludwig-Maximilians Universiteit van München, dat de binnenkort te lanceren Withings ScanWatch integreert in een COVID-19-patiëntbewakingsproject. ScanWatch kan de zuurstofsaturatie in het bloed en het hartritme volgen door middel van polsmetingen.

Nokia kennis voor betere toekomst

Korte tijd is Withings in handen geweest van het Finse Nokia. Nokia zag het potentieel van wearables en dacht met Withings in deze nieuwe markt een stevige positie te veroveren. Withings is immers marktleiders als het gaat om betrouwbare medische data apparaten voor consumenten. Helaas bleek de medische wereld iets te ver van de core business van Nokia. De oprichter van Withings kocht vervolgens het bedrijf weer terug. Aldus de huidige CEO Mathieu Letombe; “De periode onder de Nokia vleugels heeft ons veel geleerd over beheersbaar opschalen met behoud van kwaliteit. Wij kunnen nu veel grotere volumes met nog hogere kwaliteit produceren. Met dit nieuwe kapitaal kunnen we onze algoritmes nog beter maken om op basis van de gegevens voorspellingen te kunnen doen en zelfs bio-markers detecteren. Dit gaat veel betekenen voor de gezondheid van onze gebruikers”. In ons gesprek met Mathieu benadrukt de CEO dat de gebruikers eigenaar van de data zijn en blijven. Enkel geanonimiseerde gegevens worden gebruik voor de algoritmes en data wordt niet verhandeld.

“Met de hulp van Gilde Healthcare hebben we niet alleen nieuw kapitaal aangetrokken, maar ook een sterk netwerk van bedrijven waar gegarandeerd in de toekomst ook veel mooie samenwerkingen of delen van kennis zal helpen bij een stevigere positie van Withings in zowel de consumenten als professionele healthcare dataverzameling.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.