Review: EPOS | Sennheiser ADAPT 660 – Voor focus en productiviteit

Recent introduceerde Sennheiser via haar submerk Epos de Adapt 660. Een koptelefoon gericht op productiviteit. Dit betekent dat naast een degelijke performer op het gebied van geluid, de Adapt 660 ook moet presteren op het gebied van inkomende en uitgaande voice-audio.

Epos

Epos is een nieuwe onderneming welke is ontstaan uit de splitsing van de joint venture die Sennheiser en Demant sinds 2003 onderhouden hebben. Het zal de bestaande enterprise-oplossingen en gamingheadsets omvatten die dubbel gebrand zullen worden als ‘Sennheiser | Epos’ en daarnaast zullen nieuwe producten voor deze segmenten worden onder het label van Epos.

Formeel valt Epos onder de Demant Groep, waar Sennheiser zich dus alleen gaat richten op muziek georiënteerde oplossingen.

Sleutelpunten

 • Geoptimaliseerd voor voice, UC optimized en gecertificeerd voor MS Teams
 • Active Noise cancelling (ANC) via ‘EPOS AI’
 • Laadtijd: 3 uur, 15 dagen standby, batterijduur: 30 uur bedraad mét ANC, ~22 uur met bluetooth + ANC
 • Gewicht: 227 g

Uitpakken

De Adapt 660 wordt geleverd met een softcase, een audiokabel (2,5 mm naar 3,5 mm jack), de BTD 800-bluetooth-ontvanger en een micro-USB laadkabel.

Erg enthousiast van de accessoires worden we niet. Dit gaat dan specifiek over het feit dat Epos dus nog steeds kiest voor een micro-USB-laad-aansluiting in deze tijd en prijsklasse (adviesprijs € 400,-). Dit had hoe dan ook gewoon een USB-C-oplossing moeten zijn. En hoewel de softcase van een prima kwaliteit is, valt in deze prijsklasse een beter beschermende hardcase ook te legitimeren.

Ontwerp

Het ontwerp van de Adapt 660 is voor een flink deel verwant aan de eerder uitgekomen Sennheiser PXC 550-II, en niet ontoevallig zien we de nodige overeenkomsten qua specs en uiterlijkheden.

De Adapt 660 komt over als een sober ontworpen headset, gepast voor zakelijk gebruikt. Qua vorm is gekozen voor peervormige earcups die volledig in plastic uitgevoerd zijn met een zachte afwerking.

Comfort

De oorkussens voelen prima aan. We hebben het niet over een oase van comfort, maar we kunnen de Adapt 660 met gemak een hele werkdag dragen, mede door het lage gewicht.

Een opvallend detail is hoe ervoor gekozen is de scharnieren uit te voeren. Wanneer we deze bewegen in verticaal opzicht (waarmee je de druk op de voor- en achterzijde van je oren varieert) verloopt dit erg stroef. Dit is waarschijnlijk gedaan met het oog op de aan- en uitschakelaar die in het scharnier verwerkt zit (wanneer je de koptelefoon ‘plat’ draait, schakelt deze zich uit). Echter brengt dit ook een bron van discomfort omdat de earcups op deze manier zich niet op natuurlijke wijze schikken naar de vorm van je hoofd. Zoals we al aangaven, is dit geen enorm bezwaar voor het algemene comfort aangezien de Adapt 660 een hele dag gebruikt kan worden.

Een ander nadeel in het oorkussendesign is de beperkte ruimte die je oren hebben. De Adapt 660 is een over the ear hoofdtelefoon, maar zal in de meeste gevallen deels op het oor vallen.

Het gevolg van de stroeve scharnieren en het kussendesign is dat de hoofdtelefoon minder goed rond je oren sluit wat zijn effect heeft op de passieve noise cancelling, wat op zijn buurt weer de ANC-ervaring gecompromitteerd. Door de headset handmatig wat bij te stellen is dit wel op te lossen.

De hoofdband is goed gevoerd en zorgt voor een prettige druk rond je hoofd.

Bediening

De Adapt 660 laat zich bedienen middels gestures aan de rechter earcup. Middels naar boven en naar beneden swipen bedien je het volume terwijl met een swipe naar voren en achteren je muziek kan skippen of de microfoon gemute en unmute kan worden. Via verschillende manieren van tikken op de earcup heb je toegang tot verschillende functies, van het even uitschakelen van de ANC om bijvoorbeeld met mensen om je heen te spreken en de batterijstatus tot gesprekscontroles.

ANC-switch,Teams/paringknop, niet-brandende batterij-inducator, microSD-laadingang, 2,5 mm audio jack-ingang

De koptelefoon heeft twee knoppen, een paring/Teams-knop (waarmee Microsoft Teams opgestart kan worden als gebruik gemaakt wordt van de meegeleverde BTD 800-bluetooth dongle) en een schuifknop waarmee de ANC gevarieerd kan worden; uit, adaptive en maximum.

Sennheiser Smart Control

Voor de adaptive stand kan in de Sennheiser Smart Control-app ingesteld worden hoe zwaar je de ANC wil laten werken. Voor iemand voor wie de ANC misschien te veel druk op de oren doet ervaren, of gewoon wat meer van de omgeving wil horen dan de maximale ANC-stand toestaat, kan dit een handige instelling zijn.

De Smart Control-app stelt je tevens in staat om te kiezen uit vijf geluidsprofielen. Neutral biedt een geluid met een neutraal signatuur. Club, voor een geluid met meer dynamiek waarmee bepaalde delen in het bereik meer benadrukt worden. Met het Movie-profiel krijg je een meer ruimtelijke ervaring. Speech is een handig profiel voor het luisteren van podcasts en andere spraak-video waarin het geluid minder goed geregeld is en de ervaring beter wordt door het wegdraaien van het laag. Tenslotte hebben we het Director-profiel waar je specifieke aanpassingen kunt instellen. Waarom Sennheiser niet gewoon (ook) een equalizer beschikbaar stelt is iets dat je je kan afvragen.

De keuzes die gemaakt zijn voor de verschillende profielen (of eigenlijk alleen movie, club en speech, aangezien die echt gericht zijn op specifiek gebruik) kunnen we ons prima in vinden.

Overige opties gaan over gespreksgerelateerde zaken die de gesprekservaring beter kunnen maken en de optie ‘Smart Pauze’ waarmee bij het afzetten van de headset de afgespeelde content automatisch pauzeert.

Connectie

De connectie is zeer stabiel te noemen. Bij het inschakelen van de Adapt 660 zijn we binnen enkele seconden verbonden met zowel onze testtoestel als onze PC via de BTD 800-dongle (multipoint). De AptX low Latency-implementatie betekent in het geval van de Adapt 660 dat we daadwerkelijk videocontent kunnen kijken zonder merkbare lag. De antenne van de Adapt 660 reikt niet overdreven ver in combinatie met de BTD 800-dongle. Een paar gips muren zorgen al voor de nodige storing. Wellicht dat het aantal 2,4 GHz signalen op de testlocatie wat invloed hadden.

Batterij

De batterijduur van de Adapt 660 bedraagt 30 uur wanneer we de headset bedraad gebruiken met ANC ingeschakeld. Gebruiken we de headset via bluetooth, dan komen we op ongeveer 22 uur (volume op ongeveer 50 procent).

Nemen we de invloed van de microfoon mee, dan wordt de batterijduur drastisch lager. We hebben de gebruiksduur lastig kunnen testen, maar laten we zeggen dat als je een urenlange Zoom-borrel aangaat, je vooraf er maar even voor moet zorgen dat je headset opgeladen is.

Als standby-tijd wordt door Epos 30 dagen overlegd, terwijl de Adapt 660 zich in 3 uur laad opladen.

Geluid

De Adapt 660 (we nemen het neutrale geluidsprofiel als uitgangspunt) brengt zeer prettig geluid voort. Er is gekozen voor een daadwerkelijk neutraal signatuur wat logisch is gezien de richtmarkt. Uw reviewer test headsets graag met wat ingewikkeldere nummers uit het new jack swing en new wave genre met wat drukkere instrumentals en vocals met veel overlap en variatie. De open soundstage van de Adapt 660 zorgt ervoor dat alles ordelijk overkomt en goed te horen is. Elke beat en iedere variatie lijkt de nuance op de juiste manier te raken en nergens lijkt de Adapt 660 in de problemen te komen.

Wanneer we wat vocal heavy nummers proberen blijft de Adapt 660 ook prima in orde. We krijgen een eerlijke presentatie van wat een nummer moet zijn terwijl een bepaalde vanuit het nummer natuurlijke dynamiek ook in orde blijft.

Het enige punt dat misschien ietwat een zwakte is gaat over de basweergave. Wanneer we het over de subbas-regionen hebben, worden deze door de Adapt 660 eigenlijk niet geraakt en we missen we over het algemeen detail.

Al met al is het geluid te omschrijven als een eerlijke en gecontroleerde presentatie van muziek. Houdt je van wat meer dynamiek, of ben je een bass head, is de Adapt 660 niet wat je zoekt. Met het ‘club’-geluidsprofiel krijg je weliswaar wat meer dynamiek en worden bepaalde tonen benadrukt voor een meer levendige ervaring, wat voor sommige gebruikers een oplossing kan zijn voor het ontbreken van dynamiek. Je hebt het echter niet over een ervaring die gelijkwaardig is aan wat diverse andere koptelefoonopties in deze prijsklasse bieden die van nature al meer dynamische getuned zijn. Wij prefereren hoe dan ook de eerlijkheid van het neutrale profiel.

Active Noise Cancelling

De ANC wordt geregeld door vier adaptieve microfoons die de omgeving monitoren waarop het tegengeluid gebaseerd wordt. Ook windruis is rekening mee gehouden. In de praktijk werkt de ANC best redelijk. Het is niet de best presterende implementatie die we tegengekomen zijn, maar zit net onder de toppers. De prestaties zijn in de praktijk redelijk vergelijkbaar met de ANC-prestaties van de eerder geteste Sony WH-XB900N.

Microfoon

De microfoonimplementatie in de Adapt 660 bestaat uit een construct van drie microfoons die geregeld worden via een machine learning-construct dat de naam ‘Epos AI’ meegekregen heeft. Dit zou moeten zorgen voor een hoge uitgaande voice-kwaliteit.

We hebben de Adapt 660 gebruikt via meerdere voice- en videobeldiensten en kunnen op basis van opnames en feedback van gesprekspartners zeggen dat de voiceprestaties van de Adapt 660 inderdaad indrukwekkend zijn. Een externe microfoon lijkt op deze manier totaal niet nodig te zijn.

Wanneer we tijdens de gesprekstests wat storing laten optreden op de achtergrond, merken we wel aan de voice dat de ANC zijn werk aan het doen is. We horen dan wat ruis rondom de voice. Ter illustratie, we tellen tot 30, waarbij we om de 5 seconden een airco inschakelen: _________________ l _________________ l _________________ l _________________ l

Je hoort steeds bij de tweede 5 seconden dat er enige ruis rondom de spraak optreedt. Ter vergelijking een losse microfoonoplossing zonder ruisonderdrukking: ____________________ l _________________ l ____________________ l _________________ l 

Kortom, het is te merken dat de Adapt 660 duidelijk werk maakt van achtergrond geluid en het compenseren hiervan (ondanks dat de algemene kwaliteit van de losse microfoon natuurlijk wel beter is).

Maak je de achtergrondruis meer gevarieerd, dus bijvoorbeeld een zeer druk kantoor (nooit op een kantoor geweest waar het zo luid en druk is als de simulatie die we gebruikt hebben, maar goed, het was aardig testmateriaal), dan is het verschil klein tot afwezig. Van invloed is uiteraard ook de richting waarin de losse microfoon gericht is waardoor het kantoorgeluid eerder als een soort generieke ruis over komt; eerst de Adapt 660 met gesimuleerde kantoor-achtergrond:_________________ l _________________ l ______________________________________________________ l _________________ l 

Dan de losse microfoon (niet letten op de hamerende buren ;)):________________ l _________________ l____________________ l _________________ l ____________________ l _________________ l 

 

We zijn zeer onder de indruk van de microfoonprestaties van de Adapt 660, aangezien we het hebben over een oplossing welke volledig in een koptelefoon verwerkt is en werkt via bluetooth. Epos bewijst dat ze met deze uitvoering iets hebben voor een zakelijke omgeving prima overlegd kan worden als een oplossing met een meerwaarde.

Conclusie

Dus Epos ADAPT 660…. Mooi geluid, prima comfort, prima ANC, goede microfoon en dit alles verpakt in een passend uiterlijk voor de beoogde omgeving.

De adviesprijs van de Adapt 660 is op het moment 400 euro. Gaat het je puur om de audio, dan valt aan te raden verder te kijken. De Adapt 660 gaat echter om meer dan alleen het geluid. Er zijn niet veel headsets die de voice-kwaliteit bieden van de Adapt 660 als volledige bluetooth oplossing. Optimalisatie voor UC-oplossingen en Microsoft Teams en Skype for Business zorgt ervoor dat de Epos een gegarandeerde oplossing biedt voor zakelijke inzet en compatibiliteit met softphone-oplossingen.

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Transparant, helder, dynamisch geluid
 • Active Noise Cancellation
 • Goede geluidsprofielen
 • Comfortabel
 • Microfoonprestaties

THE BAD

 • Laden via micro-USB
 • Softcase in deze prijsklasse is karig

2 reacties

 1. @Rajesh Chaitram: Mooie uitgebreide review van deze koptelefoon.

  Met de beschreven aandachtspunten (micro-USB laadaansluiting, bassweergave en batterijduur) vraag ik me af of het vanuit prijs/kwaliteit oogpunt verstandiger is om terug te vallen op de EPOS ADAPT 360 variant? Deze koptelefoon heeft met 46 uur zelfs een langere batterijduur , omdat geavanceerde EPOS AI en Assistant Integration ontbreken.

  Ben benieuwd of GadgetGear.nl ook de mogelijkheid krijgt om deze koptelefoon te testen op korte termijn. Dan kan de balans beter worden opgemaakt…

  1. Dank!
   Of we de 360 kunnen reviewen hangt er een beetje vanaf. Momenteel is het ontzettend druk met andere projecten. Maar ik houd hem in mijn achterhoofd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.