Review: Sony WH-XB900N; Bass Heavy Active Noise Cancelling

Recent introduceerde Sony de WH-XB900N, een bass-heavy koptelefoon met active noise-cancelling. We kregen een exemplaar toegestuurd en keken ernaar.

Key points

 • Bass-heavy signatuur
 • Active Noise Cancelling
 • Touch-besturing aan de oorschelp
 • Quick attention modus
 • 30 uur gebruiksduur

 

Benaming

Eerst even iets over de benaming. Deze koptelefoon is gericht op een zeer brede markt, dus je zou zeggen dat een sterke benaming zijn waarde zou hebben.

We vragen ons af wat het idee van Sony precies is met benaming van hun koptelefoons aangezien de huidige strategie de herkenbaarheid niet ten goede komt. Waarschijnlijk is de naam van de XB900N gebaseerd op de naam van de 1000X-serie en is het idee om aan te geven dat de XB900N er net onder zit. Echter reviewden wij in het verleden de oudere MDR-XB950N1. De MDR-indicatie (Micro Dynamic Receiver) is vervangen voor ‘WH’ (Wireless Headphones), maar wordt in de volksmond nimmer gebruikt. Dus in de praktijk gaat het dus over een hoger nummer voor een ouder model (en dan hebben we het niet eens over het feit dat jaren terug er ook een MDR-XB900 was die hier nooit uit kwam en dat de (WH-)H900N h.ear on 2 ook nog altijd gevoerd wordt).

Ontwerp

Sony XB-serie

Sony’s bassheavy XB-serie gaat inmiddels al een flink aantal jaren terug. Over de tijd hebben we verschillende ideeën de revue zien passeren over wat een XB-koptelefoon nu precies moest zijn qua uiterlijk en wat voor signatuur eraan meegegeven dient te worden. Met de XB900N (de naam die we in deze review zullen aanhouden) lijkt Sony een richting op te gaan waarbij het een goedkoper en bassbeavy alternatief moet zijn voor de 1000XM3.

Uiterlijk en Bouw

De XB900N heeft een bekend uiterlijk en lijkt afgezien van het materiaal waar de koptelefoon uit vervaardigd is op de bekende 1000X-serie gebaseerd te zijn. Sony gebruikt voor de bouw XB900N een lichtgewicht type plastic dat het gewicht van de koptelefoon zeer laag houdt met 254 gram. Het plastic heeft een bepaalde textuur meegekregen dat prettig aanvoelt. De hoofdband is aan de bovenzijde enigszins flexibel en uitgerust met padding. De enige vorm van branding waar Sony zien we aan weerszijden van de band. Het verstelconstruct is deels van metaal en voelt aan als een standaard oplossing. Weinig mis mee, ‘if it ain’t broken, don’t fix it’.

Voor de oorkussens is memoryfoam toegepast en samen met de zacht-aanvoelende lederen afwerking voelen deze zeer prettig aan. Doordat de bouw van de XB900 redelijk flexibel is, drukken de oorkussens niet te strak tegen de oren aan.

De oorschelpen kunnen plat en daarnaast vouwen ze ook naar binnen wat de portabiliteit ten goede moet komen. Sony levert ook een draagzakje mee. Deze is stevig uitgevoerd en aan de binnenzijde met velour afgewerkt, maar is toch een downscale ten opzichte van de hard-case die je bij de 1000X-serie krijgt. Gezien het prijsniveau van de XB900N (adviesprijs bedraagt €250,-) misschien een beetje jammer. We hadden graag gezien dat Sony op zijn minst voor bijvoorbeeld een reis-etui gekozen had. Verder worden een USB-C en een aan één zijde gehaakte 3,5 mm jack audiokabel meegeleverd die beiden branded zijn met een Sony-logo en om onduidelijke reden ook het land waar het geproduceerd is (China).

Wanneer we de bovenzijde van de oorschelpen bekijken zien een rooster, waarschijnlijk gericht op het verbeteren van de bas-weergave. Leuk uiterlijk accent is dat ze voor het rooster een lichtere kleur gekozen hebben die gelijk is aan cover van de drivers de binnenzijde van de oorschelp.

De gesturebediening gebeurt aan de rechterschelp. Als we de linker oorschelp bekijken, zien we de standby-knop, led-indicator en custom-knop. Daarnaast zien we de  3,5 mm jack-aansluiting voor de audiokabel en de USB-C-ingang voor het opladen. Verder zien we de NFC-indicatie. Op beiden oorschelpen zien we een microfoon die o.a. gebruikt wordt voor de active noise cancelling.

 

Gebruik

Comfort

De XB900N is alles bij elkaar een zeer comfortabele koptelefoon die je makkelijk uren achter elkaar op kan houden. Het lichte gewicht, de flexibele bouw die ervoor zorgt dat de zachte oorkussens niet te hard tegen je oren duwen, de goede padding in de hoofdband. In termen van comfort zijn er goede keuzes gemaakt. De oorkussens kunnen in warme omgevingen na verloop van tijd misschien iets te warm aanvoelen omdat het leer niet bepaald ademend is. Tegelijkertijd zorgt de goede afsluiting van de oorkussens wel voor een effect van passieve onderdrukking van omgevingsgeluid wat waarschijnlijk niet het geval was geweest wanneer voor een meer ademende oplossing gekozen was.

Bediening

Ook een goede keus van Sony naar onze mening is de toepassing van slechts twee knoppen die op de linker oorschelp zitten; de powerknop en een custom-knop die via de app naar wens ingesteld kan worden voor het in/uitschakelen van de active noise-cancelling (ANC) of het raadplegen van Google Assistent of Amazon Alexa. Met een korte druk op de standby-knop kan een indicatie gekregen worden van wat de overgebleven batterijduur is in percentages.

De XB900N beschikt over gesturecontrols aan de rechter oorschelp waarmee gesprekken en muziek bediend kunnen worden (volume, skippen, afspelen, pauzeren). Ook is er wat Sony de ‘Quick Attention’-functie; door de hand op de rechter oorschelp te houden wordt volume en de ruisonderdrukking meteen verlaagd zodat de omgeving gehoord kan worden. Handig om bijvoorbeeld even te luisteren of er inderdaad naar je geroepen wordt bijvoorbeeld.

Connectie

Pairen van de XB900N gaat zonder enig probleem via zowel NFC als via de reguliere bluetoothwijze. Er wordt gewerkt met bluetooth 4.2 wat misschien enigszins onverwacht is voor een koptelefoon uit deze prijsklasse zo diep in 2019. Een beperking vorm het echter niet. We hadden nimmer last van connectieproblemen en de XB900N ondersteunt naast de standaard protocollen ook aptX, aptXHD en Sony’s eigen LDAC.

Het kijken van video gaat prima. We hadden zo goed als geen lag bij het kijken van video terwijl we via bluetooth verbonden waren.

Batterijduur en opladen

Sony claimt een batterijduur van 30 uur met ANC ingeschakeld. Met onze test op half volume gingen we daar makkelijk overheen met meer dan 35 uur. Kortom, de belofte lijkt makkelijk gehaald te worden. Het opladen duurt vrij lang: vier uur (van 0 tot 100%). Wel ondersteunt de XB900N snelladen. Met 10 minuten snelladen kan de XB900N een uur vooruit.

Headphones app

Sony noemt de haar koptelefoon app simpelweg ‘headphones app’. We hadden liever ‘sony’ in de naam verwerkt gezien zodat het gewoon duidelijk is met welke app je te maken hebt. Zeker wanneer je meerdere koptelefoonapps gebruikt, is dit wel zo handig.

Met de app kunnen verschillende zaken ingesteld worden.  Met de adaptive geluidsregeling kan afhankelijk van wat de app denkt dat je doet de active noise cancelling ingesteld worden met bijbehorende intensiteit van de ANC en stemfocus langs 4 modi (die naar voorkeur aangepast kunnen worden). In de ‘openbaar vervoer-stand’ staat de ANC op maximaal en wordt omgevingsgeluid dus zo veel mogelijk weggefilterd. In de ‘rennen-stand’ staat de ANC op het laagst (dus omgevingsgeluid wordt maximaal doorgelaten). Ook in de ‘stilstaan-stand’ staat de ANC op zijn laagst, maar is het verschil met de ‘rennen-stand’ dat er de focus op stemgeluid ingeschakeld staat, wat waarschijnlijk zo werkt dat een specifiek deel van de tonen makkelijker toegelaten worden. In de praktijk werkt het in ieder geval. Voor de ‘wandelstand’ kiest de app voor een middenweg qua intensiteit van de ANC.

De controle van de geluidspositie geeft je de mogelijkheid om de geluidspositionering aan te passen. Het is niet van het niveau die we via bepaalde PC-opties krijgen, maar het werkt best aardig.

Surround (VPT) betreft een instelling waarmee het moet lijken dat de audio in een specifieke virtuele omgeving wordt gespeeld (club, concert, etc). We komen het al jaren tegen in de koptelefoon app. Of iemand het daadwerkelijk gebruikt weten we niet, maar we nemen aan dat er enig marktonderzoek achter zit en er mensen zijn die er waarde aan hechten.

De app biedt verder nog instellingen voor DSEE (waarmee geluid van bestanden met lage kwaliteit verbeterd kunnen worden), het wijzigen van de functie van de custom-knop (reeds besproken), automatisch uitschakelen en de taal van de melding en spraakgids. Ook is er een equalizer-setting waarin verschillende modi (levendig, enthousiast, stem, etc.) alsmede twee custom modi geconfigureerd kunnen worden. Ook de clearbass-functie kan hier los aan en uitgezet worden. De standaard modi zijn prima keuzes voor gemaakt en het de ervaring van bijvoorbeeld het luisteren van een podcast wordt met de stem-modus daadwerkelijk verbeterd. Zeker met een bass-heavy koptelefoon is een dergelijke modus geen overbodige luxe.

Via AptX(HD) en LDAC is de gebruiker gebonden aan enkel het kunnen aanpassen van de ANC-settings. Pas je de overige zaken aan, geeft de app opmerkelijk genoeg aan dat overgeschakeld dient te worden naar SBC. Waarom de connectie niet stabiel genoeg geacht wordt via de audiokwalitatief betere bluetooth codecs is ons een raadsel. In LDAC en AptXHD modus hebben we nimmer last gehad van enige vorm van storing.

 

Geluid

Allereerst: De XB900N is ontworpen als een bass-heavy koptelefoon dus dat is het gegeven waar het signatuur onderhevig aan is.

We merken dat Sony er duidelijk in geslaagd is een dynamisch signatuur te verzorgen waarin de bas flink doorkomt. Anders dan we meenden bij de MDR-XB950N kent de WH-XB900N veel minder het probleem dat alles in het laag een soort van rommeltje wordt. De beats komen duidelijk door, maar toch met een prettige klank en overige lage tonen blijven redelijk van elkaar te onderscheiden. Uiteraard zijn er wel compromissen die komen met een bassheavy koptelefoon en gaat het overdrijven van de bas natuurlijk wel gepaard met het gemis van enig detail.

De middentonen komen op de juiste manier door en kennen niet het probleem van het detailverlies in het laag. Zowel instrumenten als vocals klinken zoals je wil, hoewel het bass-heavy signatuur ook op het laag-midden zijn effect heeft, inclusief het feit dat bepaalde details misschien niet verloren gaan, maar wel met wat meer moeite onderscheiden kunnen worden. De hoge tonen hebben we weinig over te klagen, kijkende naar wat de XB900N als koptelefoon moet zijn.

Microfoon

De microfoon is gewoon in orde. Niets bijzonders qua geluidskwaliteit, het is zeker niet beter dan je met een telefoon zal hebben, maar voor een koptelefoon best aardig en beter dan gemiddeld. We konden met de XB900N prima langere gesprekken voeren en goed verstaanbaar zijn voor de gesprekspartner aan de andere kant.

Active Noise Cancelling

We spraken in deze review meermaals over de ANC. Maar hoe goed werkt deze nu werkelijk? Gemiddeld. Dat is hoe we het zouden benoemen. Het staat zeker niet op het niveau van de 1000XM3 of de voorgangers (we hebben ervaring met alle drie de iteraties van de 1000X en de voorganger MDR-1RNC), maar het vormt een degelijke oplossing die de omgeving wel degelijk wegfiltert.

Conclusie

Al met al kunnen we best enthousiast zijn over de WH-XB900N. Het is een degelijk presterende koptelefoon voor mensen die naar een bass-heavy optie zoeken; de bas wordt flink overdreven terwijl overige tonen aardig in orde blijven. De koptelefoon zit erg comfortabel en de gesture controls werken zoals ze moeten werken. Ook de bouwkwaliteit is in orde.

Enig twijfel hebben we bij de prijs. Sony rekent als adviesprijs 250 euro. Natuurlijk is de bass-heavy XB900N niet een alternatief voor de met een meer serieus (doch dynamisch) signatuur uitgeruste 1000XM3. Maar in termen van afwerking, algemene geluidskwaliteit, betere ANC en meegeleverde case biedt de grote broer wel aanzienlijk meer voor niet heel veel meer geld, zeker als we naar niet-adviesprijzen kijken. Ergens bekruipt ons dan het gevoel dat het eea uit verhouding is.

Ondanks dit, blijft de XB900N een prima koptelefoon voor de bas-liefhebbers met een hoop praktische features waar iedere gebruiker wel van profiteren kan.

Sony WH-XB900N kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Combinatie bass-heavy en toch degelijk geluid
 • AptX(HD) en LDAC
 • Active noise cancelling
 • Gesture controls
 • Comfort

THE BAD

 • Geluidsinstellingen die terugschalen naar SBC-codec vergen
 • Geen case meegeleverd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sony WH-XB900N kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl