Logo GadgetGear.nl
5G in Nederland
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

5G staat aan, wat is de impact voor jou!?

Het is zover. Menig techlover kijkt uit naar de activatie van 5G in Nederland terwijl menig pyromaan niet meer weet bij welke mast hij moet beginnen. Wat is de impact van 5G in Nederland nu KPN, Vodafone en T-Mobile hun netwerken sinds vandaag aanzetten?

VodafoneZiggo had al 5G, maar nu echt

Hoewel T-Mobile en Oppo al vroeg aan het testen waren in Nederland, was VodafoneZiggo de eerste die grootschalig 5G aanbood. Nog voor de zenderveiling van afgelopen week. Echt 5G was dat overigens niet. Het was 5G over het 4G netwerk. Hierdoor zagen de Vodafone gebruikers wel 5G connectiviteit op hun smartphones, maar waren de prestaties niet zo heel spannend.

Met het afronden van de frequentieveilingen, kan Vodafone ook eindelijk 5G op de 700MHz band gaan aanbieden. Ook dat zal nog niet leiden tot de enorme snelheden die bij 5G horen. Daarvoor is de 3,5GHz band nodig. Die is echter door defensie in gebruik voor het afluisteren van andere landen. Pas in 2022 zal die band worden geopend voor de belastingbetaler. Dan ga je ook echt dé grote snelheidswinst van 5G ervaren.

Met deze stunt heeft Vodafone wel het grootste 5G netwerk van het land. Het heeft namelijk een dekking van 80%. De uitrol van het snellere 5G op 700MHz zal gefaseerd worden gedaan op basis van het gebruik en de behoefte van de Vodafone beller.

T-Mobile start in Den Haag

T-Mobile deed afgelopen jaar al wat tests met 5G en start de uitrol nu echt in Den Haag. Daarna gaat het netwerk snel verder met de uitrol. Doelstelling van T-Mobile is om dit jaar al landelijk dekkend te zijn.

KPN start in de randstad

KPN start iets groter. Daar dekken ze nu een groot deel van Amsterdam, maar ook Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Hoewel KPN groter start dan T-Mobile, verwacht KPN pas volgend jaar landelijk dekkend te zijn.

Wat gaat 5G betekenen voor pyromanen?

Afgelopen maanden hebben pyromanen uit vrees voor 5G, heel wat 4G zendmasten in brand gestoken. Het goede nieuws is dat ze nu daadwerkelijk kunnen doen wat ze dachten te doen. Het slechte nieuws is dat we vanuit de redactie ook echt wel de nodige uitgebrande zendmasten verwachten. Het gevolg is niet zo zeer dat ze de uitrol remmen, maar wel nooddiensten blokkeren. Bovendien is er nog steeds geen bewijs dat 5G daadwerkelijk problemen oplevert voor de gezondheid van mens en natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.