Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sitecom USB-C Multiport Pro Dock; de allesaansluiter

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • heel veel poorten
  • plug en play
  • solide ontwerp
  • mooie afwerking
  • voeding doorgifte
  • stevige plaatsing
  • prima onder laptop

THE BAD

Wie een nieuwe MacBook Pro of Chromebook gebruikt kent t probleem. Enkel een USB-C aansluiting is onvoldoende in de praktijk. De Sitecom USB-C Multiport Pro moet uitkomst bieden.

USB was ooit een uitkomst. Wie al wat langer meedraait in de ICT (zoals auteur) heeft kasten vol met oude kabels liggen. De USB standaard hielp enorm om de uitwassen aan verschillende stekkers te voorkomen. Apple is altijd eigenwijs geweest en had altijd wel weer andere kabels. Met USB was er voor het eerst een kabelstandaard die ook met Apple producten communicatie regelde. USB-C is een mega stap voorwaarts in hoeveelheid data toepassingen en voeding mogelijkheden. Apple heeft nog hun eigen Thunderbolt3 aansluiting die deels compatibel is met USB-C.

De USB-C aansluiting op telefoon, laptop en computer maakt veel andere poorten overbodig. Helaas betekent dit ook dat veel producten geen andere aansluitingen meer hebben. Mijn 2019 MacBook Pro en 2020 Asus Chromebook hebben enkel USB-C aansluitingen. Maar hoe nu een tv, printer, netwerk of andere zaken aan te sluiten. Daarbij ontbreekt bij de Apple laptops ook nog eens een kaartlezer. Onhandig in de praktijk, dus iedereen die met zo’n product werkt is vast al op zoek gegaan naar een usb-c hub. Die variëren enorm in mogelijkheden en prijs. Heb je eindelijk jouw ideale laptop gevonden, dan moet je op zoek naar een goede hub om sd kaarten uit te lezen, schermen aan te koppelen en misschien zelfs nog aan een ethernet netwerk te koppelen. Die zoektocht heb ik kunnen beëindigen met de Sitecom Multiport Pro Dock en een ander product waarover later meer.

Multiport

De Sitecom Multiport is een echte alleskunner. Allereerst krijg je drie ouderwetse USB 3.1 Type-A poorten. Ouderwets qua vorm, modern in snelheid. Omdat je door t aansluiten van de Multiport een poort opoffert op je laptop, is het handig om te weten dat je de voeding die normaal in de laptop gaat, nu direct in de Multiport kan. De stroomvoorziening gaat dan ook via de Multiport naar de laptop. Super handig. Daarnaast heeft de Multiport twee HDMI 1.4 poorten; een VGA aansluiting; een RJ45 Ethernet poort; een SD kaartsleuf en een slurfje voor micro-sd kaartjes en last but not least een 3.5 mm minijack audiopoort. Met de RJ45 poort kun je verbinding maken met een bekabeld Gigabit netwerk op volledige bandbreedte. Dankzij de 100W USB-C Power Delivery poort kun je een notebook zelfs opladen via de dock. De 2 HDMI-poorten bieden 4K Ultra HD en de VGA-poort levert 1080p Full HD. Zo kan je dus drie beeldschermen aansluiten. De CN-389 USB-C Multiport Pro Dock is volledig Plug & Play, wat betekent dat er geen driver software geïnstalleerd hoeft te worden. Heerlijk!

Design

De Multiport Pro Dock lijkt ontworpen voor een 13 inch MacBook Pro. De foto rechts is een grotere macbook op de multiport. De dock past er perfect onder. De rubberen voetjes zorgen dat de dock stevig staat. Aansluiten van kabels betekent dat je die er gewoon in kan steken zonder dat het hele zaakje gaat verschuiven. Enkel wanneer je veel kracht moet zetten, dan moet je t dockje wel even vasthouden. Het ontwerp is zo gemaakt dat het ook omgekeerd gebruikt kan worden. Dat betekent met de USB-C aansluiting rechts of links op de laptop. Het materiaal past naadloos bij de SpaceGrey MacBooks. De Sitecom Multiport Pro werkt lekker en probleemloos. Ook de sd kaartjes steken er lekker in. Met een veertje komen ze ook weer los. Geen gefriemel zoals we bij andere doekjes gewend zijn. De Multiport Pro is wel ontworpen om lekker op z’n plek te blijven. In de praktijk neem ik voor mobiel gebruik een ander mini hubje mee. Die neemt minder ruimte in mijn tas in beslag. Overigens is de hellinghoek die ontstaat door de Multiport Pro Dock onder de laptop, eigenlijk zelfs een prettige. Een onverwacht extra verkoopargument voor Sitecom. Door de plaatsing onder de laptop heb je ook nog eens extra koeling en een volledig vrij bureaublad.

Conclusie

De Sitecom CN-389 USB-C Multiport Pro Dock is een alleskunner. Van alle multiports is dit de usb-c hub waar ik steeds op terugval omdat er gewoonweg alles op aan gesloten kan worden. Probleemloos zonder drivers of ander gedoe. De Sitecom Multiport Pro Dock is een absolute aanrader voor thuis of op kantoor.

De CN-389 USB-C Multiport Pro Dock kost ongeveer 139 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.