Arjan Olsder
Arjan Olsder

Free@Home ondersteunt Miele en (misschien) Google Assistent

De afgelopen Jaren hadden we het idee dat het Free@Home platform van Busch-Jaeger op sterven na, dood was. Slecht bereikbare support, Mozaiq, de stichting die moest zorgen dat het platform met vanalles zou gaan samenwerken, ging failliet. Het was niet zo veel meer. Maar nu maakt Busch-Jaeger toch stappen met het platform.

Miele

De eerste samenwerking is een opvallende. Samen met Bosch-Siemens Huishoudelijk (BSH), was er al een samenwerking om HomeConnect apparaten met Free@Home te koppelen. Nouja, dit werkte niet echt door het disfunctionele Mozaiq.

De liefde voor BSH lijkt bekoelt, dus duikt Busch-Jaeger (onderdeel van ABB) met Miele in bed. Je kunt met jouw Free@Home wandschakelaars dus Miele apparaten aansturen, maar Miele apparaten kunnen bijvoorbeeld ook jouw verlichting aansturen. Of andere apparaten die aan jouw Free@home systeem zijn gekoppeld.

Google Assistant

Busch-Jaeger was er vroeg bij met de ondersteuning van Amazon Alexa. Die is heel groot in Duitsland, waar de ontwikkelaars zitten. Hoewel Amazon in Nederland ook Alexa speakers verkocht, werd de Free@Home skill nooit vrijgegeven voor Nederlanders. Waarschijnlijk omdat Alexa in het Engels werkt en de ontwikkelaars niet verwachten dat we hier ook andere talen kunnen spreken.

In haar mailing geeft Busch-Jaeger aan dat ook Google Home, en daarmee Google Assistent, gebruik kunnen maken van Free@Home skills. Op de landingpage wordt daar echter geen woord meer over gesproken. Google Home herkent onze Free@Home installatie niet. Dus we vrezen dat dit nog niet af is.

Waar is het wel compatible mee?

Vrijwel vanaf het begin is het platform compatible met Philips Hue en ook met Ikea Tradfri lampen, al moet je die wel op de Philips Hue hub aansluiten. Ook Sonos is goed geïntegreerd. Andere apparatuur is met een binaire aansluiting op Free@Home te koppelen. Zo maakt onder anderen Fibaro een bridge van binair naar Z-Wave. Via de Hue verbinding, zijn ook de schakelaars, sensoren en slimme stopcontacten van Philips weer met Free@Home schakelingen te koppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.