De fiets gaat mee

Voorkom beginnersfouten en schaf de juiste drager aan. Het maximale draagvermogen van een trekhaak of kogeldruk wordt aangegeven op het type plaatje van de trekhaak. Het maximale gewicht wat de drager kan dragen is het maximale vermogen minus het gewicht van de drager. Veel fietsendragers kunnen een fietsgewicht van 60 kilogram aan.

Kijk naar de fiets die vervoerd wordt; een vederlichte racefiets, loodzware e-bikes of een forse mountainbike.

Fietsdragers

Prettig is dat een fietsdrager auto inklapbaar is. Het onderscheid in dragers wordt gemaakt in het gebruiksgemak; de bevestiging op de auto en het vastklikken van de fiets of fietsen. Het fixeren van de fietsen is een belangrijk item. Het plaatsen van de fietswielen in de wielgoot en vervolgens vastzetten met tandriempjes waardoor de banden stevig blijven staan. Ook handig is een kantelsysteem waardoor de kofferruimte nog gebruikt kan worden. De fietsendrager kan naar achteren gekanteld worden zodat de achterbak open kan. Prijzen verschillen en dat is dikwijls een kwaliteitskwestie.

E-bike

De elektrische fiets is met een ware opmars bezig. Niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor recreatieve ritten. Een fietsroute uitstippelen en vervolgens met de auto er naar toe met de E-bikes achterop. De meeste elektrische fietsen wegen tussen de 21 kg en 24 kg zonder accu en tussen de 24 kg en 28 kg met accu. Ter vergelijking: de meeste niet-elektrische fietsen wegen tussen de 14 kg en 21 kg.

Accu

Maak er een gewoonte van om de accu van de fiets te halen en deze apart mee te nemen. Ten eerste is de fiets lichter en makkelijker op de drager te tillen. Ten tweede kun je de accu dan apart in de auto meenemen, wat voor minder belasting op de fietsendrager en trekhaak zorgt tijdens het rijden. Verpak de fietsen nooit in een zeil want dat wordt een windvanger.

Een fietsendrager wordt niet gezien als aanhanger. Er geldt dus gewóón de maximumsnelheid die voor personenauto’s van toepassing is. De fietsendragerfabrikanten adviseren soms wel een lagere maximumsnelheid, maar dat is afhankelijk van de betreffende fietsendrager. Maar er geldt geen afwijkende maximale snelheid wanneer er een fietsendrager op de kogel staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.