Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Epson EF100 projector; de multimedia projector voor iedereen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Pluspunten
 • Compact
 • Heldere scherpe projectie
 • Plafondprojectie
 • Automatische keystone-correctie
 • Ingebouwd geluid
 • (Draadloos) Aansluiten geluid mogelijk
 • Afstandsbediening
 • HDMI
 • Micro USB-voeding voor streaming device
 • Android TV optie

THE BAD

 • Luidspreker slechts 5 Watt

Projectoren zijn weer populair aan ‘t worden. Van extreem hoge resolutie tot mobiel. De Epson EF-100 wil de meest veelzijdige projector zijn. De vormgeving valt direct op; compact en in twee kleuren. Wij testten de afgelopen twee maanden deze projector en geven er binnenkort zelfs 1 weg!

Vormgeving

Het eerste wat opvalt aan de Epson EF-100 is de vormgeving. Het materiaal voelt prettig aan en het geheel is compact. De kunststofbehuizing heeft een leerachtige structuur. Het modelnummer kent de toevoeging W of B. De keuze is dus wit (W) of zwart (B). De witte uitvoering is traditioneel modern. Wit met aluminium/zilverkleurige accenten. De donkere uitvoering is met brons/gouden accenten en oogt wat stoerder. Deze zal zeker in veel huishoudens niet misstaan. De lasertechnologie maakt het mogelijk dat de projector compact is. De bediening gaat vooral met de meegeleverde afstandsbediening. Volume, keystone correctie en aan/uit zijn mogelijk met fysieke knoppen. Deze liggen netjes verzonken en zal je niet per ongeluk indrukken. Door de fysieke beweging in de knoppen, voel je ook duidelijk de bediening. Dat is ronduit prettig.

De EF-100 heeft een ingebouwde voedingsadapter. Dit betekent dat je enkel een stroomkabel nodig hebt om de projector van stroom te voorzien. Geen gezeul dus met losse adapters en voedingen. Helaas zit er geen accu in de projector. Dan zou het geheel wel heel mobiel inzetbaar zijn. Stroom moet dus in de buurt zijn.
Een poortje aan de onderkant aan de voorzijde maakt het mogelijk om de projector te kantelen in een aantal standen. Als het beeld wat scheef is door de ondergrond, dan kan je dat met de ingebouwde software (keystone) bijstellen. De EF-100 is zelfs in staat om dat zelf geheel automatisch te doen. Een statief schroefdraad aan de onderkant biedt mogelijkheden om de projector ergens op te schroeven. Helaas is de schroefdraad net een slag kleiner dan wat normaal is in de camerawereld. Een adaptertje zou handig zijn geweest. Aan de zijkant zit ook een oog om de projector met een kabel ergens aan te bevestigen tegen diefstal.

Beeld

De resolutie van de EF-100 komt overeen met HD-ready. Geen 4K dus, maar eigenlijk hebben we geen moment iets aan resolutie gemist. Het beeld kan in een verhouding van 16:10 tot een 150 inch beeldformaat geprojecteerd worden. Om groot weer te geven moet je de projector gewoon verder weg plaatsen. Het beste resultaat krijg je bij plaatsing van 1,5 tot 2 meter verwijderd van het projectieoppervlak. Je kan het beeldformaat niet vanuit de projector wijzigen. De rotatieknop dient enkel om scherp te stellen. Super gemakkelijk om te doen. De hoeveelheid licht dat deze 3LCD-projector projecteert is indrukwekkend. Zonder de omgeving te verduisteren kan je de projectie prima zien en volop genieten dus. Wie wil kan in het meertalige menu (waaronder Nederlands) de kleuren en dynamiek veranderen. Dat kan handmatig maar ook met een aantal voorkeuren zoals Dynamisch, Natuurlijk, Bioscoop, Helder bioscoop. In het menu zitten diverse opties om alles te finetunen.

Mogelijkheden

De projector weegt 2,7 kg en is daarmee erg licht voor een projector. Je kan m erg gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De 3LCD lasertechnologie maakt ‘m ook minder kwetsbaar dan de meeste projectoren. De laserlichtbron is meer dan alleen een gaaf stukje techniek. Het zorgt ervoor dat de projector elke dag gebruikt kan worden de komende 10 jaar, je hoeft namelijk nooit meer de projectorlamp te vervangen. Het formaat en gewicht maken de EF-100 dus erg geschikt om de projector mee te kunnen nemen. Het is weliswaar geen broekzak projector, maar dat soort miniprojectoren kunnen bij lange na niet de lichtopbrengst leveren die de EF-100 wel levert. Met een contrastratio van 2.500.000:1 en dik een miljard kleuren is dit een projector die echt een TV, film of game beleving wil leveren. Om dat te bereiken sluit je gewoon een HDMI-kabel aan en je bent klaar. Geen ouderwetse SVGA-stekkers of dergelijk gedoe. Aan de achterkant zit de HDMI-aansluiting. Met een USB-C-adapter spelen we rechtsreeks content van een laptop op de projector. De Playstation gaat er zo rechtstreeks in. Voor de mobiele telefoon hebben we een adapter. Apple heeft voor hun iPhones en iPads een prima verloopstekkertje. Het geheel blijf solide en mobiel.

De projector heeft nog een extra mogelijkheid. Je kan hem gebruiken om op het plafond te projecteren. De HDMI-kabel kan je dan door een doorvoer steken. Projecteren op het plafond is echt een mooie toevoeging. Wie bedlegerig is zal hier zekere plezier aan beleven. De plaatsing moet wel naast het hoofdeinde zijn of beter net achter het hoofd. Je kan de projectie een beetje verschuiven met de softwareinstellingen en de instelling ‘omhoog projecteren’. De bediening van het menu vinden is dan wel even een klusje. Het beeld zal waarschijnlijk gekanteld zijn en dan moet je het menu op zijn kop bedienen om de rotatie optie te vinden. Het zou fijn zijn geweest als dat roteren met een druk op de projector of afstandsbediening mogelijk was geweest. Misschien iets voor een volgende versie?

Geluid

De EF-100 heeft een ingebouwde 5 Watt luidspreker. Voldoende om tv-geluid weer te geven, maar onvoldoende voor een bioscoop of intense game beleving. Gelukkig kan je bedraad met een mini-jack een luidspreker aansluiten. Ook is het mogelijk om via bluetooth een luidspreker aan te sluiten. Als je dan een JBL Partybox100 aansluit, heb je een complete bioscoopbeleving met volle basweergave. Wij hebben al in de tuin een film gekeken met deze opstelling en het is werkelijk genieten om zo samen naar een groot beeld te kijken. Projectie kan op een muur, maar beter is een mobiel scherm. Wij hebben een Celexon scherm gebruikt van zeven tientjes voor een top beleving.

Bronnen

Een projector heeft natuurlijk een bron nodig. Traditioneel is dat een laptop. De EF-100 is met HDMI-aansluiting gemaakt om alle moderne media weer te geven. Dat kan een AppleTV zijn, een Chromecast of een gameconsole. Als je een Chromecast wilt aansluiten is het handig dat er een Micro-USB voeding zit naast de HDMI aansluiting. Je steekt ‘t kabeltje in de Chromecast en je hebt direct een multimedia beleving. De Chromecast is zelfs deels met de afstandsbediening te bedienen. Helaas past de Chromecast niet in de onderkant om het geheel netjes weg te werken. Een Android tv-stick zou daar een oplossing voor kunnen zijn. Wij hebben zo een paar Android tv-sticks besteld. Het is echt zoeken wil je er 1 vinden die er goed in past. Daarom heeft Epson ook een bundel optie met een eigen Android tv-stick die precies in de achterkant past. Daarmee tover je de EF-100 om in een mobiele TV/Bioscoop. De stick heeft alle voordelen van Android TV. Diverse apps komen er al standaard op en via de Play Store hebben we snel Disney+, Uitzendinggemist, ZiggoGo en nog veel meer geïnstalleerd. Al onze video content kan je zo bekijken. Vreemd genoeg hebben we nog niet een Google Drive app gevonden voor Android TV. Daar staan al onze privé films op en zouden we dan ook kunnen bekijken. Dat blijft dus even behelpen. Kom op Google, dat kan toch niet dat Google Drive op Android TV (nog) ontbreekt…

De bundel

De EF-100W en -B zijn de projector zonder meegeleverde Android TV stick. De versies waar deze stick plus een extra afstandsbediening meegeleverd worden, zijn de Android TV edities. Wie al een Chromecast, Roku of ander streaming apparaat heeft, kan zo een dikke honderd Euro besparen.

Conclusie

De EF-100 is een perfecte projector voor op kantoor of thuis. Makkelijk op te bergen en direct klaar voor gebruik. Geen gedoe met moeilijke instellingen en een robuuste technologie om een decennia plezier van te hebben. Voor geluid is een draadloze speaker een aanrader. Wie nog geen streaming device heeft, zal de versie met Android TV weten te waarderen. Voor ons is de EF-100 een dikke winnaar.

De EF100 projector is rond de 900 Euro online te koop. Reken op een 150 Euro meer voor de versie met AndroidTV stick.

EF-100W kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl
→ Check de laagste prijs bij Epson online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.