5G uitrol in Nederland gaat door

Na de zendmastpiromanen, waren het vandaag de mensen van Stop5GNL die vandaag de uitrol van 5G in Nederland probeerden tegen te houden. De actiegroep stond vandaag voor de rechter in Den Haag. Ze claimen dat er te weinig onderzoek is verricht naar de gezondheidsrisico’s van de straling die de zendmasten afgeven.

Waarom 5G belangrijk is

We communiceren steeds meer in Nederland en vrijwel alle communicatie is digitaal. Nederlandse consumenten en bedrijven hebben steeds meer data nodig en gebruiken hier steeds vaker mobiele netwerken voor. 5G is de nieuwste generatie netwerken waarbij snelheden en capaciteit flink omhoog gaan. Door de verandering in de frequenties, zijn er wel meer masten nodig. Het bereik van een mast is substantieel kleiner dan bijvoorbeeld bij de oude GSM en G3 masten. Bij veel mensen is er vrees voor wat straling met de mens doet.

5G Zendmast in Nijmegen

5G voor de rechtbank

Toch liet de rechter vandaag weten geen reden te zien om de uitrol van 5G in Nederland tegen te houden. De Nederlandse staat houdt zich keurig aan de regels voor de uitrol van het netwerk. De actiegroep claimt dat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de straling. ICNIRP, een instituut gespecialiseerd in onderzoek naar niet-ionische straling, heeft uitgewezen dat er geen reden tot zorg is. De rechter gaat hierin mee.

De staat heeft aangegeven de uitrol nauwkeurig in de gaten te houden en overtreding van stralingslimieten aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events