Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: TomTom Go Navigation app, veilig en prettig navigeren met je smartphone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • prachtige en duidelijke schermen
 • UI identiek aan hardware TomTom
 • goede routes
 • file omzeilen is top
 • verticaal gebruik
 • actuele info

THE BAD

 • abonnement

TomTom is wereldspeler op navigatie. Maar tegenwoordig kan je zoveel al op je smartphone, inclusief navigeren. Is er nog behoefte aan een navigatie app van TomTom? Wij testen de TomTom Go Navigation app voor iOS.

Op je iPhone kan je standaard navigeren met de kaarten app van Apple. Zoek je via google een adres dan navigeer je vaak met één klik via Google Maps in de browser of via de Google Maps app. Apple heeft een tijdje lastig gedaan met het doorschakelen naar Google Maps om hun eigen navigatie app meer gebruikers te geven. Het is werkelijk een gevecht om de navigatie voorkeur op de smartphone. Vooral omdat de data van jouw reisbestemmingen een verdienmodel opleveren. Waarom zou je een andere app willen installeren? Misschien omdat het een app van een specialist is. Persoonlijk vind ik de Apple Kaarten app erg fraai, maar inhoudelijk te vaak te kort schieten. Google Maps doet t prima, maar in mijn auto navigeer ik liever met de TomTom Go. Dit kastje heeft altijd verbinding met de verkeersgegevens van TomTom en helpt mij in 99 van de 100 gevallen beter naar de eindbestemming dan alle alternatieven die ik getest heb. TomTom heeft nu alle functionaliteit in een app gestopt. Met vergelijkbare interface en mogelijkheden. Misschien reden om van het kastje naar de app over te stappen?

Hardware of enkel app?

In de interface kan je op diverse manieren jouw bestemming invoeren. Het straatadres, de postcode of firmanaam zijn vaak al voldoende om snel een route te krijgen. De interface is identiek aan die van de hardware versie. Het grootste verschil is dat de kastjes vooral horizontaal een beeld tonen en telefoons veelal verticaal of in portretmodus gebruikt worden. De app roteert prima. Eigenlijk is de verticale presentatie van de route prettiger dan een horizontaal beeld. Enkel wanneer je de app naast het fysieke product houdt kan je kleine verschillen waarnemen in detaillering van de kaarten. Dit is echter miniem en enkel grafisch. Wanneer we de TomTom Go tegelijk gebruiken met de app, is het opvallend hoe exact gelijk de twee apparaten de route tonen en de stem de indicaties haast simultaan voorleest. In beide producten zit geen vertraging. Dat is ook de reden waarom ik vertrouw op de file informatie die de navigatie op het scherm kan tonen. Vergeleken met Google is de TomTom info veel actueler. Misschien dat achter de schermen dezelfde data wordt gebruikt, maar TomTom geeft gewoon een betrouwbaarder beeld van de actuele verkeersdruk.

Routes

De afgelopen jaren gebruik ik TomTom Go en vertrouw er inmiddels bijna blind op. 100% blind vertrouwen moet je natuurlijk nooit doen. Dat doen de mensen die soms op de vreemdste plekken belanden. Echter wanneer je structureel eerder aankomt dan vrienden of collega’s zonder harder te rijden, maar betere wegen te selecteren, is het makkelijk kiezen. TomTom levert gewoon puike navigatie. Net als in het kastje van TomTom kan je in de app een thuis en werklocatie instellen voor snelle navigatie. Ook vaak bezochte plaatsen en recente bestemmingen zijn op te roepen. In de app selecteer je de TomTom services zoals traffic en flitsers; mydrive voor synchroniseren van info uit al je apparaten en ook het online zoeken, Vooral dat laatste is handig omdat je daardoor op firmanamen of benamingen van lokatie kan zoeken zonder eerst op Google te zoeken. De flitserinformatie is prima en ja kan ook goed een filter melden.

Navigeren

De hulp bij het rijden is erg prettig. Wie Apple CarPlay gebruikt krijgt als bonus alle info op het auto display getoond. Je merkt aan alles de decennia aan ervaring die TomTom heeft. De interface is erg duidelijk. De benamingen en borden van de te nemen afslagen kloppen vrijwel altijd. De interface geeft zelfs aan op welke rijstrook je het best kan rijden. Een kleine ergernis is dat soms in het buitenland je nog wel eens een landweg op gestuurd wordt die echt niet handig is. Die verfijning zou TomTom toch echt eens mogen toevoegen. Op de TomTom Rider voor motor navigatie kan je spannendheid van de weg aangeven. In de auto wil je het juist soms niet spannend en zo simpel mogelijk. Een ander kleine omissie, die overigens alle navigatie systemen hebben, is de mogelijkheid om restaurants (en McDonalds in het bijzonder) op de route te vinden. TomTom zal vast beweren dat dit prima kan, maar dan mag het echt nog wat intuïtiever. Parkeerplaatsen en benzinestations zijn perfect te vinden wanneer je ze nodig hebt. Hoe mooi zou het zijn als ook de parkeerbeschikbaarheid in een navigatie systeem zal komen?

Kosten

De app moet natuurlijk ook inkomsten genereren voor TomTom. Allereerst lever je door gebruik belangrijke data aan de TomTom servers. Zij verwerken deze info voor verkeersinformatie. TomTom lijkt de informatie niet te verwerken voor advertentie en targeting doeleinden op een data markt waar Google, Amazon, Microsoft en waarschijnlijk Apple zich wel op begeven. Meer privacy dus. In de instellingen is het privacy level zelfs in te stellen. Dat kan naast de prima navigatie een reden voor aanschaf zijn. Per maand of jaar kan je abonnement afsluiten om de app te gebruiken. De kosten zijn 8,99 voor een half jaar en 12,99 voor een heel jaar. Wil je een weekje proberen. Ook dat kan gratis. Omdat je de kaarten offline gebruikt, heb je nauwelijks data gebruik bij het navigeren.

Conclusie

Ik ben TomTom navigatie fan. Op de motor en in de auto. Met deze app heb ik exact dezelfde ervaring als ik al met de TomTom Go al geniet. Het idee dat ik iets meer privacy geniet en de navigatie historie en mogelijkheden zijn voor mij de prijs waard. Liever had ik een 99 Euro lifetime prijs gezien omdat ik abonnementen juist nu aan het terugbrengen ben. En TomTom… waarom geen gereduceerd tarief voor accounts die ook al hardware hebben gekocht en geregistreerd?

15 reacties

 1. beste,

  ik heb tom tom op mijn i phine gedownload en ook heb ik de kaarten gedownload waar ik naar toe ga. nu is mijn vraag waarom is mijn mb bundel op als ik 1700 km rij met tom tom aan? is dat wel mogelijk?

 2. Ik heb mijn TomTom Go Navigation app op mijn S20 lus staan altijd goed gewerkt maar sinds een paardagen crashed de app op mijn telefoon. Hij start normaal op maar zodra de stem komt van….U komt aan op u bestemming om … is de app weg.

 3. Ik heb de proefversie van de app op mijn iphone gezet. Maar hij was heel vaak de weg kwijt. Het beeld bleef ronddraaien, we reden midden op een weiland of we gingen zogenaamd de bocht om. Waar zou dat aan kunnen liggen? Geen aanbeveling om de app te kopen!

 4. Waar kan ik het voertuigtype wijzigen in fiets of wandelen?

  Bij voertuig type komen keuzes voorbrandstoffen maar geen fiets of anders

 5. De app werkt prima maar als je toevallig support nodig hebt voor iets, berg je dan maar. Dramatisch slecht. Geen bereikbaarheid en een chat bot uit het stenen tijdperk.

 6. Hallo allemaal, ik heb ook een Samsung S22 aangeschaft en ook hier werkt de TomTom Go niet meer. Erg vervelend!! Ik zou graag willen weten wanneer dit wordt opgelost? En ik wil graag een vergoeding van mijn abonnementskosten! Hoor wel van u!! Groetjes

 7. Ik was altijd fan van tomtom, maar nu is het een ramp. Ik heb bij gebruik van BT in de auto geen geluid in de navigatie app.
  De helpdesk scheept met steeds af met dezelfde vragen die ik braaf beantwoord, maar dan volgt standaard het antwoord “dank u dat ui het onder onze aandacht heeft gebracht”. Het is om gek van te worden. AEn nog steeds geen oplossing en ook geen restitutie
  jammer jammer, maar voor mij NOOIT meer tomtom

  1. Als je bij de instellingen het alarm kanaal gebruikt heb je bij bluetooth het geluid over de speakers van je smartphone

 8. Oude routes zijn niet meer te verwijderen uit de app. Nieuwe routes uit Mydrive komen er niet meer in. De app al 2 keer van de telefoon gehaald en opnieuw geinstalleerd maar ze blijven er maar in staan.Ik weet het niet meer. Ik heb ook de Rider en daar werkt het wel perfect. Support…ho maar dus misschien heeft iemand hier een tip?

 9. Ik beschik inmiddels ook over de Tomtom app. Maar het lukt mij maar niet om het geluid van de stem lager te zetten. Op mijn vorige totom was er een balkje dat je kon schuiven qua volume. Bij de app is het aan of uit c..q. gedemt. Weet iemand misschien een oplossing om de stem wat zachter te zetten. van alles geprobeerd, ook volume telefoon, radio auto etc.

 10. Ik heb de TomTom Go Navigatie app op mijn telefoon Samsung S20 gezet en doorgelinkt naar Android Auto in min auto.
  Wil ik een adres intikken, zelfs uit het bestand “Mijn Plaatsen” van mijn reguliere TomTom apparaat, dan krijg ik de melding “Geen route mogelijk” Bijzonder irritant. Ook kom ik er niet achter hoe lands kaarten te downloaden. Verder vind ik het jammer dat je geen grote route naar bv Spanje in één keer kunt downloaden. Ook mag Tom Tom wat aan de bereikbaarheid (klantenservice) doen. Je krijgt ze gewoon niet aan de telefoon en met die computerantwoorden of chat-bot kom ik er al helemaal niet uit.
  Verder ben ik op zich best fan van Tom Tom en om nou de reguliere TomTom ook op de voorruit te plaatsen terwijl ik het op het scherm in de auto zou moeten kunnen hebben….Kortom HELP

 11. ik heb abb tomtom go op mijn samsung a51 gaat wel goed behalve als er een weg omlegging is stuurt je telkens terug naar het zelfde punt ,is daar real time live niet voor ?
  Mvg

 12. Kom flink wat kaart fouten tegen. O.a. in Amsterdam (werd geadviseerd rechtdoor te rijden waar het helemaal niet mag en een adres in Dieren waar hij je een N weg opstuurde ipv de juiste straat, ook een wegomlegging staat verkeerd gemarkeerd). Heb een familie abonnement afgesloten 2 maanden geleden maar ga dat nimmer verlengen. Heeft me al aan omrij km’s meer gekost dan de prijs van de app. Vroeger was TomTom betrouwbaar, nu echter ingehaald door andere routeplanners. Mijn suggestie TomTom go niet kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.