Review: Puro Sound Labs PuroQuiet ANC koptelefoon voor kinderen

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

De PuroQuiet On-Ear Active Noise Cancelling koptelefoon voor kinderen van Puro Sound Labs is een product met een missie; het bieden van een kwalitatieve optie waarmee voorkomen ook wordt dat kinderen gehoorschade oplopen.

De initiatiefnemer achter Puro heeft persoonlijk moeten meemaken dat zijn dochter aan blijvende hoorschade bleek te lijden, met als oorzaak de koptelefoon die ze gebruikte. Zoals veel kinderen werd de audio vaak te hard gezet met gehoorschade als gevolg. Helaas is dit geen uitzonderlijke situatie; kinderen hebben de gewoonte de audio te hard te zetten in een poging omgevingsgeluid uit te sluiten en de tekortkomingen van de beperkte drivers die de meeste kinderkoptelefoons hebben te compenseren.

Een hele generatie groeit op met steeds meer digitale content op o.a. telefoons, tablets en portable gamesystemen, wat ook het gebruik van koptelefoons onder kinderen geïntensiveerd heeft. En daarmee wellicht ook de kans op blijvende gehoorschade voor een groep van een niet te onderschatten grootte door verkeerd gebruik.

Key points

 • Maximaal volume tot 85 dB
 • Active Noise Cancelling
 • Batterijduur van 16 uur mèt en 22 uur zonder ANC

Uitpakken

Voor een koptelefoon uit de prijsklasse van rond de 100 euro, is de uitpak-ervaring zeer degelijk. De PuroQuiet komt verpakt in een vrij dikke kartonnen verpakking met magnetische sluiting. Puro Sound Labs levert hun koptelefoon vrij compleet; naast de laadkabel en audio-kabel wordt namelijk ook een shell case meegeleverd.

De meegeleverde audiokabel is plat en zal hierdoor niet snel in de war raken. Daarnaast kent deze volume-limiterende eigenschappen zodat ook bij bedraad gebruik het volume niet voorbij de 85 dB reikt (zie volgende sectie voor meer info).

Puro Sound Labs stuurde ons de blauwe variant toe, maar de PuroQuiet is tevens te krijgen in het roze en grijs.

Ontwerp

Voor kinderen, met een gedachte

Er zijn veel verschillende koptelefoons gericht op de kindermarkt. Echter zijn dit hoofdzakelijk opties die simpelweg kleiner van stuk zijn en als unique selling point een uiterlijk hebben waar vaak een of ander intellectual property bij betrokken is waar men de rechten voor gekregen heeft. Denk aan een of ander Disney-figuurtje dat op oorschelpen afgedrukt staat. Dat is dan waar al het geld qua ‘ontwikkeling’ ingestoken is. Qua ontwerp, zowel qua bouw als het geluid is het vaak (eerder regel dan uitzondering) bijzonder matig.

Sound Labs had voor hun PuroQuiet een ander idee. Naast een kindermaat, keek men ook naar geluidskwaliteit, terwijl de bouwkwaliteit ook aandacht kreeg. Bovendien is een specifiek limiet in de PuroQuiet gebouwd met betrekking tot het volume. Dit limiet ligt op 85 dB, de vastgestelde norm (link naar document ‘Advies maximale geluidsniveaus voor
muziekactiviteiten’ door het ministerie van VWS) voor wat het maximale volume zou moeten zijn voor langere tijd (tot 8 uur per dag) muziek luisteren.

Doordat de PuroQuiet over vrij dikke oorkussens beschikt die het omgevingsgeluid zouden moeten blokkeren met 82% (opgave door Puro Sound Labs), uitgevoerd is met degelijke drivers en daarnaast beschikt over active noise cancelling (ANC), zou de behoefte om het volume luid te zetten ook minder moeten zijn. Wanneer de koptelefoon bedraad gebruikt wordt, zorgen de volume limiterende eigenschappen van de meegeleverde kabel ervoor dat de norm van 85 dB aangehouden wordt, hoe luid de bron ook ingesteld wordt.

De PuroQuiet is in principe een on-ear koptelefoon, maar voor de allerjongsten zal de koptelefoon eerder functioneren als een over-ear-model.

Bouwkwaliteit

De metalen bouw en de degelijk gevoerde hoofdband doen de PuroQuiet aanvoelen als een degelijk afgewerkt product. Hetzelfde geldt voor de volume- en pairingknoppen. Voor de power- en ANC-knoppen is gekozen voor een plastic schuifknop. Beiden voelen degelijk aan en de keus voor een schuifknop komt gebruiksvriendelijkheid ten goede ten opzichte van het inhouden van knoppen wat we normaal zien op draadloze koptelefoons.

Helaas koos Puro wel voor een oplaad-aansluiting via micro-USB. Iets dat de overzien is, aangezien veel apparaten dit nog altijd gebruiken, maar ideaal is anders.

Gebruik

Uw reviewer kon de PuroQuiet in de grootste stand nog net op om het geluid te beoordelen. We kunnen zeggen dat de koptelefoon zeer waarschijnlijk comfortabel op kinderhoofden zit, aangezien voor uw reviewer het eigenlijk best redelijk te doen was.

Pairing

De PuroQuiet maakt nog gebruik van bluetooth 4.0 en zou een bereik hebben van 10 meter. We hebben simpel gezegd omtrent het pairen geen problemen kunnen opmerken terwijl de connectie naar redelijkheid simpelweg als stabiel beoordeeld kan worden.

Geluid

We moeten zeggen dat we behoorlijk onder de indruk waren van de geluidskwaliteit van de PuroQuiet. Het geluidsignatuur is gebalanceerd te noemen, met misschien een ietwat warme kleur. De koptelefoon is daarmee prima geschikt voor het luisteren naar muziek, dialogen of een audiobook. Bas is niet overdreven aanwezig, wat de ervaring tijdens het gamen of het kijken van actiefilms misschien iets minder indrukwekkend maakt. Maar goed, in een koptelefoon van rond de 100 euro moeten gezien het complete concept wat compromissen gemaakt worden. Een geweldige actieweergave met een harder klinkende bas zou waarschijnlijk ook een luider volume voor nodig zijn, wat dus tegen het concept in werkt.

Geluidsonderdrukking

De 82% van het omgevingsgeluid die passief al weggefilterd zou worden door de oorkussens valt lastig te testen, maar we kunnen in ieder geval stellen dat er een duidelijk dempend effect is.

In combinatie met met de active noise cancelling zijn de geluidsonderdrukkende prestaties voor de prijsklasse zeer degelijk te noemen. We hebben duurdere koptelefoons meegemaakt die duidelijk minder goed werken in dit opzicht. De geluidsonderdrukking werkt goed genoeg om een meerwaarde te vormen om een kind te helpen zich beter te concentreren. Ondertussen werkt het niet zo intens dat ook bij direct aanspreken een gebruiker niets meer hoort.

Conclusie

De Puro Sound Labs PuroQuiet On-Ear Active Noise Cancelling koptelefoon is specifiek ontworpen voor kinderen. Niet alleen om verkocht te worden, maar ook om te voldoen aan specifieke noden van kinderen en om een bijdrage te leveren aan wat simpelweg een probleem is bij te veel kinderen; het te luid afspelen van audio.

Apart van de volume limiterende functie hebben we het echter ook over een koptelefoon met een goede passieve en actieve geluidsonderdrukking, degelijk geluid en goede batterijduur. Kortom het complete plaatje is wat ons betreft voor elkaar en het beoogde concept klopt dan ook volledig.

We kunnen wel zover gaan als dat het ons doet afvragen wat Puro Sound Labs te bieden heeft wanneer ze zouden investeren in een serieuze optie in een segment voor volwassenen. Hoe dan ook, is de PuroQuiet voor iedereen met kinderen een dikke aanrader.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Kinderkoptelefoonconcept klopt
 • Geluidskwaliteit
 • Active Noise Cancelling
 • Bouwkwaliteit
 • Compleet geleverd

THE BAD

 • Micro-USB

3 reacties

  1. When I wrote this review they were available on Amazon. Maybe you can drop Puro Sound Labs a message there?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events