Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Elite Active 75t, draadloze in-ears voor sporters met 4.5 sterren.

The Good
 • goede pasvorm
 • super geluid
 • fijne bediening
 • waterproof
 • voice command
 • accuduur
 • opbergdoosje
 • app mogelijkheden
 • hear- through optie
 • design en formaat
 • 2 verbindingen
The Bad
 • minder geschikt voor kleine oren


Jabra maakt superieure audio producten. De stormvloed aan nieuwe product lijkt niet op te houden. Een nieuwe versie van de draadloze in-ears moet het nieuwe summum voor sporters zijn. Wij mochten ze testen; de Jabra Elite Active 75t.

De 100% draadloze in-ears van Jabra overtuigden ons al in eerdere tests. Prima pasvorm, goed geluid, groot draadloos bereik en een daglang audio plezier. De eerste generatie was echter ietwat groot voor sommige oren en het doosje had een lastige deksel om te openen. We zijn inmiddels een paar versies verder en het is duidelijk dat Jabra blijft doorontwikkelen. Duizenden oren zijn ingemeten aldus hun marketingmachine. Het resultaat is er zeker. De nieuwe Elite Active 75t is een klein draadloos in-ear audio systeem voor de actieven onder ons. Het materiaal kan water en zweetdruppels weerstaan. De pasvorm en techniek maakt sporten mogelijk zonder dat je de oortjes verliest; de omgeving kan horen indien gewenst en stembediening om de handen vrij te houden.

Ontwerp

De Elite Active 75t zijn klein en komen met drie sets aan tips voor elke gehoorgang. Enkel voor kleine oren zal de behuizing nog een probleem kunnen zijn. Maar zeker is zeker deze oortjes zijn voor de meeste oren geschikt. Het materiaal is hoogwaardig en mooi afgewerkt. Gemaakt om jaren mee te gaan. Het doosje waar een accu in zit is ook gekrompen zonder in te boeten op accuduur. Magneetjes houden de oortjes op hun plek en de sluiting van het doosje is nu ook magnetisch. In alle details heeft Jabra duidelijk geluisterd naar gebruikers om het bestaande product nog beter te maken. Toch is de vormtaal identiek aan de eerdere versies. Net zoals Apple oortjes duidelijk te herkennen zijn, kan je de Jabra oortjes herkennen wanneer iemand ze draagt. Momenteel zijn ze in drie kleuren variaties beschikbaar en binnenkort komen er nog drie variaties bij. Zo zijn deze oortjes ook passend te maken bij elke lifestyle en smaak.

Gebruik

De oortjes passen lekker in het oor zonder te knellen. Enkel bij gebruik in bed en het liggen op 1 oor, dan beginnen de oortjes na een uur te knellen. Maar ja dat is ook niet het actieve gebruik waar ze voor ontworpen zijn. Als sporter ben je blij als de pasvorm duidelijk is en geen ruimte voor twijfel laat bestaan. Dat heb ik altijd wel gehad bij de gewone Apple oortjes. Deze Jabra ‘s passen perfect en sluiten daarom passief veel omgevingsgeluid buiten. Speciaal daarvoor heeft Jabra de omgevingfunctie gemaakt. Druk je het linker oortje in, dan laten de microfoons ook horen wat om je heen gebeurd. Wel zo veilig als je aan het sporten gaat met oortjes in. De bediening van de oortjes is overigens erg prettig. De grote drukknoppen laten geen twijfel ontstaan. Je moet enkel wel de functie aanleren.

In de Jabra app kan je de instellingen van de oortjes veranderen. Zo kan je de hearthrough functie finetunen; meer of minder omgevingsgeluid, geen probleem. Ook kan je met een equalizer de muziekkleur op smaak maken. Persoonlijk houd ik het altijd bij neutraal. De diverse voorkeuren kan je opslaan een een naam geven. Bijvoorbeeld een instelling voor gebruik in de trein, op kantoor en in de sportschool. Gelukkig wil Jabra niet met je muziek bibliotheek doen in de de app. Dat hebben diverse audiomerken lang geprobeerd om zo gebruikersprofielen te kunnen opbouwen. Gelukkig is dat allemaal niet in de app terug te vinden.

Het enige wat je in deze oortjes kan missen is de active noise-canceling. In de praktijk isoleren deze oortjes passief zo goed dat de actieve noize canceling niet nodig is. Vaak gaat dat ook met verkleuring van de muziek. Deze oortjes geven ongekend helder en natuurgetrouw muziek weer. Het laag is echt erg lekker zonder bombastisch te worden. Helder met goed laag en neutraal midden. Misschien klinken ze wel te goed voor sportoortjes.

Conclusie

De Jabra Elite Active 75t zijn bijzonder goed klinkende oortjes die voor sporters maar ook audiofielen een aanrader zijn. De pasvorm zorgen voor een zeker draagcomfort met goed afscherming van omgevingsgeluid. Wanneer nodig is de omgeving met 1 druk op de knop te horen. Stembediening is een kwestie van voorkeur, maar werkt ook prima met deze in-ears.

De Jabra Elite Active 75t kosten 199 Euro.

1 REACTIE

 1. Wat is het verschil in geluid tussen deze en de normale 75t? In deze review van de Active noemen jullie het lage geluid als iets positiefs terwijl in de review van de normale 75t jullie kritischer zijn op het geluid. Maar als ik kijk naar het type kritiek, lijkt dat te gaan over een soortgelijk geluid (kritiek op dat het te laag zou zijn). Of is voor de Active toch iets aangepast?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.