Review: Peak Design Travel Tripod, het meest compacte foto statief

Wat kan je nog verbeteren aan een statief? Bij Peak Design hebben ze daarover nagedacht en het resultaat is hun eerste statief voor fotografen. Met één product bijna 11 miljoen Euro ophalen bij de introductie is een huzarenstukje. Maar is het product echt wel zo goed?Elk jaar steunen wij een Kickstarter project. Je koopt geen product maar je legt geld in op een project. Als beloning krijg je bijvoorbeeld een product. Dat is het juridische verhaal, zodat je als consument nergens recht op hebt. Iets te vaak zijn we teleurgesteld in de geleverde producten. Het is immers moeilijker dan veel mensen denken om een goed product te maken. Een prototype is redelijk snel gemaakt. Maar dan dit zo te maken dat het geproduceerd kan worden en over de hele wereld gebruikt kan worden zonder problemen; dat is vakwerk. Het Californische Peak Design verrast de fotowereld steeds weer met nieuwe producten via Kickstarter. Zij hebben een trackrecord dat ze ook kunnen leveren. Uiteindelijk belanden de Peak Design producten in het traditionele retail kanaal. Daar hebben wij al eerder Peak producten gekocht. Unieke stukjes design met altijd erg slimme functies.

Peak ontwerp statief

Elk statief bestaat uit drie poten, een middelkolom en een balhoofd. Vrijwel alle ontwerpen hebben een loze ruimte in het midden. Dat kan anders dachten ze bij Peak Design. Het idee was simpel: maak een statief wat je opgeklapt in 1 hand geheel kan vasthouden. Vervolgens moeten er natuurlijk ook nog wat slimme functies bijkomen. Het balhoofd kan met een draaischijf gefixeerd en losgedraaid worden. Veel balhoofden hebben daar twee draaiknoppen voor nodig. Dan sta je te hannesen met een camera in je handen en twee knoppen die je moet bedienen. Vervolgens is de baseplate waarmee je de camera op het statief zet, iconisch klein en dun. Dit is immers de standaard Peak plaat waarmee je het systeem aan een riem of andere plekken kan bevestigen. Met een andere draaischijf vergrendel je de baseplate op het statief.

De poten van het statief kan je vrij snel losklikken, uitschuiven en vervolgens klem voor klem vergrendelen. Kijk naar het filmpje van Peak en je hebt de truc door. In een vloeiende beweging heb je zo snel het statief staan. De poten kunnen ook nog eens in een extra wijde stand. Dat is vergelijkbaar met de meeste statieven. De middelkolom kan je ook op de kop er in bevestigen om hele lage posities in te nemen.

Als klap op de designvuurpijl heeft Peak een smartphone statief in de middelkolom verborgen. Met een klik mechanisme haal je het uit de kolom tevoorschijn. Het statief is wonderbaarlijk handig.

Accessoires

Het Peak statief kan je uitbreiden met een universele plaat voor een ander balhoofd. Bijvoorbeeld voor video. Je kan immers geen pan bewegingen maken met het meegeleverde balhoofd. Een Manfrotto BeFree video balhoofdje is een super toevoeging. In het statief zitten een dubbele inbussleutel opborgen. Handig en altijd dus bij de hand. Wil je spikes, dan moet je deze los kopen.

Gewicht

Het statief is een juweeltje qua design. Het is behoorlijk compact en redelijk hoog wanneer het geheel uitklapt. Niet genoeg voor Nederlandse fotografen, maar prima als reisstatief. Voor 350 Euro heb je dus een design statief voor fotografie. Voor video moet je echt een ander balhoofd kopen. Het enige nadeel is het gewicht. Het statief weegt 1600 gram en is daarmee ronduit zwaar. Je loopt daar niet graag heel de dag mee rond. Hoe compact het ook is. Het Rollei Travel Statief van carbon weegt maar 980 gram. Met een Manfrotto BeeFree video balhoofd is het Rollei statief nog steeds 400 gram lichter dan het Peak Design statief. Wil je een lichtere versie? Dat kan. Peak heeft ook een carbon versie, maar die kost het dubbele. Voor bijna 600 Euro heb je dan een statief wat met standaard foto balhoofd nog net wat zwaarder is dan de Rollei met BeFree video balhoofd.

Conclusie

Peak maakt unieke ontwerpen en levert hun Kickstarter projecten uit. Het statief is prachtig, compact maar niet lichtgewicht. De aluminium versie 1600 gram. Voor 300 euro meer, bespaar je 400 gram. Enkel professionals en luxe fotografen kunnen zich dit waarschijnlijk permitteren. Waarschijnlijk meer iets voor Leica liefhebbers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: Peak Design Travel Tripod, het meest compacte foto statief”

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • pracht ontwerp
  • slimme details
  • smartphone houder
  • Kickstarter succes verhaal

THE BAD

  • zwaar
  • duur
  • beperkte hoogte
Zeeman Albert
Albert is gecertificeerd marketeer en innovatie verslaafd. Zo'n beetje elk product met een stekker of batterij moet wel door zijn handen. Klopt het design, wat is het verhaal er achter en wie heeft er wat aan? Albert reviewed producten sinds 1996. Sinds 2002 struint Albert internationale beurzen af op zoek naar nieuwe producten en trends in consumenten electronica. Als marketing en innovatie specialist helpt Albert bedrijven te innoveren en te vernieuwen. Meer info over Albert als marketing specialist en trendwatcher op www.id-tank.com.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram