review gadgetgetgear we are rewind compact cassette speler0006
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Rewind cassette speler, de walkman anno nu?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de We Are Rewind Rewind met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Herbeleving oude tijden
  • Draadloze hoofdtelefoonoptie
  • Solide bouwkwaliteit
  • Eenvoudig en veilig gebruik

THE BAD

  • Groter dan oude Walkmans
  • Geluidskwaliteit kan beter
  • Geen opnamefunctie
Retro is in. Maar naast vinyl zijn er die heerlijke oude cassettes. Het is wel lineair luisteren, maar de herbeleving van oude tijden kan top zijn. Nu is er dan een spiksplinternieuwe cassettespeler; de Rewind. Is het wat?

Moed

Het getuigt van moed van de makers van deze cassettespeler dat ze het aandurven een nieuwe draagbare cassettespeler te ontwerpen en op de markt te brengen. Het blijft een nichemarkt, maar de compact cassette verdient onbetwist een ereplaatsje in het assortiment van audioproducten. Zo is het Nederlandse ‘de Bandjesfabriek’ zo ongeveer de enige fabrikant die weer/nog bandjes maakt in Noord-Europa. Bij concerten ligt steeds vaker vinyl als merchandise. Ik neem er steevast wel één mee. Leuker als herinnering aan een optreden dan een t-shirt dat vaak niet lekker zit of enorm krimpt. Extra fraai was dat ik laatst bij een optreden van Stephanie Struijk in het vinyl een code aantrof om het album ook digitaal te downloaden via BandCamp. Kortom, er is meer dan Spotify en iTunes, en de compact cassette hoort zeker ook in het assortiment merchandise.

Compact cassette

review gadgetgetgear we are rewind compact cassette speler0008Voor wie het niet weet, de compact cassette is een Nederlandse uitvinding door Philips destijds. De eerste compact cassette kwam in 1963 uit de fabriek. Opeens was het mogelijk om zonder de problemen van vinyl en de lompheid van bandrecorders, naar muziek op een kleine drager te luisteren. Ik heb diverse cassettes uit de jaren zeventig en tachtig die nog top klinken. De opnameapparatuur en cassettespelers verschilden enorm, maar wie destijds goede apparatuur had, heeft zeker opnames gemaakt die nu nog goed kunnen klinken. Vreemd genoeg is dat niet zo met de latere digitale versies zoals de DCC. Analoge media zoals de compact cassette zijn veel toleranter met de tand des tijds. Als digitaal een storing heeft, dan is het ook weg. Compact cassettes vereisen wel een aantal zaken die van belang zijn. Zo moet de motor consistent draaien en moet de audiokop die het magnetisme omzet in muziek, goed uitgelijnd staan op de tape. Natuurlijk moet de afspeelkop ook van goede kwaliteit zijn. Het samenspel met de kwaliteit van het bandje, maakt of het lekker strak en helder klinkt. Draait de motor niet stabiel, dan gaat het geluid zweven. Is de kop, de uitlijning of de kwaliteit van de tape niet goed, dan klinkt de compact cassette snel erg dof. Strak en helder geluid is wat je wilt. En dan natuurlijk het liefst ook in een klein handzaam formaat. In de hoogtijdagen van de walkman was het geluid top en het formaat niet veel groter dan een moderne smartphone. Maar ja, je kon er enkel 60 of 90 minuten mee afspelen. Dat was destijds wel een revolutie.

We are Rewind

review gadgetgetgear we are rewind compact cassette speler0004Nu is er dan het Franse ‘We are Rewind’. Moedige lui die een droom van een moderne compact cassette speler in realiteit omzetten. Het resultaat is een speler die op het niveau ligt van de middenmoot uit de jaren tachtig. Groter dan de betere walkmans en net wat minder qua geluid. We zullen je allerlei technische analyses besparen. Daar zijn er inmiddels al heel veel van op YouTube te vinden. Audiofielen die de speler doormeten en vergelijken met apparatuur die vele malen duurder was en is. Het gaat bij de Rewind om het plezier om veilig compact cassettes af te spelen. Want vergeet niet dat oude walkmans je bandje ook aan gort kunnen draaien. Zo hebben wij diverse tweedehands walkmans gekocht en wat bandjes gespeeld. Vaak is de kwaliteit van de oude walk ronduit slecht geworden en is een opfrisbeurt door een specialist nodig. Die zijn lastig te vinden. Een ander nadeel van oude walkmans is dat de gebruikte materialen door het
UV-licht plakkerig zijn geworden. In dat licht heb je aan de Rewind een topspeler. Een oerdegelijk gemaakte machine met onderdelen die nu nog voorhanden zijn. Dat zijn niet de minuscule onderdelen die er eind jaren negentig van de vorige eeuw nog waren. Daardoor is het geheel wat lomper dan bijvoorbeeld de Aiwa die we nog nieuw op de kop hebben kunnen tikken. Dit is overigens een walkman-kopie die gemaakt is op de oude machines van Aiwa/Sony. Een kwetsbaar apparaat, maar wat wel beter klinkt dan de Rewind.

Modern

review gadgetgetgear we are rewind compact cassette speler0006De Rewind compact cassette speler is een modern gemaakte speler die degelijk is en helaas geen gebruik maakt van de miniaturisatie die mogelijk was geweest. Daar zijn waarschijnlijk grotere productieaantallen voor nodig. Als de audiokwaliteit beter was geweest, hadden we het formaat voor lief genomen. Er is zeker een markt voor een nieuwe compact cassette speler die de ouderwetse topnorm kan benaderen. We denken ook dat die speler makkelijk 500 euro of meer kan kosten. Er is een groep enthousiastelingen die dit zeker zullen omarmen. Maar om die investering aan te durven, is meer lef en cashflow nodig. De huidige Rewind speler misstaat niet in het interieur of bij je retro-outfit en is leuk om af en toe een oude cassette af te spelen. Opnemen moet je sowieso op andere apparatuur doen. Daar is eigenlijk de Tascam 202 Mk7 de enige moderne en betaalbare apparatuur voor. Dat audio compact cassette opnameapparaat is ook geschikt om cassettes te doubleren. Het apparaat was eigenlijk net te vroeg voor de retro-revival van de cassette op de markt, maar is een leuke combinatie met de Rewind als twee nieuw geproduceerde apparaten voor een compact cassette beleving. Beide kunnen echter niet in de schaduw staan van de beste apparatuur uit de jaren tachtig en negentig. Maar dat is ook niet de doelgroep waar Rewind zich op richt. Dit moderne walkman alternatief wil een lifestyle product zijn. Het blijft een gemiddelde weergave van hoe goed muziek ooit klonk uit analoge apparatuur.
review gadgetgetgear we are rewind compact cassette speler0003De Rewind speler kan via Bluetooth draadloos een hoofdtelefoon verbinden. Super handig. Die retrodraadjes zijn leuk, maar niet altijd handig. Voor nog geen veertig euro levert Rewind een draadloze hoofdtelefoon van hun eigen merk in hetzelfde retro jasje, compleet met oranje oorkussentjes. Overigens levert Rewind ook zelf onbespeelde compact cassettes.

 

Conclusie

Voor wie oude cassettes veilig op elke plek wil afluisteren, is de Rewind een goede keuze. De audiokwaliteit is goed maar niet super. De Bluetooth-functie om draadloos met een hoofdtelefoon te kunnen luisteren, is net dat extra wat het een voordeel geeft boven oude opgeknapte spelers waar je minimaal hetzelfde aan kwijt bent en nog maar moet afvragen hoe lang ze het blijven doen. Voor de prijs heb je een top retro ervaring.

kopen


→ Check de laagste prijs bij We Are Rewind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.