Review: Sennheiser Momentum 3, draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukiing

Sennheiser behoort tot de top als het om hoofdtelefoons gaat. Met de Momentum 3 probeert het de harten en oren van de nieuwe generatie te veroveren. Is het een geslaagde poging?

Het Duitse Sennheiser maakt al decennia prachtig klinkende hoofdtelefoons voor diverse toepassingen. In-ear, on-ear, over-ear, stereo, 360 graden, met ruisonderdrukking en als dan niet met microfoon. Verzin een hoofdtelefoon configuratie of toepassing en Sennheiser heeft er wel een oplossing voor. Van oortjes van een paar tientjes tot de absolute high-end van enkele duizenden euros. Er zijn weinig merken die zo breed en specialistisch zijn. Sennheiser heeft ook eigen research en ontwikkeling en maken de duurdere hoofdtelefoons zelfs nog steeds in Duitsland. Een Sennheiser is zelden een miskoop, maar de concurrentie is hevig en Sennheiser dreigt de aansluiting te verliezen met de urban markt en jonge generaties. Sennheiser weet inmiddels ook de influencers te vinden om met hippe instagramplaatjes het merk te verjongen. Maar uiteindelijk moet de hoofdtelefoon qua uiterlijk en functie passen bij een markt.

Design

De Momentum 3 is een draadloze over het oor hoofdtelefoon met een snufje retro uitstraling. Een metalen draagband met solide schanieren vormen de kern van het ontwerp. De oorschelpen zitten met kunststof knoppen op de metalen draagband. Het kunststof klemt exact genoeg om de schelpen op hun gewenste plek te houden en desgewenst te verschuiven. De oorschelpen en hoofdband hebben zacht leder voor extreem goed draagcomfort. De vegan millennials zullen vanwege het materiaal de hoofdtelefoon wellicht minder interessant zijn. We zijn benieuwd of deze trend ook snel zal vertalen naar andere materialen in deze markt waar met vaak juist zo trots is op het leer in de producten. De afwerking is zoals je dat van Sennheiser mag verwachten. Tot in de puntjes verzorgt.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de aan/uit schakeling door de hoofdtelefoon in te klappen. Berg je de hoofdtelefoon op, dan schakel je hem dus automatisch uit door het samenvouwen. Er is geen aan/uit schakelaar. Wanneer je de hoofdtelefoon afzet, pauzeert de muziek wel en staat de hoofdtelefoon in stand-by modus om accuduur te besparen. In de praktijk werkt dit erg prettig. Wie de hoofdtelefoon om de nek wil dragen moet zich realiseren dat de schelpen niet kunnen kantelen. Je loopt dus met twee flinke schelpen onder je kin.

De knopjes op de rechter schelp zijn om het volume en de muziek te bedienen. Een extra schakelaar maakt het mogelijk om te wisselen tussen verschillende modi. Zo zet je de ruisonderdrukking gemakkelijk aan of uit. Je kan ook tijdelijk de microfoons in de hoofdtelefoon aanzetten en de luidsprekers uit. Zo kan je met iemand communiceren zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Wel zo gemakkelijk tijdens een vlucht of reis in de trein. De schelpen isoleren werkelijk perfect. Een buur hoort niet wat jij luistert lokaal staat het volume luid. De Momentum 3 kan erg luid spelen.

Geluid

Het geluid van de Momentum 3 is wat je van een hoofdtelefoon in deze prijsklasse en met het merk Sennheiser mag verwachten. Hij klinkt lekker droog met een vleugje warmte in het laag. Het bereik is erg goed. Het laag is aanwezig zonder te dreunen. Daar kunnen andere merken nog wat van leren. Muzikaal is deze hoofdtelefoon erg goed. De microfoons zijn ook erg goed. Wanneer we bellen met de hoofdtelefoon via smartphone of computer dan krijgen we regelmatig complimenten over de verbinding. De Momentum 3 is dus veelzijdig inzetbaar. Als audio hoofdtelefoon, maar ook als reisgenoot en open office gereedschap. De actieve ruisonderdrukking behoort tot de beste die wij hebben getest.

App

Wij weten niet of Sennheiser een eigen softwareontwikkeling aan het opzetten is of extern deze diensten inkoopt. Maar meerdere producten die we van Sennheiser hebben getest, overtuigen minder als het gaat over de externe software. De Momentum 3 past in dit rijtje. De app lijkt visieloos gemaakt met een wensenlijstje van de productmanager. Waarom wil je een app? Wat is de toegevoegde waarde? Liefst gebruik ik een app die iets heel goed doet, zoals de Nuraphone app die de hoofdtelefoon perfect afstemt op het individuele gehoor of de Jabra app die de producten up-to-date houdt. De Sennheiser app wil alles. De Smart control app wil firmware updaten, muziek ervaring personaliseren, helpen bij terugvinden product met Tile integratie en vast nog veel meer. Maar wanneer de hoofdtelefoon met Bluetooth met de iPhone11 is verbonden, wil de app nog niet altijd de Momentum 3 herkennen. De verbinding met de app is niet robuust; de integratie met de Tile is weer in een andere app (Tile) en ook nog eens gericht op het verkopen van een premium abonnement. Gatver dat is nou net waar ik op zit te wachten. Het is duidelijk dat jouw data dus ook nog eens in een andere platform komt. Nog zo iets waar ik geen fan van ben, zijn de spraak assistenten. Sennheiser ondersteunt met de Momentum 3 Alexa. De Zen ervaring van het fysieke product wordt teniet gedaan door de IOS app die teveel van alles wil zijn en niets echt perfect doet. De app hoef je gelukkig niet te gebruiken en is dus ook waar ik mee gestopt ben. Als tester moet ik dan natuurlijk ook de Android versie van de app testen. Eerlijk is eerlijk; die werkt een stuk robuuster. De technische problemen die de IOS versie heeft, kent de Android versie niet. Feit blijft wel dat de app te veel wil en de samenwerking met Tile en Amazon ook zorgen dat jouw data elders ligt. Wie zijn privacy koestert, schakelt deze functies niet in.

Verbinden

De Momentum 3 verbind makkelijk met meer apparaten en schakelt daar goed tussen. Wie met NFC wil verbinden, kan dat. Zelf werk ik met een laptop en telefoon waarbij beide apparaten zijn verbonden met de Momentum 3. Gaat de telefoon of komt een Skype gesprek binnen, dan stopt de muziek en schakelt de Sennheiser probleemloos tussen de bronnen. Ook speelt de hoofdtelefoon niet meer bronnen door elkaar. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Veel merken kunnen maar met 1 apparaat tegelijk verbonden zijn en als ze met 2 apparaten verbinden, willen de bronnen nog al eens door elkaar spelen. De Sennheiser Momentum 3 regelt dit behoorlijk goed.

Conclusie

De Momentum 3 is één van de betere hoofdtelefoons op dit moment. Voor 399 Euro heb je een hoofdtelefoon die aansluit bij de moderne levensstijl. Audio als muziek, video of conversatie ondersteunt de Momentum 3 perfect. De ruisonderdrukking hoort tot de beste en de accuduur is erg goed. Het ontwerp is van topklasse en gebruiksnut ideaal. De app mag vergeten worden. Dat hij probleemloos met meer apparaten koppelt en tussen twee actieve koppelingen goed schakelt is een zegen en haast een unicum.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • design en afwerking
  • audio geluid
  • actieve ruisonderdrukking
  • accu duur
  • bediening
  • draagcomfort

THE BAD

  • IOS app buggy
  • app wil teveel
  • Tile abonnement verkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.