Review: Epson EH-TW7000 4K Beamer

De EH-TW7000  is de nieuwste beamer van Epson én wat voor één! Deze betaalbare 3LCD beamer geeft 4K beelden weer en is de beste oplossing voor iedere thuisbioscoop!

Beamers. Waar ze vroeger enkel gebruikt werden voor presentaties zijn ze nu niet meer weg te denken uit huiskamers, mancaves en gamekamers. Toch was dat niet voor iedereen weggelegd, want een beamer die 4K beelden kan weergeven is vaak nog onbetaalbaar. Epson brengt daar gelukkig verandering in met hun nieuwe EH- TW7000. Lees de review hier op GadgetGear!

Unboxing

In de doos vinden we uiteraard de Beamer. Wat een grote unit! Er is bijgeleverd een afstandsbediening die ook enorm groot is. Batterijen voor de afstandsbediening een stroomkabel. Geen HDMI kabel. Tipje van de redacteur is om een grote/lange HDMI kabel aan te schaffen van 5 meter zodat je niet gebonden bent aan de afmetingen van je snoer in verhouding met de projectieruimte. Verder vinden we beperkte documentatie over de Epson EH-TW7000. Dat komt deels omdat het apparaat voor zich spreekt en binnen een minuut of tien volledig logisch is, anderzijds omdat Epson je een papierwinkel bespaard.

https://www.youtube.com/watch?v=KjJvEPQw6FI

 

Epson EH-TW7000 Design

 

De Epson EH-TW7000 is een relatief grote projector. Met 14,7 cm hoogte, 41 cm breedte en een diepte van 31cm. Hij weegt 6,6 kg en is een stuk lichter dan zijn voorganger, maar alsnog een grote en zware beamer. Deze Epson is geen beamer om overal mee naar toe te slepen. Om beschadiging van de lens tegen te gaan en vanwege zijn grootte is de Epson bedoeld om op een vaste plek te zetten of te hangen. Beide opties zijn mogelijk. In een volgende review gaan we de ophangmogelijkheden en tips bekijken voor een vaste montage.

De EH-TW7000 is een stoere en strakke beamer. De witte afwerking is het ook een projector die gewoon gezien mag worden. Het uiterlijk is, zoals we van Epson gewend zijn, enigszins sportief. De grote air intakes rondom de lens zien er niet alleen stoer uit, ze zorgen ook voor een gezonde airflow om het leven van de lamp en de elektronica zo ver mogelijk te verlengen. De bedieningsknoppen zitten anders dan we gewend zijn, niet langer weggewerkt achter een klep maar zichtbaar op de beamer voor een snelle bediening. Je hebt geen afstandsbedieing nodig als je deze knoppen zou willen gebruiken, maar het kan zeker.

 

Fysieke eigenschappen

Hoogte 15,7 cm

Breedte 41 cm

Diepte 31 cm

Kleur Wit

Gewicht 6,6 kg

 

Epson EH-TW7000 Specificaties

Wacht eventjes! Een 4K Beamer onder de duizend euro? Hoe doet Epson dit? Eerder kosten beamers met 4K ondersteuning twee keer zo veel! Epson maakt gebruik van een handig trucje. Een techniek die zij Pixel shifting noemen. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Epson verdubbeld met Pixel Shiting het aantal pixels van 2 miljoen (Full HD) naar 4 miljoen. Voor de kenner is 4 miljoen nog geen native 4K, maar het is wel voldoende om door apparatuur als 4K opgemerkt te worden. Ja, als ik deze Epson aansluit aan mijn Playstation 4 Pro, dan zegt de Playstation dat hij een 4K HDR apparaat opmerkt. Pixel Shifting werkt dus als een trein. En daarnaast ziet het menselijk oog geen verschil boven de zoveel miljoen pixels. 4K bronnen worden geaccepteerd en beter dan het ‘oudere’ Full HD doorgegeven.

Dan zijn er nog een aantal slimme trucs waarom deze beamer zoveel aankan. De auto-iris zorgt voor een optimaal contrast en frame interpolation. Het laatste is vooral voor flitsende snelle beelden prettig, maar is alleen beschikbaar in FH mode en niet 4K.
De DLP techniek niet gebruik van een kleurwiel maar van 3 LCD panelen zorgt ervoor dat kleuren continu langs de panelen lopen. Dit maakt 3LCD beamers voller en feller qua kleur. En! Een stuk minder lawaaiig (24dB waar andere beamers op 28dB over hoger komen) door het minder snel draaien van het colorwheel.

 • Projector technologie 3LCD
 • Scherpte 4K (UHD)
 • Beeldverhouding horizontaal 16
 • Beeldverhouding verticaal 9
 • Resolutie breedte 3840 pixels
 • Resolutie hoogte 2160 pixels
 • HDR ondersteuning Ja
 • Type HDR HDR10
 • Contrastverhouding 40000
 • Keystone correctie Ja
 • Keystone-correctie Horizontaal, Verticaal
 • Graden verticale keystone 30 °
 • Graden horizontale keystone 30 °
 • Lens shift Verticaal en horizontaal
 • Graden horizontale lens shift 24 °
 • Graden verticale lens shift 60 °
 • Minimale beeldgrootte (diagonaal) 40 inch
 • Maximale beeldgrootte (diagonaal) 500 inch
 • Minimale projectieafstand 1,34 m
 • Maximale projectieafstand 27,3 m
 • Zoomfunctie Ja
 • Projectieverhouding 1,32 – 2,15 m
 • Afstand voor 2 m brede projectie 2,64 m
 • Verwachte levensduur lamp (normaal gebruik) 3500 uur
 • Vervangbare lamp Ja
 • Hoeveelheid licht 3000 lm

HDMI

De Epson EH-TW7000 heeft net zoals zijn voorganger 2x HDMI 2.0 aansluitng. Alleen deze keer een 18Gbps aansluiting wat 2x 4K HDR betekent en dus 60fps. Dat betekent dat gamers (hoera!) extra kunnen genieten van deze beamer. Je kunt dus altijd twee bronnen (chromecast/pc/console) laten zitten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Epson EH-TW7000 Lens

 

Wat Epson bij vorige generaties ook al goed deed, is het integreren van horizontale en verticale lens shift. Hierdoor kun je het beeld optimaal corrigeren als de projector niet perfect recht voor het scherm hangt. Als zeurpiet eerste klas wil ik dat natuurlijk wel, maar het is dus niet noodzakelijk. 5m afstand tot het scherm biedt een beeldbreedte van 2,33m-3,79m. Dat is dus 5m afstand vanaf 88 inch, dat is echt meer dan genoeg. Groter dan 3,79 op 5 meter afstand is eigenlijk niet te volgen en zeker niet op te gamen. Ikzelf heb op ongeveer 3 meter afstand 75 inch gecreëerd (zie foto’s en film) en dat was al een enorm bioscoopgevoel. De lens-shift, zoom en keystone-correctie zorgen er vervolgens voor dat het beeld precies op de gewenste plek staat.

Wat nog wenselijk zou zijn, maar dan hebben we het over toekomstmuziek, is dat de beamer zelf inziet wat het scherpste beeld zou zijn. Nu projecteer je, je vergroot of verkleind het beeld, zorgt dat hij recht staat en dan ga je scherp stellen. Dat scherpstellen doe je met het draaien van de lens en dat vraagt om een stukje securiteit. Het zou gewoon heel gaaf zijn als je een knop in zou drukken en biem! De beamer past de scherpte toe aan de stand hoe hij nu staat.

Het menu

De Epson EH-TW7000 beamer is voorzien van een OSD menu. Hiermee kun je echt alle belangrijke instellingen van de projector benaderen. Dit kan je via de afstandsbediening openen of op de beamer zelf. Echt veel uitleg geeft Epson niet, maar het gros van de opties is duidelijk genoeg benoemd. Bovendien heb je ze in de praktijk niet of nauwelijks nodig nadat je klaar bent met instellen.

 

Epson EH-TW7000 Lens

 

Wat Epson bij vorige generaties ook al goed deed, is het integreren van horizontale en verticale lens shift. Hierdoor kun je het beeld optimaal corrigeren als de projector niet perfect recht voor het scherm hangt. Als purist wil je dat natuurlijk wel, maar het is dus niet noodzakelijk. De throw distance is wel wat hoog. Voor een 100” beeld heb je 3 meter afstand nodig. Moet de afstand juist groter, is er een 2.1x zoomlens aanwezig om de projectiebundel te versmallen. Je vergroot de afstand dan 2.1x.

De lensshift, maar ook de focus en de zoom zijn allemaal in te stellen met de afstandsbediening. Met andere woorden, de lens is vrijwel compleet gemotoriseerd. Het is mogelijk om tot 10 presets op te slaan. Overigens testen we deze projector op een iVisions tab tenstion projectiescherm.

 

Epson EH-TW7000 Afstandsbediening

 

Zoals we van Epson gewend zijn, is de Epson EH-TW7000 afstandsbediening enorm groot, maar ook stevig. Er zitten aardig wat knoppen op, maar dat is niet heel erg. Het zijn vooral de belangrijkste instellingen uit het menu die Epson direct beschikbaar maakt. Ondersteunt jouw speler HDMI-CEC, dan kun je de afstandsbediening ook gebruiken om ook die apparatuur aan te sturen.

Actieve 3D

Heerlijk is de ondersteuning voor actieve 3D. Dus met een batterij in de bril. Nouja, accu bij Epson. Hier wordt niet bespaard op kwaliteit. Ik heb de bril nog niet kunnen testen, maar zal deze zeker in een aanvullend artikel testen en beschrijven.

Conclusie: Espon EH-TW7000

De Espon EH-TW7000 is een geweldige beamer. Met de slimme technieken zoals Pixel Shift zet Epson een waanzinnig scherp beeld neer, zonder native 4K ondersteuning te bieden, maar wat door alle randapparatuur opgepakt wordt als volledig 4K. Netflix geeft aan dat ik met de beamer Dolby Vision Ultra 4K kan ontvangen, mijn Playstation zegt dat ik een 4K apparaat in huis heb en de beelden zijn waanzinnig. Ik verbind de Beamer met de Dolby Atmos Sounbar en biem! Thuisbios staat! Overdag is het prima kijken en savonds is het wonderbaarlijk mooi. Met open mond zitten staren naar de natuurbeelden van National Geographic en met kloppend hart Modern Warfare gespeeld. Check de beelden op ons youtube kanaal!

 

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • 4K PRO UHD & Betaalbaar!
 • 3LCD-techniek
 • HDR10
 • 2x HDMI 2.0 (18Gbps)
 • Stil in eco mode: 24dB
 • Hoge helderheid overdag gamen!

THE BAD

 • Relatief groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.